Curs valutar
 • EUR
  21.5040
  -0.0939%
 • USD
  17.6965
  0.0458%
 • RUB
  0.2471
  0.8499%
 • RON
  4.3712
  -0.032%
 • UAH
  0.6549
  0.3817%

FSB ar fi încercat să ucidă un scriitor, bazându-se pe același plan din operațiunea „Navalnîi”

09 Iun. 2021, 17:54
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
09 Iun. 2021, 17:54 // În Lume //  Realitatea.md

În aprilie 2019, scriitorul rus Dmitri Bîkov ca prin minune a rămas viu. Jurnaliștii de la „The Insider” și „Bellingcat” au reușit să elucideze că tentativa de omor a fost plănuită de aceeași ofițeri ai Serviciului Federal din Federația Rusă (FSB), implicați în otrăvirea principalului opozant rus al lui Vladimir Putin, Alexei Navalnîi. La fel ca în cazul ultimului, scriitorul a fost urmărit de fsb-iști timp de un an.

Potrivit investigației jurnalistice, FSB, la fel ca în cazul lui Navalnîi, a implicat chimici din „Laboratorul” direcției.

Urmărirea scriitorului a început cu un an înainte de otrăvirea acestuia. 20 mai 2018, la ora 09:35, Bîkov și-a luat zborul din Moscova în Ufa pentru a susține o lecție pentru copii și părinți. Împreună cu el, adică cu aceeași cursă, au zburat și ofițerii Vladimir Paneaev (care s-a înregistrat cu identitatea sa) și Valeri Suharev (care a preluat indentitatea Nikolai Gorohov).

În acea perioadă, soția scriitorului, Ecaterina Kevhișvili, a observat lângă casa lor un bărbat cu binoclu. Inițial, nu i-a atras atenția, însă mai târziu, a observat că această persoană urmărește anume în direcția sa.

„Eu i-am făcut cu mâna, iar el a tresărit”, și-a amintit femeia.

Următoarea călătorie a lui Dmitri Bîkov a fost legată de un eveniment public despre ortografie. Programul scriitorului era plin și nu putea să vină în Novosibirsk pentru 13 aprilie. Soția acestuia își mai amintește că organizatorii evenimentului – Centru de cultură și odihnă „Pobeda” – au insistat să-i achite biletul pentru o cursă business-class. La fel organizatorii au ales hotelul pentru scriitor – „Domina”.

„Era logic, pentru că hotelul era amplasat în apropiere de cinematograful „Pobeda”, acolo unde se desfășura evenimentul”, a povestit aceasta.

Pe 13 aprilie, cuplul s-a cazat la hotel. Jurnaliștii scriu că în acel moment ucigașii erau deja în oraș. Ei au venit în ajun acolo.

Dmitri Bîkov și Ekaterina Kevhișvili au stat câteva ore în cameră, după care au coborât și au mers la eveniment. Au revenit la hotel după ora 18:00, după care la 22:00 iarăși au plecat pentru câteva ore. Între timp, Poneaev și Osipov și-au luat bilete pentru o cursă către Moscova la ora 10:00.

Dimineața, cuplu a luat micul dejun la hotel jos. Acolo, soția scriitorului a observat o persoană care i s-a părut că ascultă ce vorbesc.

La 10:06, s-au urcat în taxi și la 10:25 erau la aeroport pentru zbura în Ufa la un alt eveniment.

Avionul și-a luat zborul peste o oră și doar atunci când s-au îndreptat spre poarta pentru îmbarcare, Dmitri a spus că nu se simte bine. Avea o stare de vomă. De când s-a trezit până i-au apărut primele simptome au trecut 2,5 ore, exact așa cum s-a întâmplat în cazul lui Navalnîi.

În timpul zborului, simptomele s-au acutizat, încât atunci când avionul a aterizat, scriitorul nu a mai putut sta pe picioare fără ajutor.

Însuși Bîkov a declarat că senzațiile sale sunt asemănătoare cu cele pe care le-a descris Navalnîi. Mai mult, și atitudinea autorităților față de transportatea sa pentru ajutor medical a fost exactă.

Scriitorul a mai spus că nu are idee vizavi de motivul pentru care s-a vrut moartea sa.

Ofițerii FSB nu au reacționat la demersurile „The Insider” și „Bellingcat”.

Realitatea Live

Ședința Comisiei Electorale Centrale, din 14 iunie 2021
Secțiile de vot în diasporă: Curtea de Apel a reluat procesul de judecată
Ședința Consiliului de Integritate, din 14 iunie 2021
Un nou protest în fața Guvernului de la Chișinău
Centrul pentru Jurnalism Independent lansează primul raport de monitorizare a presei audiovizuale în campania electorală
O nouă ședință la Curtea de Apel Chișinău cu privire la numărul secțiilor de votare deschise în străinătate
Protest organizat de Alianța pentru Unirea Românilor la Ministerul Afacerilor Interne
Ședința operativă a serviciilor Primăriei Chișinău, din 14 iunie 2021
Evenimentul de comemorare a 80 de ani de la primul val de deportări (13 iunie 1941)
14 Iun. 2021, 20:24
 // Categoria: Alegeri // Autor:  Cristina Vlah
14 Iun. 2021, 20:24 // Alegeri //  Cristina Vlah

Experții în domeniul monitoringului electoral sunt de părere că deschiderea celor trei secții de votare în stânga Nistrului sunt doar o testare a modului, în care vor avea loc alegerile din 11 iulie în acele regiuni, informează Realitatea.md.

O asemenea opinie a fost exprimată de către expertul Watchdog, Valeriu Pașa, care afirmă că miza ar fi obținerea câtor mai multe voturi pentru PSRM. „Aceste trei secții vor fi doar o testare, pentru că la următorul scrutin pot fi acolo deschise 90 de secții de votare. Și asta ei un pic au împins limita de jos. Miza majoră este aducerea organizată a alegătorilor”, a declarat Valeriu Pașa în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Acest lucru este susținut și de către directoarea programului Societate Civilă și Democrație din cadrul CRJM, Sorina Macrinici. Ea consideră că CEC în mod intenționat nu dorește să adopte o decizie, care ar pedepsi mai dur aducerea organizată a alegătorilor și asta pentru că CEC ar fi influențat politic.

Valeriu Pașa a mai adăugat că din acest lucru va avea de beneficiat PSRM, pentru că ministrul interimar de interne, Pavel Voicu, ar fi activat în sectoarele de poliție din acele localități și ar cunoaște multe lucruri din interior. „Pavel Voicu este în strânsă legătură cu PSRM și asta le va aduce câteva mii de voturi în plus”, a menționat Pașa.

Amintim, că pentru alegerile din 11 iulie CEC a decis să deschidă trei secții de votare: 1 în comuna Corjova din raionul Dubăsari; și 2 în municipiul Bender, zone care sunt mai puțin controlate de autoritățile de la Chișinău. În același timp, pentru cetățenii cu drept de vot din localitățile din stânga Nistrului s-a decis organizarea a 44 secții de votare, doar că acestea vor fi situate pe teritoriul controlat de organele de drept constituționale ale țării noastre.

 
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Activități pentru copii, la Școala Securității a IGSU
Activități pentru copii, la Școala Securității a IGSU