Curs valutar
 • EUR
  21.5040
  -0.0939%
 • USD
  17.6965
  0.0458%
 • RUB
  0.2471
  0.8499%
 • RON
  4.3712
  -0.032%
 • UAH
  0.6549
  0.3817%

După mai bine de o săptămână, Ministerul Apărării vine cu o reacție privind uniforma purtată de Gațcan

17 Mai 2021, 17:10
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Petru Beregoi
17 Mai 2021, 17:10 // Actualitate //  Petru Beregoi

Ministerul Apărării susține că toate uniformele de gală, de modelul purtată de deputatul PSRM, Ștefan Gațcan, la „parada” de 9 mai sunt în depozitul Armatei Naționale, la 8 zile după ce a fost consemnat incidentul.

Reacția Ministerului pare una lipsită de sens, deoarece în decurs de mai vine de o săptămână, chiar dacă uniforma militară de gală ar fi fost luată de Gațcan din depozitul Armatei Naționale, lesne, într-un timp restrâns putea fi returnată, lucru care desigur contravine Regulamentului intern al instituției.

„În legătură cu apariţia pe reţelele sociale a informaţiei cu privire la purtarea neregulamentară a uniformei  de gală a Armatei Naţionale de către Ştefan Gaţcan, Ministerul Apărării informează că, la indicaţiile ministrului în exerciţiu Victor Gaiciuc, în cadrul instituţiei, a fost desfăşurată o cercetare pe marginea subiectului respectiv. Astfel, în urma verificărilor efectuate de persoanele responsabile din cadrul Marelui Stat Major al Armatei Naţionale s-a constatat că toate uniformele de gală, incluse în registrele de evidenţă ale depozitelor Armatei Naţionale, se află în depozitele de echipament”, se arată în nota informativă a Ministerului Apărării.

Totodată, instituția precizează că, rezultatele verificărilor arată că în documentele de evidenţă, distribuire sau asigurare cu echipament, nu figurează numele Ştefan Gaţcan.

„Prin urmare, Armata Naţională nu i-a distribuit uniforma de gală persoanei vizate.  Ministerul Apărării regretă astfel de incidente, care ştirbesc din imaginea Armatei Naţionale, pentru că în instituţia militară se respectă cu stricteţe Regulamentul cu privire la portul uniformei militare”, încearcă Ministerul Apărării să convingă opinia publică.

În același context, Ministerul afirmă că uniformele de gală pentru militarii pe contract au început să fie confecţionate din anul 2010, toate fiind trecute în registrele de evidenţă pentru asigurarea militarilor.

Amintim că, deputatul PSRM, Ștefan Gațcan, de 9 mai a dorit să se evidențieze și a îmbrăcat o uniformă de gală militară, deși nici o zi nu a servit în Armata Națională. Deputatul a fost surprins în uniformă la Memorialul „Eternitate”, unde socialiștii au depus flori.

Mai grav este faptul că regulamentul Armatei Naționale stabilește clar cine are dreptul să poarte uniforma de gală. Un alt aspect, care aduce ofense militarilor este faptul că, gradele militare de pe uniformă au fost afișate în corespundere cu standardul separatiștilor și rușilor, adică nu conform regulamentului militar specific Republicii Moldova.

Realitatea Live

Ședința Comisiei Electorale Centrale, din 14 iunie 2021
Secțiile de vot în diasporă: Curtea de Apel a reluat procesul de judecată
Ședința Consiliului de Integritate, din 14 iunie 2021
Un nou protest în fața Guvernului de la Chișinău
Centrul pentru Jurnalism Independent lansează primul raport de monitorizare a presei audiovizuale în campania electorală
O nouă ședință la Curtea de Apel Chișinău cu privire la numărul secțiilor de votare deschise în străinătate
Protest organizat de Alianța pentru Unirea Românilor la Ministerul Afacerilor Interne
Ședința operativă a serviciilor Primăriei Chișinău, din 14 iunie 2021
Evenimentul de comemorare a 80 de ani de la primul val de deportări (13 iunie 1941)
14 Iun. 2021, 20:24
 // Categoria: Alegeri // Autor:  Cristina Vlah
14 Iun. 2021, 20:24 // Alegeri //  Cristina Vlah

Experții în domeniul monitoringului electoral sunt de părere că deschiderea celor trei secții de votare în stânga Nistrului sunt doar o testare a modului, în care vor avea loc alegerile din 11 iulie în acele regiuni, informează Realitatea.md.

O asemenea opinie a fost exprimată de către expertul Watchdog, Valeriu Pașa, care afirmă că miza ar fi obținerea câtor mai multe voturi pentru PSRM. „Aceste trei secții vor fi doar o testare, pentru că la următorul scrutin pot fi acolo deschise 90 de secții de votare. Și asta ei un pic au împins limita de jos. Miza majoră este aducerea organizată a alegătorilor”, a declarat Valeriu Pașa în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Acest lucru este susținut și de către directoarea programului Societate Civilă și Democrație din cadrul CRJM, Sorina Macrinici. Ea consideră că CEC în mod intenționat nu dorește să adopte o decizie, care ar pedepsi mai dur aducerea organizată a alegătorilor și asta pentru că CEC ar fi influențat politic.

Valeriu Pașa a mai adăugat că din acest lucru va avea de beneficiat PSRM, pentru că ministrul interimar de interne, Pavel Voicu, ar fi activat în sectoarele de poliție din acele localități și ar cunoaște multe lucruri din interior. „Pavel Voicu este în strânsă legătură cu PSRM și asta le va aduce câteva mii de voturi în plus”, a menționat Pașa.

Amintim, că pentru alegerile din 11 iulie CEC a decis să deschidă trei secții de votare: 1 în comuna Corjova din raionul Dubăsari; și 2 în municipiul Bender, zone care sunt mai puțin controlate de autoritățile de la Chișinău. În același timp, pentru cetățenii cu drept de vot din localitățile din stânga Nistrului s-a decis organizarea a 44 secții de votare, doar că acestea vor fi situate pe teritoriul controlat de organele de drept constituționale ale țării noastre.

 
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Activități pentru copii, la Școala Securității a IGSU
Activități pentru copii, la Școala Securității a IGSU