Curs valutar
 • EUR
  21.3640
  0.0936%
 • USD
  17.7774
  0.0478%
 • RUB
  0.2379
  0.2942%
 • RON
  4.3366
  0.1015%
 • UAH
  0.6413
  0.3431%

Ei sunt câștigătorii Programului de Granturi mici în domeniul îmbătrânirii active. Anunțul MSMPS

29 Apr. 2021, 16:22
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
29 Apr. 2021, 16:22 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Șapte organizații nonguvernamentale vor împărți între ele 337 589 lei, bani acordați din bugetul de stat, în urma participării în Programul de Granturi mici, ediția 2021, dedicat susţinerii şi promovării îmbătrânirii active în Republica Moldova, anunță Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Acestea au elaborat proiecte şi iniţiative cu impact asupra promovării politicii în domeniul îmbătrânirii active la nivel naţional, cât şi regional. În total, în concurs s-au înscris 21 de organizații.

„Organizațiile au prezentat la concurs proiecte care au avut drept scop elaborarea și aprobarea, în comun cu autorităţile administraţiei publice locale, a strategiilor de integrare a perspectivei îmbătrânirii, promovarea participativă a vârstnicilor prin implementarea programelor de instruire în artizanat și a activităților social – culturale în mediul rural, implicarea vârstnicilor în activități de voluntariat şi dialog intergenerațional”, anunță MSMPS.

În urma examinării și evaluării dosarelor, Comisia de examinare a decis să acorde granturi următoarelor asociații:

 • Fundaţia Filantropică „Open Gates”, mun. Chişinău, care prin intermediul proiectului „Renașterea meșteșugurilor tradiționale în ateliere de cusut şi împletit” își propune implicarea vârstnicilor activi în câmpul de muncă, crearea mediului de comunicare intergenerațională, îmbunătățirea stării psiho-emoționale a pensionarilor activi, prin crearea micilor ateliere de cusut în cadrul Centrelor de Plasament Temporar pentru copii;
 • АО „Aripile Dumbravei”, s. Voloviţa, r-nul Soroca, în cadrul proiectului „Cărunții cu suflete tinere” are ca scop îmbunătăţirea calităţii vieții pentru 140 de vârstnici din comuna Volovița prin promovarea modului activ de viață, facilitarea integrării sociale și consolidarea dialogului intergenerațional;
 • AO „Şolcaniţa”, s. Şolcani, r-nul Soroca, prin implementarea proiectului „Îmbătrânire activă și creativă” îşi propune promovarea conceptului îmbătrânirii active în comuna Șolcani și crearea mediului favorabil pentru acordarea susținerii persoanelor în etate în situații excepționale, inclusiv în contextul pandemiei de COVID-19;
 • AO „Plai”, s. Viişoara, r-nul Edineţ, prin prisma proiectului „Mă simt bine știind că sunt util” își propune să îmbunătățească calitatea vieții pentru persoanele vârstnice aflate în dificultate din satul Viișoara, să promoveze inovarea socială și viața activă prin crearea mediului de comunicare intergenerațional și integrarea în societate;
 • AO „ANEASM”, mun. Chişinău, în contextul implementării proiectului „Centrul de meșteșuguri tradiționale „Făuritorii neamului” are drept scop implicarea persoanelor în etate în activități aducătoare de venit și transmiterea intergenerațională a cunoștințelor și abilităților privind meșteșugurile tradiționale;
 • AO „Sireţii de Pretutindeni”, s. Sireţi, r-nul Străşeni, prin intermediul proiectului „Stil de viață activă și echilibrată pentru Clubul Seniorilor din Sireți” îşi propune facilitarea incluziunii sociale a persoanelor în etate și îmbunătățirea calității vieții acestora;
 • AO „Genesis”, s. Mereni, r-nul Anenii Noi, prin prisma proiectului „Punți de legătură între generații” îşi propune drept scop sporirea gradului de incluziune socială și promovarea îmbătrânirii sănătoase pentru vârstnicii din satul Mereni prin dezvoltarea unor servicii proactive pentru ei.

Amintim că, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a lansat ediția V a Programul de Granturi mici, dedicat susţinerii şi promovării îmbătrânirii active în Republica Moldova, în luna ianuarie. Durata implementării proiectelor este de șapte luni.

Realitatea Live

Ședința de judecată în dosarul Accent Group vs Veaceslav Platon, din 5 mai 2021
Ședința Comisiei Electorale Centrale, din 5 mai 2021
Briefing de presă al deputatului Vasile-Andrei Năstase, președintele Comisiei de anchetă „Nicolae Ceaus”
Conferința de presă privind procesul de vaccinare împotriva COVID-19 în Republica Moldova
Lansarea Zilei Europei 2021
Lansarea studiului „Reacția autorităților la investigațiile jurnalistice pe teme de integritate și corupție”
Președintele Maia Sandu, în dialog cu diaspora din Spania și Portugalia
Prezentarea publică a conceptului de proiect „Green Safety Corridor in Chisinau” (bd. Dacia, tronsonul str. Hristo Botev – bd. Traian)
Lansarea Campaniei sociale de susținere a personalităților notorii din domeniul culturii cu genericul: „Dăruim lumină”
05 Mai 2021, 20:46
 // Categoria: Politica // Autor:  Cristina Vlah
05 Mai 2021, 20:46 // Politica //  Cristina Vlah

Alegerile din iulie împart partidele parlamentare pe baricade. Unele formațiuni își doresc să meargă pe cont propriu, iar altele își doresc să se unească în blocuri electorale, ca să obțină șanse de a accede în Parlament, informează Realitatea.md.

O nouă alianță între partidele PPDA și PAS este exclusă de ambele părți. Acest lucru a fost menționat de către deputatul PAS, Vladimir Bolea, precum și de către deputatul PPDA, Igor Munteanu. „Ca alianță electorală cred că e imposibil să o avem cu PAS, dar o colaborare oricând este binevenită”, a spus Munteanu în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi”, de la postul TVR.

Deputatul PAS consideră că formațiunea, pe care o reprezintă va merge singură în alegeri și speră să obțină o majoritate în viitorul Parlament. „Noi lucrăm ca să luăm minim 51 de mandate. Toate partidele tind să ia asta, pentru că orice partid vrea să formeze în mod ușor un Guvern. Cred că vor fi minim 58 de mandate pro-europene a partidelor de dreapta”, a declarat Vladimir Bolea.

Și președintele de onoare al PD, Dumitru Diacov, a menționat că formațiunea sa va merge independent la alegerile anticipate. Însă, își dorește foarte mult ca partidul său să fie luat în considerație pentru a forma o viitoare coaliție parlamentară în vederea formării unui Guvern.

„Eu cred că putem să ne așteptăm la surprize, că ar putea fi și 40% de dreapta – și restul să fie de stânga. O bună parte din campania electorală va fi pe facebook…  PDM are suficiente forţe în teritoriu, are experienţa necesară, sperăm că vom reuşi să ne mobilizăm chiar și în condiţiile destul nocive în care este R. Moldova. Este această psihoză de stânga-dreapta, dar PDM, ca şi celeltate partide, cred că va mobiliza partidul şi activul din teritoriu şi vor merge la aceste alegeri”, a spus Dumitru Diacov.

Democratul a spus că își dorește o coaliție cu PAS și cu PPDA în viitorul Parlament. „Ca lumea să nu vă suspecteze că faceți coaliție cu Usatîi – spuneți că veți face cu PD, cu oameni cu experiență și vom merge înainte. Noi în trei facem coaliție și mergem înainte. Va fi foarte greu dacă un singur partid va avea 51 sau 52 de mandate, pentru că unul se poate îmbolnăvi, sau va fi în deplasare și de aceea e nevoie de un aliat, de un partener”, susține Diacov.

Menționăm, că data alegerilor parlamentare anticipate a fost stabilită pentru 11 iulie.

 
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Havuzul din Grădina Publică „Ștefan cel Mare”, în reparație
Havuzul din Grădina Publică „Ștefan cel Mare”, în reparație
Marcajele de străzile Capitalei, invizibile
Marcajele de străzile Capitalei, invizibile
Parcarea mașinilor în scuarul Circului, interzisă
Parcarea mașinilor în scuarul Circului, interzisă