Curs valutar
 • EUR
  20.5679
  -0.3992%
 • USD
  18.0183
  0.0166%
 • RUB
  0.2353
  -1.955%
 • RON
  4.1602
  -0.4038%
 • UAH
  0.6392
  -1.5645%

VIDEO Angajați MAI, implicați într-o schemă ILEGALĂ de milioane! Au falsificat zeci de acte și au traficat oameni

25 Iun. 2021, 10:31
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
25 Iun. 2021, 10:31 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

UPDATE: Procuratura Generală de comun cu Poliția Republicii Moldova prin Centrul pentru combaterea traficului de persoane și colegi din cadrul Tribunalului de la Lyon Franța, DIICOT România, cu cooperarea EUROPOL și EUROJUST, au participat la o amplă operațiune de destructurare a unei grupări criminale specializată în trafic de ființe umane, organizarea migrației ilegale, spălare de bași și fals de documente oficiale, documentarea căreia a durat aproape un an. în cadrul unei ECI

Investigațiile au fost declanșate în luna ianuarie a anului 2020, în baza informațiilor furnizate de  colegii din Republica Franceză  având  ca subiect investigarea unui grup criminal organizat, care acționa pe teritoriul Franței, specializat în exploatarea prin muncă a persoanelor,  preponderent originare  din Republica Moldova.

Muncitorii ar fi exploatați la șantierele din diverse orașe franceze Lyon, Grenoble, Marsilia, Paris și altele,  unde erau incluși la lucrări de izolare termică.

„Din informațiile prezentate de partea franceză s-a determinat că gruparea criminală ar fi  exploatat peste 200 prezumate victime din Republica Moldova, iar  pentru  realizarea infracțiunii utilizau acte de identitate false,  în special românești, pentru a conferi un aspect legal activității cetățenilor noștri pe teritoriu statului de destinație, actele false fiind fabricate tot pe teritoriul Republicii Moldova. Ținând cont de complexitatea cazului, aspectul transnațional, numărul făptuitorilor și a  prezumatelor victime a acestor infracțiuni,  precum și de faptul că era necesar de a fi destructurate celulele care produceau acte de identitate false eliberatele autoritățile competente ale țărilor UE, s-a decis ca urmărirea penală în acest caz  să fie instrumentată de către procurorii  Procuraturii Generale în comun cu ofițerii Centrului pentru combaterea traficului de persoane”, anunță oamenii legii.

Astfel, în cadrul reuniunii tripartite Franța, România și Republica Moldova, realizată cu suportul EUROPOL și EUROJUS de către colegii francezi a fost prezentat cazul și s-au trasat obiectivele pentru toate echipele, celei din Republica Moldova revenind sarcina de a stabili modus-operand a recrutorilor și transportatorilor victimelor traficului de ființe umane și pentru a  localiza și destructura celulele de falsificare a actelor.

În acest context, din luna februarie 2020 până în februarie 202, toate trei echipe au desfășurat măsuri speciale de investigații fiind  stabiliți participații la această grupare criminală organizată transnațională, începând de la organizatorul  grupării, un cetățean român stabilit în Franța și  finisând cu locul persoanelor  care produceau actele false în Republica Moldova precum și intermediarii.

„Tot în această perioadă, au fost efectuate  percheziții  la domiciliile suspecților, reținerea membrilor grupării criminale și sechestrarea bunurilor care se suspectă că au fost obținute pe cale infracțională. În total, în faza activă și după aceasta au fost reținute mai mult de 40 de persoane, dintre care în Republica Moldova au 12 persoane, una fiind anunțată în căutare”, se mai arată în comunicat.

De asemenea, în rezultatul perchezițiilor  a fost stabilit  profilul financiar a capului grupării. Acesta  locuia într-o casă somptuoasă  în suburbia Parisului,  dispunând și de alte imobile,  mai multe automobile, unele depășeau suma de 100 000 de euro. Colegii din România au depistat bunurile costisitoare ale organizatorului  care se aflau pe teritoriul țării de origine (o casă la sol, mijloace de transport, conturi bancare pe numele figurantului și altor persoane interpuse pe care erau depozitate sume impunătoare de bani provenite aparent din surse criminale).

În Republica Moldova, la domiciliile figuranților , inclusiv cei care transportau persoane din republica Moldova spre Franța și acte false, intermediarii dintre falsificatori de acte și transportatori dar și falsificatorii nemijlociți au fost depistate mai multe acte false, utilaj pentru falsificarea acestora, ștampile și blanchete necesare pentru falsificarea actelor, transferuri bancare din numele capului grupării criminale, pe numele transportatorilor despre care primul a indicat că au fost remise pentru a fi procurate acte false dar și mai multe bunuri costisitoare inclusiv apartamente procurate în perioada săvârșirii crimei dar și spații comerciale, automobile scumpe, bani în numerar și altele.

„Numai la una dintre celulele de falsificatori au fost depistate 183 de ștampile a diferitor instituții de stat și private. Din analiza purtătorilor de informații care au fost ridicați de la figuranți  s-a constatat preliminar că această rețea a falsificat mai mult de 10.000 acte,  printre care acte de identitate românești, permise de conducere moldovenești și eliberate de țările din spațiul, UE, pașapoarte a diferitor state din UE, diplome de studii a diferitor instituții, diverse certificate și adeverințe”, susține PG.

Menționăm că, rețeaua criminală și-a început activitatea infracțională în anul 2015 și s-a desfășurat până în 202, când a fost realizată  operațiunea de succes, unde a fost  realizată schema relațională a grupării criminale  transnaționale și rolurile figuranților.

„Capul grupării criminale este acuzat în Republica Franceză de săvârșirea a 8 infracțiuni printre care cea mai gravă de trafic de ființe umane și spălare de bani, crearea și utilizarea firmelor fantomă, procurarea și utilizarea actelor false, organizarea migrației ilegale. De asemenea, soția acestuia are statut de învinuită,   fiind acuzată în special de fraude fiscale și spălare de bani,  totodată  ținea evidența contabilă. În Franța sub acuzare au fost puse 14 persoane,  dintre care cetățeni români,  francezi dar și moldoveni  care aveau rolul de recrutare a victimelor și supravegherea acestora. Suma veniturilor ilegale realizată de gruparea criminală din Franța a constituit peste 12 mil euro, anunță procurorii.

În Republica Moldova suma estimativă a veniturilor obținute pe cale criminală este de peste 20 milioane de lei .

La moment, se desfășoară acțiuni de urmărire penală privind examinare a tuturor dispozitivelor care conțin informații electronice, audierea persoanelor care au procurat acte false și ridicarea acestora din circuit, realizarea investigațiilor financiare paralele ș.a.m.d.

Cauza penală în privința unui figurant care a recunoscut că prin intermediul său au fost falsificate cel puțin 250 acte false deja a fost remisă cu rechizitoriu în instanța de judecată fiind solicitat încasarea de la acesta a 100.000 lei doar cu titlul de venituri obținute pe cale infracțională.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Noi detalii din operațiunea oamenilor legii din Moldova în comun cu cei din cadrul Tribunalului de la Lyon Franța, DIICOT România privind destructurarea unei organizației criminale specializată în trafic de ființe umane, organizarea migrației ilegale, fals de documente oficiale, spălare de bani.

Potrivit oamenilor legii, membrii grupării au pus pe roate o afacere ilegală, care activa pe teritoriul mai multor țări din UE, și care le aducea venituri groase deja de câțiva ani.

Printre complici sunt și doi angajați din cadrul Inspectoratului General al Poliției și din cadrul Serviciului Vamal. Despre asta s-a aflat în urma reținerilor efectuate.

Preliminar, s-a stabilit că gruparea criminală a falsificat peste 10 mii de acte, permise de conducere din Moldova, pașapoarte, diplome de studii, adeverințe. La fel, în urma descinderilor, au fost găsite zeci de ștampile false.

Potrivit INI, în Franța, până acum, au fost reținute 14 persoane. Sunt cetățeni ai Franței, ai României, dar și din Moldova. Au fost rețineri și în Moldova. Este vorba despre 30 de persoane, 14 dintre aceștia au statut de învinuit, iar alte 16 persoane au statut de bănuit.

„Cei implicați sunt din Chișinău, Ialoveni, factorii de decizie, iar tipografiile, la fel, se află în Chișinău”, a precizat responsabilul INI.

Sechestru s-a pus pe 18 milioane de lei, imobile, automobile de lux, anunță oamenii legii.

Câte 10 ani de pușcărie riscă indivizii care sunt acuzați de fals în acte, iar cei care traficau oameni, riscă până la 20 de ani de închisoare.

Investigațiile vor continua, iar forțele de ordine vor reveni cu informații noi.

Realitatea Live

17 Ian. 2022, 19:44
 // Categoria: Societate // Autor:  Mădălina Guștiuc
17 Ian. 2022, 19:44 // Societate //  Mădălina Guștiuc

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a adresat un mesaj de condoleanțe în legătură cu trecerea în veșnicie a lui Andrei Mudrea, unul dintre cei mai talentați și mai cunoscuți artiști plastici din Republica Moldova.

„A fost un om al curajului și al demnității. Un etern căutător al frumuseții, al luminii și al libertății în artă, dar și în viață. Un creator care a căutat întotdeauna să iasă din tiparele vremii și să se reinventeze, găsind formule inedite de exprimare. Am pierdut, în persoana sa, un artist valoros, dar și un cetățean implicat profund în viața țării și a societății”, se menționează în mesajul adresat de președinta Maia Sandu.

Șefa statului a transmis sincere condoleanțe rudelor, prietenilor, colegilor artiști, tuturor celor care l-au cunoscut și l-au prețuit.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală