Curs valutar
 • EUR
  21.2850
  0.0954%
 • USD
  18.0497
  -0.1507%
 • RUB
  0.2436
  -0.8621%
 • RON
  4.3249
  0.0994%
 • UAH
  0.6685
  0%

„Îmi asum”. Legalitatea dispoziției lui Ceban prin care l-a lăsat gol-goluț pe Chironda de atribuții, pusă la îndoială

25 Iun. 2021, 10:47
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
25 Iun. 2021, 10:47 // Societate //  Realitatea.md

VIDEO Ion Ceban să își pună pofta-n cui! Victor Chironda susține că nu-și va prezenta demisia de bună voie

Viceprimarul capitalei, Victor Chironda, va trimite un demers în adresa Cancelariei de Stat pentru a verifica legalitatea dispoziției semnate de edilului Ion Ceban prin care a fost lipsit de atribuțiile principale ale domeniului pentru care a fost numit în funcție. Acesta pune la îndoială legalitatea documentului pentru care primarul de Chișinău și-a asumat controlul executării. Declarațiile au fost făcute într-o conferință de presă susținută vineri, 25 iunie curent, în incinta Primăriei, și transmisă de Rlive.md.

Victor Chironda lucrează la un raport de activitate pentru care vrea să-l publice săptămâna viitoare.

„Eu nu am restanțe sau lucruri neîndeplinite. Tot ce a trebuit să fac în conformitate cu atribuțiile mele am făcut corect și legal. Este clar că primarul este cointeresat în demolarea Hotelului Național și așa cum am și presupus mi-a retras atribuțiile de coordonare a Direcției arhitectură și urbanism, dar și pe alte domenii de care eram responsabil. Evident că mi-a luat și dreptul de a semna dispoziții și acte în domeniul construcțiilor. Prin această retragere confirmă că eu sunt incomod, pentru că mă opun interesului colegilor săi în domeniul construcțiilor din oraș. Primarul are nevoie de o persoană care nu pune întrebări, dar semnează tot ce i se pune pe masă”.

În acest sens, viceprimarul a anunțat că va întocmi un demers la Cancelaria de Stat pentru a verifica legalitatea dispoziției, pentru că, potrivit lui, o asemenea dispoziție, de fapt, trebuie să fie semnată de secretarul Consiliului Municipal Chișinău.

Acum două zile, primarul de Chișinău a distribuit atribuțiile principale ale viceprimarului Victor Chironda către ceilalți viceprimari responsabili de alte domenii: Ilie Ceban, Angela Cutasevici și Olga Ursu.

Controlul executării prezentei dispoziții mi-l asum”, scrie în dispoziția semnată de Ion Ceban.

Conflictul între Victor Chironda și Ion Ceban s-a început pe subiectul demolării Hotelului Național. Mai multe știri la acest subiect puteți citi mai jos, la secțiunea știri recomandate.

DOC Zis și făcut! Ceban „l-a lăsat aproape gol” pe Chironda. Cu ce se va ocupa viceprimarul la Primărie?

Realitatea Live

27 Iul. 2021, 20:57
 // Categoria: Economie // Autor:  Cristina Vlah
27 Iul. 2021, 20:57 // Economie //  Cristina Vlah

În prima jumătate a acestui an, în Republica Moldova a fost înregistrate tot mai puține producții agricole, atât de origine animală, cât și vegetală, informează Realitatea.md.

Potrivit Biroului Naţional de Statistică, producţia globală agricolă în gospodăriile de toate categoriile (întreprinderile agricole, gospodăriile țărănești (de fermier) și gospodăriile populației) în ianuarie-iunie 2021, conform estimărilor preliminare, a însumat în preţuri curente 5200,4 mil. lei, constituind 88,7%  faţă de perioada respectivă a anului 2020.

„Micşorarea producţiei globale agricole a fost determinată de scăderea producţiei vegetale cu 22,8% și producţiei animaliere cu 9,5%. Reducerea producţiei vegetale este cauzată în special de întârzierea față de anul precedent a campaniei de recoltare a cerealierelor de prima grupă și a altor culturi agricole, drept urmare a condițiilor climaterice specifice din acest an. Producţia animalieră s-a diminuat în principal ca urmare a scăderii efectivului de animale în gospodăriile de toate categoriile”, se menționează în informațiile prezentate de oficialii de la Statistică.

În întreprinderile agricole continuă să fie concentrată cea mai mare parte a suprafeţelor însămânţate cu tutun – 95% din suprafaţa totală a semănăturilor culturii date, cu porumb pentru siloz și masă verde – 92%, sfeclă de zahăr – 90%, rapiţă de toamnă – 88%, grâu -75%, orz – 73%, floarea soarelui – 69%, ierburi anuale – 62% și soia – 53%. Totodată, 96% din semănăturile cu culturi bostănoase alimentare, 95% din suprafeţele sădite cu cartofi, 93% – din suprafeţele plantate cu legume de câmp și 74% din suprafețele însămânțate cu leguminoase pentru boabe sunt concentrate în gospodăriile populaţiei și cele ţărăneşti.

Creşterea vitelor şi păsărilor (în masă vie) în ianuarie-iunie 2021 față de perioada respectivă a anului precedent  în gospodăriile de toate categoriile a scăzut cu 10,2% din cauza micșorării volumului producţiei animaliere atât în întreprinderile agricole, cât și în gospodăriile populației (respectiv, cu 10,4% și cu 9,9%).

În pofida faptului, că în întreprinderile agricole producţia de lapte a crescut cu 3,3%, în gospodăriile de toate categoriile producţia  a scăzut cu 9,0% în rezultatul micşorării  acesteia în gospodăriile populației – cu 9,9%.

Producţia de ouă în gospodăriile de toate categoriile a scăzut cu 6,0% din cauza diminuării producţiei atât în întreprinderile agricole, cât și în gospodăriile populației (respectiv, cu 6,8% și cu 5,5%).

La 1 iulie 2021, comparativ cu aceeași data a anului precedent, a fost înregistrată scăderea efectivului de animale în gospodăriile de toate categoriile, cu excepția efectivului de vaci și porcine în întreprinderile agricole, care a crescut, respectiv, cu 17,5% și cu 3,6%.

 
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid