Curs valutar
 • EUR
  20.0067
  0.6028%
 • USD
  17.7357
  0.0541%
 • RUB
  0.2348
  -1.1073%
 • RON
  4.0421
  0.6036%
 • UAH
  0.6543
  -0.2445%

FSB ar fi încercat să ucidă un scriitor, bazându-se pe același plan din operațiunea „Navalnîi”

09 Iun. 2021, 17:54
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
09 Iun. 2021, 17:54 // În Lume //  Realitatea.md

În aprilie 2019, scriitorul rus Dmitri Bîkov ca prin minune a rămas viu. Jurnaliștii de la „The Insider” și „Bellingcat” au reușit să elucideze că tentativa de omor a fost plănuită de aceeași ofițeri ai Serviciului Federal din Federația Rusă (FSB), implicați în otrăvirea principalului opozant rus al lui Vladimir Putin, Alexei Navalnîi. La fel ca în cazul ultimului, scriitorul a fost urmărit de fsb-iști timp de un an.

Potrivit investigației jurnalistice, FSB, la fel ca în cazul lui Navalnîi, a implicat chimici din „Laboratorul” direcției.

Urmărirea scriitorului a început cu un an înainte de otrăvirea acestuia. 20 mai 2018, la ora 09:35, Bîkov și-a luat zborul din Moscova în Ufa pentru a susține o lecție pentru copii și părinți. Împreună cu el, adică cu aceeași cursă, au zburat și ofițerii Vladimir Paneaev (care s-a înregistrat cu identitatea sa) și Valeri Suharev (care a preluat indentitatea Nikolai Gorohov).

În acea perioadă, soția scriitorului, Ecaterina Kevhișvili, a observat lângă casa lor un bărbat cu binoclu. Inițial, nu i-a atras atenția, însă mai târziu, a observat că această persoană urmărește anume în direcția sa.

„Eu i-am făcut cu mâna, iar el a tresărit”, și-a amintit femeia.

Următoarea călătorie a lui Dmitri Bîkov a fost legată de un eveniment public despre ortografie. Programul scriitorului era plin și nu putea să vină în Novosibirsk pentru 13 aprilie. Soția acestuia își mai amintește că organizatorii evenimentului – Centru de cultură și odihnă „Pobeda” – au insistat să-i achite biletul pentru o cursă business-class. La fel organizatorii au ales hotelul pentru scriitor – „Domina”.

„Era logic, pentru că hotelul era amplasat în apropiere de cinematograful „Pobeda”, acolo unde se desfășura evenimentul”, a povestit aceasta.

Pe 13 aprilie, cuplul s-a cazat la hotel. Jurnaliștii scriu că în acel moment ucigașii erau deja în oraș. Ei au venit în ajun acolo.

Dmitri Bîkov și Ekaterina Kevhișvili au stat câteva ore în cameră, după care au coborât și au mers la eveniment. Au revenit la hotel după ora 18:00, după care la 22:00 iarăși au plecat pentru câteva ore. Între timp, Poneaev și Osipov și-au luat bilete pentru o cursă către Moscova la ora 10:00.

Dimineața, cuplu a luat micul dejun la hotel jos. Acolo, soția scriitorului a observat o persoană care i s-a părut că ascultă ce vorbesc.

La 10:06, s-au urcat în taxi și la 10:25 erau la aeroport pentru zbura în Ufa la un alt eveniment.

Avionul și-a luat zborul peste o oră și doar atunci când s-au îndreptat spre poarta pentru îmbarcare, Dmitri a spus că nu se simte bine. Avea o stare de vomă. De când s-a trezit până i-au apărut primele simptome au trecut 2,5 ore, exact așa cum s-a întâmplat în cazul lui Navalnîi.

În timpul zborului, simptomele s-au acutizat, încât atunci când avionul a aterizat, scriitorul nu a mai putut sta pe picioare fără ajutor.

Însuși Bîkov a declarat că senzațiile sale sunt asemănătoare cu cele pe care le-a descris Navalnîi. Mai mult, și atitudinea autorităților față de transportatea sa pentru ajutor medical a fost exactă.

Scriitorul a mai spus că nu are idee vizavi de motivul pentru care s-a vrut moartea sa.

Ofițerii FSB nu au reacționat la demersurile „The Insider” și „Bellingcat”.

Realitatea Live

29 Nov. 2021, 20:55
 // Categoria: Politica // Autor:  Cristina Vlah
29 Nov. 2021, 20:55 // Politica //  Cristina Vlah

Jurnalistul Vlad Ţurcanu urmează să fie înaintat Parlamentului pentru funcţia de director general al Companiei „Teleradio-Moldova”, informează Realitatea.md cu referire la trm.md.

Pe site-ul oficial al companiei se menționează faptul că pentru candidatura lui Vlad Țurcanu au votat şase din cei şapte membri ai Consiliului de supraveghere şi dezvoltare al TRM, reuniţi astăzi în prima şedinţă. Informaţia a fost confirmată pentru TRM.MD de către Sergiu Stanciu, secretar al CSD. Potrivit lui Stanciu, candidatura lui Vlad Ţurcanu a fost propusă de către Arcadie Gherasim, preşedintele Consiliului de Supraveghere.

„Abia aştept să ajung în comisia parlamentară pentru audieri. Atunci voi spune mai multe, pentru că acum mă pregătesc pentru acest exerciţiu, dar vă pot confirma că într-adevăr aşa este. Mai departe nu mă grăbesc să îmi expun platforma de lucru, pentru că ea urmează să fie prezentată comisiei parlamentare”, a declarat pentru TRM.MD Vlad Ţurcanu, după ce a fost solicitat să comenteze propunerea candidaturii sale pentru această funcţie.

Vlad Ţurcanu este jurnalist şi specialist în comunicare, cu o experienţă de muncă în ambele domenii de peste 20 de ani. În perioada 2012-2016 a fost consilier şi purtător de cuvânt al preşedintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti. Anterior, a fost jurnalist la Radio Moldova, TV Moldova 1, Radio Europa Liberă, membru al Consiliului Coordonator al Audiovizualului. Vlad Ţurcanu este licenţiat în Jurnalism şi ştiinţe ale comunicării la Universitatea de Stat din Moldova.

Conform legislaţiei în vigoare, directorul general al furnizorului public naţional de servicii media este desemnat de către Parlament, la propunerea Consiliului de supraveghere şi dezvoltare. Directorul este numit în funcţie pentru un mandat de şapte ani, care nu poate fi reînnoit.

Potrivit Codului serviciilor media audiovizuale, directorul general al TRM poate fi demis din funcţie de către Parlament din proprie iniţiativă, în temeiul cererii depuse, în urma constatării executării necorespunzătoare sau a neexecutării atribuţiilor sale, precum şi în alte cazuri prevăzute de legislaţia în vigoare.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală