Curs valutar
 • EUR
  21.2731
  -0.0475%
 • USD
  17.8788
  -0.2495%
 • RUB
  0.2451
  0.0408%
 • RON
  4.3236
  -0.0139%
 • UAH
  0.6664
  -0.06%

CEC, luat din nou la ochi de Avocatul Poporului. Îi solicită să majoreze numărul secțiilor de votare

24 Iun. 2021, 17:34
 // Categoria: Alegeri // Autor:  Petru Beregoi
24 Iun. 2021, 17:34 // Alegeri //  Petru Beregoi

Avocatul Poporului solicită Comisiei Electorale Centrale (CEC) să revizuiască în regim de urgență lista secțiilor de votare aprobată în străinătate pentru alegerile parlamentare din 11 iulie curent, prin majorarea numărului secțiilor de votare potrivit evaluărilor prezentate de  Ministerul Afaceriloe Externe și Integrării Europene (MAEIE). Un aviz cu recomandări  în acest sens a fost expediat astăzi pe numele președintelui CEC,  Dorin Cimil.

Avocatul Poporului face trimitere la standardele naționale și internaționale, reafirmând că universalitatea sufragiului reprezintă realizarea dreptului electoral indiferent de reședință, sex, rasă, naționalitate, limbă, proveniența socială, funcția deținută sau exercitată, genul de activitate, religie, aspirații politice, avere sau de alte criterii si circumstanțe.

În aviz se subliniază că toate raționamentele Avocatului Poporului au fost luate anterior  în calcul atât de către Colegiul civil și de contencios administrativ al Curții de Apel, cât și de Colegiul Civil, Comercial și de Contencios Administrativ lărgit al Curții Supreme de Justiție la examinarea pricinii.

Avocatul Poporului mai accentuează că demersul MAEIE cu propunerile formulate privind necesitatea și posibilitatea creării numărului secțiilor de votare în străinătate trebuie să fie luate în considerare mai ales în condițiile în care cadrul legislativ nu conține reglementari clare și fixe pentru CEC, fiind lăsată la latitudinea acestuia luarea unei atare decizii importante.

Ombudsmanul mai spune că, propunerea inițială a MAEIE de a organiza 191 de secții de votare în străinătate a fost rezultatul consultării de către ambasadele Republicii Moldova a comunităților de cetățeni din afara țării, precum și discuțiilor MAEIE cu reprezentanții societății civile.

Amintim că, CEC a decis ieri să mai deschidă trei secții de votare pe lângă cele 147, după ce sesizarea sa a fost respinsă de CSJ și i s-a recomandat să se conformeze recomandărilor MAEIE de a deschide cel puțin 190 de secții de votare pentru diasporă.

Precizăm că, tot astăzi, Alianța pentru Unirea Românilor a contestat decizia de ieri a CEC de a deschide doar 150 de secții de votare.

Realitatea Live

02 Aug. 2021, 16:14
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
02 Aug. 2021, 16:14 // Societate //  Realitatea.md

Fiecare al cincilea cuplu din Republica Moldova este infertil. La aproape jumătate din acestea, problemele de concepere a unui copil sunt indentificate anume la bărbați. Cauzele sunt diverse, iar cazurile sunt analizate individual. Mai multe despre acest subiect a vorbit medicul Diana Al Faraj în cadrul unui interviu fără protocol pentru canalul de YouTube al jurnalistului Dorin Galben.

„Fiecare om poate fi sigur că el comunică cu cineva care are problema infertilității, chiar dacă nu știe despre asta. Adică când stai la o masă cu 10 prieteni, cineva din ei se confruntă cu această problemă doar că nu vorbește. Trebuie să fim foarte atenți, dacă este vorba despre acest subiect. O mare parte sunt probleme de ovulație, o altă parte – cu trompele. Practic jumătate de cupluri sunt problemele la bărbat, adică bărbații nu sunt scutiți. Diagnosticul este infertilitate în cuplu, de aceea ei ambii au probleme infertilității, ei ambii luptă cu asta și fac eforturi să facă un copil. Și acum majoritatea femeilor vin cu operații făcute, iar soțul nu a făcut măcar o spermogramă. Bărbatul nu poate fi scos din ecuație. Medicina reproductivă recomandă ca primele investigații să fie făcute bărbatului”, a explicat Diana Al Faraj.

Cauzele sunt atât de diferite, de la înnăscute, ereditare la infecții. Multe nu sunt sub controlul omului. „Îmi este foarte greu când văd în față o femeie de 44-45 de ani care vine și mă întreabă cât timp mai am? Și eu îi zic că timpul a trecut. Tehnologiile moderne permit să naști și la 60 de ani, dar e târziu atunci când vrei să naști copilul tău biologic. … Dacă suntem slabi, facem sport, mâncăm sănătos, știm că riscul nostru de infarct este mic. Ceea ce ține de infertilitatea, nu este adevărat. Dacă ești sănătoasă ginecologic nu înseamnă că nu te confrunți cu infertilitate”.

Cât despre dacă este un mit incompatibilitatea partenerilor în funcție de grupa sanguină, medicul a confirmat că nu este adevărat. „Vă imaginați ce repercursiuni are asta asupra unui cuplu? Pentru că se despart. Și dacă ar fi asta adevărat, dar nu este adevărat. Testele care se fac aici pentru incompatibilitate sunt abandonate pentru că nu au nicio valoare. Are o importantă în sarcină deja, dar asta este deja cu totul o altă temă. La faza de concepere asta nu are importanță”.

Anul, circa 150 de copii se nasc fiind concepuți prin fertilizare in vitro. Unele femei nasc și câte 2 copii, în cazuri rare – 3. Însă nu întotdeauna fertilizarea in vitro este ultima șansă. „Încercați 1 an relații sexuale neprotejate nu mai rar de 2 ori pe săptămână, dacă femeia are până la 35 de ani și nu a avut niciun fel de intervenții chirurgicale ginecologice, apoi adresați-vă. … Fertilizare in vitro este tot ce nu se poate întâmpla în organismul femeii se întâmplă în laborator, adică ovocitul femeii se contopește cu spermatozoidul bărbatului și se obține embrionul. Facem ca să fim siguri că embrionul a ajuns în uterul mamei. Ulterior și noi, și părinții așteptăm să vedem dacă se implantează. … Uneori, explicăm cuplurilor că mai au nevoie de timp, alteori le recomandăm imediat”.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate