Curs valutar
 • EUR
  19.2155
  -0.7624%
 • USD
  18.2328
  -0.0784%
 • RUB
  0.1847
  -0.9746%
 • RON
  3.8624
  -0.7819%
 • UAH
  0.4937
  -0.081%

Dumitru Țîra: „Descărcam noaptea camioane, să putem face ziua jurnalism”. De ce era necesar un site de știri în engleză

28 Mai 2023, 13:16
 // Categoria: Economie // Autor:  Elena Putregai
28 Mai 2023, 13:16 // Economie //  Elena Putregai

Dumitru Țîra, fondatorul grupului de presă REALITATE, a vorbit în cel mai recent interviu despre cum este să ai o afacere media și de ce era necesar să lanseze un site de știri în limba engleză despre Republica Moldova. Mai multe declarații și pe alte subiecte au fost făcute la „Ход слоном Четвертой власти” pentru contul de YouTube Business Samurai.

„Noi nu am concediat nicio persoană (în pofida pandemiei, în pofida războiului), da, pentru că războiul pe noi ne-a împins și mai mult, deja în jur de 50%, spre PR. Munceam la început noaptea, metaforic vorbind descărcam camioane, ca să putem ziua să facem jurnalism. Mai mult decât atât, în aprilie, am lansat proiect în limba rusă (Rupor.md), după care – un proiect în limba engleză (Moldovalive.md), pentru că am început să fim nervoși, că toată presa scria doar: Thank you, Poland; Thank you, România (tr. Mulțumim, Polonia; Mulțumim, România). Și nu înțelegeam de ce nimeni nu scrie despre noi, când depuneam eforturi mult mai mari ca țară”, spune Dumitru Țîra.

Astfel, analizând piața, a înțeles că nimeni nu scrie în limba engleză despre Republica Moldova.

„Ne-am mobilizat și în trei săptămâni am reușit să lansăm Moldovalive.md care acum foarte mult crește, are conținut deosebit și direcții stabilite, și clienții sunt străini, inclusiv presa internațională sau diaspora care nu mai trebuie să povestească câte jumătate de oră unde este Orheiul Vechi, spre exemplu, dar poate deschide site-ul și să arunce linkul potrivit”.

Potrivit lui Dumitru Țîra, „media este soluția pentru societate”.

„Pe de o parte e un soi de afacere, dar e foarte specific, adică trebuie să corespundă anumitor necesități apărute pe piață”.

În prezent, din grupul de presă fac parte site-urile: Realitatea.md (generalist, limba română); Bani.md (economic, limba română); Rupor.md (generalist, limba rusă); Moldovalive.md (știri despre Republica Moldova, limba engleză), RLIVE TV și Rlive.md (platformă de transmisiuni în direct).

Realitatea Live

03 Oct. 2023, 16:08
 // Categoria: Societate // Autor:  Stela Trifan
03 Oct. 2023, 16:08 // Societate //  Stela Trifan

Primăria Municipiului Chișinău informează că marți a fost lansat oficial Festivalul Municipal al Voluntarilor 2023. Activitatea se va desfășura timp de 2 luni, în perioada: 3 octombrie – 3 decembrie 2023 și va culmina cu Gala Voluntarilor (premierea celor mai activi voluntari) și cu încheierea Anului Tineretului la Chișinău. 

 

Tinerii din municipiu care sunt implicați activ în ONG-uri, în centrele de tineret, desfășoară activități de voluntariat pe parcursul anului 2023, sunt invitați să se înscrie în cadrul Festivalului, în perioada: 03 octombrie – 10 noiembrie: Formularul poate fi accesat pe pagina de FB a Centrului Municipal de Tineret Chișinău, cât și pe aplicația mobilă „e-tineret”.

Festivalul va începe cu Maratonul Voluntarilor, pe parcursul căruia tinerii din municipiu sunt îndemnați să participe la cât mai multe activități de voluntariat și să posteze pe rețelele de socializare conținut cu implicarea lor dezinteresată în activități publice. Cei mai activi și implicați tineri vor fi premiați în cadrul unui eveniment special.

De asemenea, tinerii au ocazia că completeze Voucherul dedicat Anului Tineretului, implicându-se în activitățile din cadrul Centrelor Municipale de Tineret și, având cât mai multe stikere completate, să câștige premii valoroase în cadrul unei tombole organizate cu această ocazie.

Prezent la eveniment, Primarul General, Ion Ceban, a apreciat implicarea tinerilor din capitală în ultimii ani, în diverse activități de interes comunitar, fiind alături de angajaţii Primăriei Chişinău, atât în perioada pandemică prin Covid-19, cât și în criza refugiaţilor din Ucraina, fiind parte a unei societăți creative și implicate. De asemenea, voluntarii de la centrele de tineret din Chişinău sunt implicaţi plenar şi în alte mii de proiecte realizate de autoritățile locale.

Potrivit edilului, municipalitatea continuă să creeze instrumente suplimentare pentru motivarea tinerilor de a rămâne să activeze în municipiul Chișinău și să creeze o armată de oameni cărora le pasă de comunitatea în care trăiesc și se implică pentru a schimba lucrurile spre bine.

Pe aplicația mobilă „e-tineret”, cei interesați pot afla toate noutățile și oportunitățile pentru tinerii din municipiul Chișinău.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală