Curs valutar
 • EUR
  21.2850
  0.0954%
 • USD
  18.0497
  -0.1507%
 • RUB
  0.2436
  -0.8621%
 • RON
  4.3249
  0.0994%
 • UAH
  0.6685
  0%

Judecătorul care a numit jurnaliștii „câini turbați” pleacă din sistem. A depus cerere de demisie

05 Iul. 2021, 16:08
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Petru Beregoi
05 Iul. 2021, 16:08 // Actualitate //  Petru Beregoi

Judecătorul Curții de Apel Chișinău (CA), Ion Muruianu, fost președinte al Curții Supreme de Justiție (CSJ) se pare că a obosit „să facă dreptate” și a decis să se retragă din sistemul judecătoresc.

Potrivit agendei ședinței Consiliului Superior al Magistraturii, care urmează să aibă loc mâine, 6 iulie, primul subiect pe ordinea de zi figurează examinarea cererii de demisie a lui Muruianu.

Ion Muruianu a acces în sistemul judecătoresc în anul 1990. În anul 2004 acesta a fost transferat la Curtea Supremă de Justiție, ca mai apoi, în 2007 să fie numit președinte al aceleiași instituții.

Muruianu este acel magistrat, care în 2010 a numit jurnaliștii „câini turbați”, fapt care a dus la un val de reacții și critici, fiind demarate chiar și acțiuni de demitere a acestuia, chiar dacă și-a cerut scuze publice. Totuși, acest lucru nu i-a împiedicat pe membrii CSM să-i aplice mustrare aspră, care a fost anulată de CSJ, instituție pe care o conducea la acea vreme.

În 2011, Parlamentul îl demite pe Ion Muruianu din funcția de președinte la CSJ, din cauza numărului mare de dosare pierdute la CEDO, fiind transferat la Curtea de Apel Chișinău, unde activează până în prezent.

Realitatea Live

27 Iul. 2021, 11:44
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Valentina Buză
27 Iul. 2021, 11:44 // Actualitate //  Valentina Buză

Alte trei conflicte de interese admise de către un primar, un secretar al Consiliului local și un director al unei Case de Cultură, au fost stabilite de Autoritatea Națională de Integritate. Totodată,  o incompatibilitate de funcție a fost indentificată la un consilier din Consiliul raional, altă incompatibilitate fiind constatată la un consilier din Consiliul local. Inspectorii de integritate au dispus aplicarea prevederilor legale pentru admiterea încălcărilor depistate.

Primarul satului Hăsnășenii Mari din raionul Drochia a admis conflicte de interese cu soțul, care activa în cadrul primăriei. Primarul a admis conflicte de interese participând la luarea deciziilor și la semnarea actelor administrative în privința soțului. Un alt conflict de interese a fost stabilit pe numele unui secretar al Consiliului local Maximovca din raionul Anenii Noi. Exercitând atribuțiile de primar al satului, secretarul a semnat dispoziții în favoarea persoanelor apropiate – fiica și soțul, nedeclarând și nesoluționând situația de conflict de interese.

Mai mult, și directorul Casei de Cultură a satului Recea din raionul Râșcani a fost depistat cu conflicte de interese pe care le-a admis în privința persoane apropiate – soțul. A emis și a semnat 14 acte administrative pe numele soțului, care era angajat  în calitate de paznic și lucrător tehnic (deridicătoare) în cadrul Casei de Cultură.

O încălcare a legislației a fost constatată și la un consilier din cadrul Consiliului raional Fălești. Acesta s-a aflat în incompatibilitate de funcție, în perioada ianuarie 2020 – mai 2021, exercitând simultan mandatul de consilier în Consiliul raional și funcția de conducător auto în cadrul subdiviziunii Aparatului Președintelui Raionului. Altă incompatibilitate de funcție a fost stabilită în privința unui consilier din Consiliul local Carabetovca, raionul Basarabeasca. Persoana supusă controlului deținea mandatul de consilier în Consiliul satului și exercita funcția de paznic în cadrul primăriei satului.

Dacă actele de constatare vor rămâne definitive, se va aplica interdicția de a ocupa o funcție publică sau de demnitate publică timp de trei ani, urmând ca toate persoanele vizate să fie incluse în Registrul Interdicțiilor.

 
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid