Vadim Krasnoselski a anunțat pe 15 ianuarie că în curând se va relua livrarea gazului rusesc în Transnistria, fără a preciza termenul exact. Liderul separatist a menționat că resursa energetică va fi acordată în calitate de „ajutor umanitar”.
Oficialul a precizat de ce a plecat la Moscova fără a face un anunț oficial și a spus că autoritățile din Moldova ar provoca transnistrenilor mai multe pagube decât criza energetică. Alte informații clare despre modul în care Rusia va transmite combustibilul albastru în stânga Nistrului nu au fost anunțate.
„Nu lucrez pentru PR. Lucrez pentru rezultate. Nu faptul deplasării este important, ci rezultatul acestei deplasări”, s-a justificat Krasnoselski pentru vizita sa secretă la Moscova.
Liderul separatist a precizat că se stabilesc încă detaliile privind conducta prin care va ajunge gazul în Transnistria, dar și cum va fi achitat combustibilul albastru de către Tiraspol.
„Este prea devreme să vorbim despre traseul pe care se va furniza gaze către Transnistria, de plată și de tranzit. Detaliile se discută”, a mai spus Krasnoselski.
Precizăm că în ultimele zile canalele de Telegram pro-ruse scriu că Moscova ar putea livra gaz Transnistriei, dar va impune condiția ca transnistrenii să nu vândă lumină pe malul drept al Nistrului. Oficial, informațiile nu au fost confirmate încă nici în Rusia, nici în Moldova, și nici în Transnistria.
Cine a provocat criza din Transnistria? Răspunsuri la 7 întrebări cheie
Președinta Maia Sandu a punctat marți, 14 ianuarie, că dacă Kremlinul va decide reluarea livrărilor de gaz, Chișinăul nu va impune vreun impediment.
VIDEO Maia Sandu: Chișinăul nu va impune impedimente, dacă Kremlinul reia livrările de gaz în Transnistria
Transnistria nu are gaz începând cu 1 ianuarie 2025, după ce Gazprom a încălcat unilateral contractul semnat cu autoritățile din Republica Moldova și valabil până în 2026. Deși președinta Sandu afirma că furnizările puteau fi făcute prin conducta Turkstream, ocolind Ucraina, rușii justificau decizia prin faptul că la Kiev nu s-a acceptat prelungirea contractului de tranzit prin Ucraina.
De mai bine de două săptămâni, oamenii din stânga Nistrului și cei din unele localități de pe malul drept, nu au gaz și energie termică, iar lumina se deconectează pentru perioade cuprinse între 5 și 8 ore pe zi.
Centrala de la Cuciurgan a trecut pe cărbune și avea la începutul lunii ianuarie stocuri pentru maxim 50 de zile, conform oficialilor din Transnistria. Separatiștii nu ne mai vând curent electric, iar tarifele au crescut pe teritoriul controlat constituțional, din cauza achizițiilor de pe bursă și din surse alternative, unde prețurile sunt mai mari.
Cât Tiraspolul s-a plâns pe pretinse presiuni ale administrației constituționale, premierul Dorin Recean a declarat că funcționarii de la Chișinău au propus să organizeze achiziții de pe bursă pentru regiune, însă separatiștii au refuzat. Mai târziu, Krasnoselski i s-a plâns șefei OSCE, Elena Vantolen, că nu poate face achiziții din surse alternative, pentru că instituțiile din regiune nu au conturi în dolari și euro ca să le achite. Minciuna a fost deconspirată de șeful Moldovagaz Vadim Ceban, care a punctat că plățile se fac în lei moldovenești, iar oficialii din stânga Nistrului au deja experiență în acest proces.