Curs valutar
 • EUR
  21.2832
  0%
 • USD
  17.9234
  0%
 • RUB
  0.2450
  0%
 • RON
  4.3242
  0%
 • UAH
  0.6668
  0%

DOC Litvinenco sesizează CCM după ce un inspector de integritate a început verificarea Domnicăi Manole. Reacția ANI

25 Iun. 2021, 10:54
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
25 Iun. 2021, 10:54 // Politica //  Petru Beregoi

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Sergiu Litvinenco a sesizat astăzi Curtea Constituțională (CCM) dacă, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) are competență și împuterniciri de a verifica un presupus conflict de interese în deciziile luate de magistrații constituționali, după ce un inspector de integritate s-ar fi apucat de a controla în acest sens fapta președintei CCM, Domnica Manole, asupra căreia ar plana un conflict de interese în cazul unei decizii pronunțate.

Litvinenco susține că ANI ar fi dedus că are dreptul de a examina o asemenea sesizare, în conformitate cu Legea cu privire la Curtea Constituțională.

„Am sesizat Curtea Constituțională referitor la art.19 alin. (2) lit. e) din Legea cu privire la Curtea Constituțională. Conform informațiilor din presă, Autoritatea Națională de Integritate înțelege această prevedere prin faptul că poate analiza/controla un presupus conflict de interese nu doar în cazul adoptării actelor administrative ale Curții, ci și în cazul actelor jurisdicționale (hotărâri, decizii, avize). Ceea ce, după mine, reprezintă un atentat la independența Curții Constituționale și a judecătorilor ei”, spune Sergiu Litvinenco.

Deputatul PAS afirmă că, actele jurisdicționale ale Curții, potrivit Constituției sunt definitive și nu pot fi atacate.

„A admite că ANI poate verifica dacă aceste acte jurisdicționale au fost sau nu adoptate cu încălcarea regimului juridic a conflictului de interese înseamnă de facto să-i acorzi ANI dreptul de a pune la îndoială caracterul definitiv și neatacabil a actelor Curții Constituționale. Fapt care contravine flagrant prevederilor Constituției”, conchide Litvinenco.

Drept urmare la acțiunea lui Litvinenco, ANI a venit cu o reacție prin care afirmă că „inspectorul de integritate este independent în luarea deciziilor sale”, iar faptul ca s-a inițiat procedura de control nu denotă și prezența unei încălcări.

„El este independent în luarea deciziilor sale.Faptul ca s-a inițiat procedura de control nu denotă și prezența unei încălcări. Poate fi emis și un act privind încetarea procedurii de control din lipsa încălcării. Să îl lăsăm pe inspector să își ducă misiunea sa până la capăt și ulterior decizia sa va fi publica. De aceea, alte declarații publice nu le comentăm, așa cum nu intervenim nici în acțiunile inspectorilor de integritate”, se arată în reacția ANI.

Precizăm că, în spațiul public au apărut informații precum că, un inspector de integritate din cadrul ANI a început un control privind presupusul conflict de interese a președintei Curții Constituționale, Domnica Manole, în cadrul examinării și luării decizii asupra unei sesizări.

Realitatea Live

31 Iul. 2021, 10:46
 // Categoria: În Lume // Autor:  Mădălina Sorokovsky
31 Iul. 2021, 10:46 // În Lume //  Mădălina Sorokovsky

Pentru practici prin care se doreşte schimbarea orientării sexuale a unei persoane sau a identităţii de gen cunoscută drept terapie de conversie LGBT, Noua Zeelandă a introdus lege controversată potrivit căreia se acordă o pedeapsă cu până la 5 ani de închisoare, transmite Reuters.

Potrivit ministrului Justiţiei, Kris Faafoi, măsurile propuse urmăresc oprirea acestor practici care „au efecte negative” și „nu funcționează”.

„Practicile de conversie nu îşi au locul în Noua Zeelandă modernă. Sunt bazate pe convingerea falsă că orientarea sexuală a oricărei persoane, identitatea de gen sau exprimarea genului este greşită şi are nevoie să fie reparată”, menționează Kris Faafoi.

El a adăugat că medicii specialiști, liderii religioși și activiștii pentru drepturile omului sunt, de asemenea, împotriva acestor practici „dăunătoare şi cu potenţial de a perpetua prejudecăţile, discriminarea şi abuzul faţă de membrii comunităţii curcubeu”.

Terapie de conversie LGBT se pedepsește acum cu până la 5 ani de închisoare

Potrivit noii legislaţii, oricine realizează astfel de practici asupra unei persoane cu vârstă mai mică de 18 ani sau asupra uneia care nu are capacitate de decizie poate primi o pedeapsă cu până la 3 ani de închisoare.

Practicile de conversie care cauzează leziuni grave pot fi pedepsite cu până la 5 ani de închisoare.

Astfel de legi au fost adoptate anterior şi în Canada, Marea Britanie şi Australia. SUA nu au interzis prin lege terapia de conversie, dar unele state, inclusiv California, Colorado, New York, Washington şi Utah, interzic practica într-o anumită măsură.

Cu obiectivul de a schimba orientarea sexuală a unei persoane sau identitatea de gen, terapia de conversie poate include discuţii, hipnoză, şocuri electrice şi post. În cazuri extreme, a fost raportat că poate fi vorba despre exorcism şi „viol corectiv”, în cazul lesbienelor.

Oprirea terapiei de conversie a fost una dintre promisiunile făcute de prim-ministrul neozeelandez Jacinda Ardern în campania pentru al doilea mandat obţinut anul trecut.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate