Curs valutar
 • EUR
  21.3729
  0.2321%
 • USD
  17.9703
  0.2582%
 • RUB
  0.2456
  0.1629%
 • RON
  4.3395
  0.2212%
 • UAH
  0.6565
  -0.1219%

Dus cu forța? Procuratura „vrea capul” lui Cavcaliuc în dosarul „zelionka”!

03 Iun. 2021, 12:19
 // Categoria: Slider // Autor:  Tatiana Rusnac
03 Iun. 2021, 12:19 // Slider //  Tatiana Rusnac

Liderul Partidului Politic Acasă Construim Europa (PACE), Gheorghe Cavcaliuc refuză să se prezinte la sediul Procuraturii raionului Sângerei pentru a-i fi aduse învinuiri în dosarul „verde de briliant” și pentru ca ulterior cauza să fie transmisă în judecată.

În acest sens, Procuratura din Sîngerei a înaintat un demers la Comisia Electorală pentru a obține consimțământul de a-l aduce forțat pe Gheorghe Cavcaliuc în fața procurorilor.

Informația a fost confirmată de către purtătorul de cuvânt al Procuraturii Generale, Maria Vieru.

„Întrucât Președintele partidului PACE refuză să se prezinte la Procuratură pentru a fi pus sub învinuire în dosarul „verde de briliant”, iar între timp a obținut statutul de candidat la funcția de deputat, fiindu-i aplicabile garanțiile reglementate prin art.51 Cod Electoral, Procuratura raionului Sângerei a înaintat CEC un demers pentru a obține consimțământul de a-l aduce forțat în fața procurorilor pentru a-i înainta acuzarea și a transmite cauza în judecată”, a declarat Vieru.

Reprezentanții Comisiei Electorale Centrale au confirmat că un asemenea demers a fost depus de procurori și susțin că acesta va fi examinat în mod regulamentar.

Amintim că demersul Procuraturii are loc în contextul incidentului produs în data de 6 aprilie, atunci când vicepreședintele raionului Sîngerei, Tudor Tutunaru, a fost stropit cu verde de briliant de către membrii partidului PACE.

Ultimii spuneau că au recurs la acest gest după ce funcționarul s-ar fi vaccinat împotriva COVID-19 în afara listei și înaintea mai multor medici din raion.

În urma incidentului, Tutunaru a fost internat la spitalul raional, având arsuri de gradul întâi și doi la ambii ochi. Ulterior acesta a fost transferat la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” din Capitală unde a primit tratament. La câteva zile distanță a fost lăsat să plece acasă.

Anterior, liderul PACE, Gheorghe Cavcaliuc, a fost audiat și recunoscut în calitate de bănuit pentru două capete de acuzare: „huliganism comis de două sau mai multe persoane” și „chemarea la săvârșirea actelor de violență împotriva persoanelor” în dosarul „verde de briliant”. Acesta a spus că ceea ce i se incriminează nu are nimic în comun cu justiția.

Realitatea Live

23 Iun. 2021, 21:21
 // Categoria: Alegeri // Autor:  Cristina Vlah
23 Iun. 2021, 21:21 // Alegeri //  Cristina Vlah

După decizia de astăzi a Comisiei Electorale Centrale, au și început să apară primele reacții și critici la adresa autorității electorale. Asta pentru că mai mulți politicieni și formațiuni politice sunt în dezacord cu numărul actual de secții de vot deschise în Diasporă, informează Realitatea.md.

Reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritate au venit cu o declarație publică, prin care susțin că CEC a călcat în picioare dreptul la vot al cetățenilor și a mers împotriva legii, a deciziilor judecătorești și a bunului-simț.

„ Oricâte bețe în roate ar pune Comisia Electorală Centrală, diaspora va ieși la vot! Oricât de tare s-ar chinui regimul corupt să rămână la putere împotriva voinței poporului, cetățenii vor învinge. Maxim Lebedinschi și gruparea sa socialistă din CEC vor răspunde pentru acest abuz – fiecare oră stată în ploaie sau arșiță, cu copii în brațe, la zeci și sute de kilometri distanță, fiecare buletin de vot care nu va ajunge vor fi pe responsabilitatea CEC. Instituția care a întors spatele cetățenilor.

Pe 11 iulie diaspora va ieși în număr și mai mare la vot ca să repare abuzul dodoniștilor de la CEC. Împreună cu cetățenii din diasporă vom porni vremurile bune pentru Moldova!”, se menționează în declarația PAS.

De asemenea, reacții dure au venit și din partea membrilor Platformei Demnitate și Adevăr. Vicepreședintele formațiunii, Alexandru Slusari, afirmă că decizia de astăzi este un sabotaj cras din partea CEC-ului. „Ceea ce vedem e continuarea unui sabotaj cras din partea CEC-ului care, cu părere de rău, putem să constatăm acest lucru, nu că este influențabil, dar că este controlat de doi agenți economici ai lui Igor Dodon: Lebedinschi și Filipov”, a spus Slusari în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la postul Jurnal TV.

Colegul său, Vitalie Vovc, de asemenea a acuzat CEC-ul de faptul că „s-ar juca cu focul”.

Amintim, că CEC a decis astăzi să mărească numărul de secții de vot deschise peste hotare. Astfel în total vor fi 150 de secții, unde cetățenii noștri din Diasporă își vor putea exercita dreptul constituțional.