Curs valutar
 • EUR
  21.2832
  0.4356%
 • USD
  17.9234
  -0.164%
 • RUB
  0.2450
  0.2449%
 • RON
  4.3242
  0.3931%
 • UAH
  0.6668
  -0.21%

Ce spun experții despre decizia CEC în privința deschiderii a doar 150 de secții de votare pentru diasporă

25 Iun. 2021, 09:18
 // Categoria: Opinii // Autor:  Igor Boțan și Stanislav Pavlovschi
25 Iun. 2021, 09:18 // Opinii //  Igor Boțan și Stanislav Pavlovschi

Decizia Comisiei Electorale Centrale de a deschide 150 de secții de vot în străinătate a împărțit taberele printre juriștii de la Chișinău. În timp ce unii experți în domeniul electoral califică decizia CEC drept una cu vădită tentă politică, luată în favoarea unui concurent electoral, alți juriști spun că dreptul internațional, în general, nu obligă autoritățile Republicii Moldova de a deschide secții de vot în afara țării.

Expertul în domeniul electoral Igor Boțan spune că decizia CEC era una previzibilă, în contextul în care, în ultima perioadă, instituția era supusă unor presiuni vizibile din partea factorilor politici.

„Lucrurile sunt organizate premeditat pentru a nu avea un scrutin așa cum ne obișnuiserăm în democrația noastră electorală. Sunt presiuni politice asupra CEC-ului. Sunt convins că membrii CEC sunt oameni foarte competenți, sunt oameni cunosc procesul electoral, de asta mă miră că CEC-ul nu s-a ridicat la nivelul așteptărilor societății”, a spus Igor Boțan în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la TV8.

În același timp, juristul Stanislav Pavlovschi, fost judecător la CEDO, spune că statul nu are obligația de a asigura secții de vot în străinătate. Totuși, dacă s-a mers pe formula asigurării dreptului la vot în afara țării, acest lucru trebuie să fie făcut în mod echitabil pentru toți conaționalii noștri stabiliți în străinătate.

„Dreptul la alegeri libere este un drept garantat de Convenția Europeană, dar statul este responsabil doar de interiorul țării. Astfel, în teorie, ei puteau să nu deschidă nicio secție de vot în străinătate. Dacă ați observat, alte țări nu prea au secții de vot pe teritoriul Republicii Moldova. Convenția nu garantează dreptul organizării votului în străinătate, inclusiv din motivul incapacității de a garanta legalitatea alegerilor într-un stat străin. Dar noi, pe calea democrației elective, am mers mai departe decât multe state avansate”, a spus Stanislav Pavlovschi.

Decizia CEC de a deschide 150 de secții de vot în diaspora a fost luată după ce Curtea Supremă de Justiție a menținut în vigoare decizia Curții de Apel Chișinău, care a anulat hotărârea CEC privind deschiderea a 146 de secții. Potrivit hotărârii instanței, în străinătate urmau să fie deschise nu mai puțin de 190 de secții de vot.

Decizia CEC a fost contestată din nou la Curtea de Apel Chișinău de către Alianța pentru Unirea Românilor (AUR). Avocatul Poporului, de asemenea a solicitat Comisiei să-și revadă hotărârea.

Realitatea Live

30 Iul. 2021, 16:31
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
30 Iul. 2021, 16:31 // Politica //  Realitatea.md

FOTO Secretele Direcției 5 care fila politicieni, jurnaliști și reprezentanți ONG, făcute publice. Numele celor vizați

Vara anului trecut a fost una fierbinte la fel ca asta, doar că a avut o perioadă suficient de incertă. PDM în frunte cu Vlad Plahotniuc, pe atunci liderul formațiunii, au organizat proteste în centrul capitalei, în timp ce Blocul ACUM format între PAS și Platforma DA, împreună cu PSRM, erau în consultări pentru a decide dacă se aliază doar pentru a da jos de la putere democrații. În același timp, Direcția nr. 5, poreclită și „poliția politică”, fila raza Parlamentului și Președinției. Abia acum, peste un an, s-au scurs câteva mesaje dintre șeful Direcției, Valeriu Cojocaru, și angajați.

Când în fața Parlamentului s-au adunat mai multe persoane în susținerea PDM-ului și poliția a format un cordon, angajații Direcției transmiteau informații despre situația din zonă. Ba chiar au vorbit și despre jurnalista Natalia Morari.

„Natalia Morari cam îi transpirată. Retrăiește”

„Fraților, știu că-i greu. Ținem stoiacul că se rezolvă soarta țării. Stăm până la indicații”

Sursa foto: Deschide.md

Peste câteva zile, după ce Blocul ACUM și PSRM au reușit să aleagă conducerea Parlamentului, iar Maia Sandu a fost numită în funcția de prim-ministru, Valeriu Cojocaru a cerut subalternilor săi să distribuie masiv o postare de-a lui Gheorghe Cavcaliuc, în care șeful adjunct al IGP de atunci, îl acuza pe liderul Platformei DA, Andrei Năstase, de manipulare și dezinformare.

„Bună ziua stimați colegi! Distribuim masiv, este foarte important”

Amintim că, după coaliția dintre ACUM și PSRM, Andrei Năstase a fost numit ministru de Interne. Din această funcție, el a destructurat Direcția nr.5 sau cum i se mai spune Direcția Operațiuni Speciale (DOS).

Imagini de la protestul din iunie 2019

Sursa foto: Realitatea.md

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate