Curs valutar
 • EUR
  21.4696
  -0.1602%
 • USD
  17.7120
  0.0875%
 • RUB
  0.2451
  -0.816%
 • RON
  4.3643
  -0.1581%
 • UAH
  0.6561
  0.1829%

După valul mortal de Covid-19, India se confruntă cu o nouă urgență națională

01 Iun. 2021, 08:34
 // Categoria: În Lume // Autor:  Valentina Buză
01 Iun. 2021, 08:34 // În Lume //  Valentina Buză

După valul de Covid care a îndoliat India, țara se confruntă cu o nouă dramă, cea a copiilor rămași orfani după ce părinții le-au murit din cauza virusului. Rețelele sociale au fost invadate de apeluri pentru adoptarea acestor copii, fenomen care ridică tot mai acut problema traficului de minori.

Covid-19 a devastat familiile din India și a lăsat orfani mulți copii. Smirti Irani, ministrul pentru bunăstarea copilului, a scris recent pe Twitter că cel puțin 577 copii și-au pierdut ambii părinți din cauza pandemiei, în perioada 1 aprilie – 25 mai. Experții spun însă că acest număr este mult subestimat.

Legile sunt stricte în India privind adopția copiilor. Fiecare regiune are o comisie care urmărește protecția drepturilor copiilor adoptabili, iar mai multe ONG-uri susțin aceste comisii în identificarea copiilor aflați în situații de risc. Totodată, există un portal național pentru adopție în care persoanele care doresc să adopte copii se pot înregistra singure. Un copil poate fi adoptat numai după ce se fac verificări stricte.

Rata de adopție în India este însă extrem de scăzută. Doar 3.351 de copii au fost adoptați din martie 2020, în timp ce zeci de mii erau orfani. Prin comparație, peste 66.000 de copii au fost adoptați în SUA în 2019.

Problema copiilor rămași orfani a ajuns urgență națională

Dimensiunea problemei a crescut dramatic după cel de-al doilea val din India, a declarat Anurag Kundu, președintele Comisiei Delhi pentru Protecția Drepturilor Copilului.

„În viața mea nu am auzit niciodată de atât de mulți oameni care să moară într-un interval de timp atât de mic – trebuie să fi lăsat în urmă atât de mulți copii care au vârsta sub 18 ani. Este o urgență națională în acest sens”, a spus Anurag Kundu.

În cel mai populat stat din India, Uttar Pradesh, au fost identificați peste 1.000 de copii rămași orfani după ce părinții le-au murit din cauza pandemiei, a declarat dr. Preeti Verma, membru al comisiei de bunăstare a copilului. Ca și în cazul situației la nivel național, cifra reală este probabil mult mai mare, a precizat Preeti Verma, context în care se încearcă identificarea tuturor celor aflați în asemenea situații.

O soluție pe termen scurt pentru rezolvarea situației acestor copii a fost asistența maternală, care permite ca micuții să fie îngrijiți de familii și prieteni, fără să mai aștepte în orfelinatele deja supraaglomerate pentru ca cineva să îi adopte, a declarat Anurag Kundu. Experții spun că soluția poate contribui la îmbunătățirea ratelor de adopție, întrucât mai multe familii pot veni să se îngrijească temporar de acești copii, ceea ce le poate motiva să îi adopte în cele din urmă.

Teamă crescută privind traficul de minori

Rețelele sociale au fost invadate de apeluri pentru adoptarea copiilor ai căror părinți au murit de Covid. S-au dat date de contact și s-au făcut publice fotografii cu unii dintre copii, ceea ce ridică problema faptului că fenomenul va accentua problema deja acută a traficului de minori.

Președintele Comisiei Delhi pentru Protecția Drepturilor Copilului a avertizat că echipa sa a verificat un anunț de pe Facebook care oferea copii spre adopție.

„Unul dintre membrii personalului meu a sunat la numărul de pe pagina de Facebook și i s-a spus prețul de 7.000 de dolari pentru un copil. Am raportat grupul poliției”, a spus Anurag Kundu.

Un bărbat șocat de moartea soției și-a ținut copiii flămânzi timp de trei zile

În India sunt temeri că cei mici ajung să fie exploatați sexual sau trimiși la muncă forțată. Președintele unui ONG din Delhi atrage atenția că nu doar copiii rămași orfani de ambii părinți sunt în această situație, ci și cei care și-au pierdut un singur părinte în urma pandemiei.

„Orfanii Covid sunt o problemă importantă în acest moment, dar acesta nu este întregul adevăr. Numărul copiilor care au pierdut un părinte este imens și au nevoie, de asemenea, de o atenție egală”, a afirmat Sonal Kapoor, șefa ONG-ului.

Ea a dezvăluit că la telefonul asociației s-au semnalat situații în care copii mici ajung în situații dramatice. Într-o familie, mama murise, iar tatăl a fost atât de șocat încât timp de trei zile nu a mai putut să-și hrănească copiii. „Am primit un apel de la rude, cerând ajutor pentru a hrăni copiii”, a spus Sonal Kapoor.

Guvernul încearcă să găsească soluții pentru îngrijirea a mii de copii orfani, dar experții spun că este nevoie de mult mai mult, deoarece riscul ca acești minori să crească fără o familie în jurul lor este imens.

Realitatea Live

Ședința Comisiei Electorale Centrale, din 14 iunie 2021
Secțiile de vot în diasporă: Curtea de Apel a reluat procesul de judecată
Ședința Consiliului de Integritate, din 14 iunie 2021
Un nou protest în fața Guvernului de la Chișinău
Centrul pentru Jurnalism Independent lansează primul raport de monitorizare a presei audiovizuale în campania electorală
O nouă ședință la Curtea de Apel Chișinău cu privire la numărul secțiilor de votare deschise în străinătate
Protest organizat de Alianța pentru Unirea Românilor la Ministerul Afacerilor Interne
Ședința operativă a serviciilor Primăriei Chișinău, din 14 iunie 2021
Evenimentul de comemorare a 80 de ani de la primul val de deportări (13 iunie 1941)
14 Iun. 2021, 21:14
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Cristina Vlah
14 Iun. 2021, 21:14 // Actualitate //  Cristina Vlah

Accident grav cu implicarea a două mașini de taxi și un microbuz, pe șoseaua ce duce spre Vadul lui Vodă, informează Realitatea.md. Potrivit martorilor oculari, în accident ar fi implicate patru unități de transport, printre care și 2 mașini de taxi, și un microbuz.

„Pe traseul Chișinău – Vadul lui Vodă a avut loc un accident rutier cu implicarea a 4 unități de transport. Preventiv o persoană este traumată”, a relatat Mariana Bețivu, ofițer de presă al IGP.

La fața locului au venit echipajele de Poliție, precum și de ambulanță care acordă ajutorul medical necesar. Oamenii legii urmeză să stabilească toate circumstanțele accidentului.

 
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Activități pentru copii, la Școala Securității a IGSU
Activități pentru copii, la Școala Securității a IGSU