Curs valutar
 • EUR
  21.2832
  0%
 • USD
  17.9234
  0%
 • RUB
  0.2450
  0%
 • RON
  4.3242
  0%
 • UAH
  0.6668
  0%

Eficacitatea serurilor anti-COVID, pe cale să fie învinsă de mutaţiile virusului

06 Iul. 2021, 07:55
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Petru Cosoi
06 Iul. 2021, 07:55 // Actualitate //  Petru Cosoi

Oamenii vor fi vaccinaţi anual cu doze de ser anti-COVD, la fel ca în cazul virusului gripal, din cauza ritmului rapid în care apar noi mutaţii ale SARS-CoV-2, e de părere dr. român Gabriel Diaconu, medic psihiatru care monitorizează evoluţia pandemiei. Acesta e de părere că e o chestiune de luni până când o variantă a virusului va putea să treacă de bariera imună obţinută de individ fie prin boală, fie prin vaccin.

„Delta Plus este o linie separată de descendenţă din Delta, comună în privinţa caracteristicilor unor gene care sunt implicate în sinteza proteinei Spike cu varianta Beta, sau «mutaţia Kent» britanică. Drept urmare, este considerată de unii specialişti, la acest moment, drept o «super-variantă», atât privind infecţiozitatea, dar şi capacitatea de bypass a sistemului imun. Delta Plus ne îngrijorează foarte tare, medical”, scrie Gabriel Diaconu.

Medicul este de părere că valul 4 al pandemiei îşi va face simţită prezenţa, în scurt timp.

„E o chestiune de luni până când o variantă de coronavirus va putea să treacă de bariera imună obţinută de individ fie prin boală, fie prin vaccin. Drept urmare, este foarte posibil că vaccinarea anti-COVID va intra în practica periodică de imunizare a populaţiei, similar cu campania de vaccinare anti-gripală”, scrie dr. Gabriel Diaconu.

Situaţia din Israel

Psihiatrul comentează datele cu privire la situaţia din Istrael – ţară campioană la vaccinare –, care în ultimul timp a raportat o explozie de cazuri COVID-19 cu tulpina indiană, deşi 57% din populaţie este imunizată. Presa internaţională a scris – citând fie surse medicale, fie oficiali – că jumătate dintre cazurile de infectare cu tulpina Delta ar fi în rândul celor vaccinaţi. Nu se precizează dacă aceştia au făcut doar o doză ori au fost vaccinaţi cu schema completă.

„Observaţiile actuale, cel puţin cele din Israel, că infecţiile observate cu Delta la cei vaccinaţi sunt, cel mai probabil, cauzate de un viciu statistic, nicidecum de o predispoziţie a celor vaccinaţi de a contacta noua variantă. Pe de altă parte – ce-ar fi trebuit să reţinem deja, ca strategie de sănătate publică – e că ce e astăzi în Hanoi, mâine e în Buenos Aires. Şi cu transformările dureroase, durabile în ce priveşte circulaţia oamenilor pe mari distanţe (aeroportuar, feroviar, maritim, rutier etc.), plasa de siguranţă nu e perfectă”, mai arată Gabriel Diaconu.

Vaccin universal anti-COVID, testat pe şoareci în SUA

Cercetătorii americani au dezvoltat un vaccin universal care protejează şoarecii de laborator nu doar de COVID-19, ci şi de alte coronavirusuri, acesta declanşând un răspuns imunitar împotriva variantelor periculoase.

O echipă de cercetători a început cu o abordare ce foloseşte tehnologia ARN mesager folosită şi de vaccinurile anti-COVID dezvoltate de Pfizer/BioNTech şi Moderna. Însă, în loc să includă codul ARNm al unui singur virus, cercetătorii au combinat împreună ARNm de la mai multe coronavirusuri.

Vaccinul hibrid a generat eficace anticorpi neutralizanţi împotriva mai multor proteine Spike – folosite de virusuri pentru a se agăţa de celulele sănătoase – când a fost administrat şoarecilor de laborator.

Realitatea Live

01 Aug. 2021, 16:36
 // Categoria: Societate // Autor:  Mădălina Sorokovsky
01 Aug. 2021, 16:36 // Societate //  Mădălina Sorokovsky

Un grup de șapte cetățeni ai Republicii Moldova vor fi repatriați din Marmaris, după ce mai multe incendii puternice au izbucnit în sudul Turciei pe litoralul Mării Mediterane. Astfel, aceștia vor ajunge în Republica Moldova cu un autocar pus la dispoziție de compania de turism responsabilă de sejur. 

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), în legătură cu incendiile forestiere din sudul Turciei, prin intermediul liniei telefonice de urgență constituite la Ambasada Republicii Moldova la Ankara au fost procesate mai multe solicitări parvenite din partea cetățenilor Republicii Moldova, cărora li s-a oferit asistența informațională și consulară.

Conform ultimelor informații furnizate de autoritățile locale, 107 din cele 112 focare au fost localizate și stinse. 

În acest sens, MAEIE reamintește că, cetățenii moldoveni care se confruntă cu o situație dificilă, specială, sau cu un caracter de urgență, au la dispoziție telefonul de urgență al Ambasadei Republicii Moldova la Ankara + 90 538 687 21 01 și numărul de urgență al Consulatului general al Republicii Moldova la Istanbul +90 535 983 01 73. 

În continuare, moldovenii sunt îndemnați să respecte anunţurile autorităţilor locale, să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit și să evite deplasările în zonele afectate de incendii.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate