Curs valutar
 • EUR
  20.3375
  -0.1303%
 • USD
  17.5407
  0.1192%
 • RUB
  0.2496
  -1.1619%
 • RON
  4.1099
  -0.1484%
 • UAH
  0.6650
  0.2707%

Ei sunt câștigătorii Programului de Granturi mici în domeniul îmbătrânirii active. Anunțul MSMPS

29 Apr. 2021, 16:22
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
29 Apr. 2021, 16:22 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Șapte organizații nonguvernamentale vor împărți între ele 337 589 lei, bani acordați din bugetul de stat, în urma participării în Programul de Granturi mici, ediția 2021, dedicat susţinerii şi promovării îmbătrânirii active în Republica Moldova, anunță Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Acestea au elaborat proiecte şi iniţiative cu impact asupra promovării politicii în domeniul îmbătrânirii active la nivel naţional, cât şi regional. În total, în concurs s-au înscris 21 de organizații.

„Organizațiile au prezentat la concurs proiecte care au avut drept scop elaborarea și aprobarea, în comun cu autorităţile administraţiei publice locale, a strategiilor de integrare a perspectivei îmbătrânirii, promovarea participativă a vârstnicilor prin implementarea programelor de instruire în artizanat și a activităților social – culturale în mediul rural, implicarea vârstnicilor în activități de voluntariat şi dialog intergenerațional”, anunță MSMPS.

În urma examinării și evaluării dosarelor, Comisia de examinare a decis să acorde granturi următoarelor asociații:

 • Fundaţia Filantropică „Open Gates”, mun. Chişinău, care prin intermediul proiectului „Renașterea meșteșugurilor tradiționale în ateliere de cusut şi împletit” își propune implicarea vârstnicilor activi în câmpul de muncă, crearea mediului de comunicare intergenerațională, îmbunătățirea stării psiho-emoționale a pensionarilor activi, prin crearea micilor ateliere de cusut în cadrul Centrelor de Plasament Temporar pentru copii;
 • АО „Aripile Dumbravei”, s. Voloviţa, r-nul Soroca, în cadrul proiectului „Cărunții cu suflete tinere” are ca scop îmbunătăţirea calităţii vieții pentru 140 de vârstnici din comuna Volovița prin promovarea modului activ de viață, facilitarea integrării sociale și consolidarea dialogului intergenerațional;
 • AO „Şolcaniţa”, s. Şolcani, r-nul Soroca, prin implementarea proiectului „Îmbătrânire activă și creativă” îşi propune promovarea conceptului îmbătrânirii active în comuna Șolcani și crearea mediului favorabil pentru acordarea susținerii persoanelor în etate în situații excepționale, inclusiv în contextul pandemiei de COVID-19;
 • AO „Plai”, s. Viişoara, r-nul Edineţ, prin prisma proiectului „Mă simt bine știind că sunt util” își propune să îmbunătățească calitatea vieții pentru persoanele vârstnice aflate în dificultate din satul Viișoara, să promoveze inovarea socială și viața activă prin crearea mediului de comunicare intergenerațional și integrarea în societate;
 • AO „ANEASM”, mun. Chişinău, în contextul implementării proiectului „Centrul de meșteșuguri tradiționale „Făuritorii neamului” are drept scop implicarea persoanelor în etate în activități aducătoare de venit și transmiterea intergenerațională a cunoștințelor și abilităților privind meșteșugurile tradiționale;
 • AO „Sireţii de Pretutindeni”, s. Sireţi, r-nul Străşeni, prin intermediul proiectului „Stil de viață activă și echilibrată pentru Clubul Seniorilor din Sireți” îşi propune facilitarea incluziunii sociale a persoanelor în etate și îmbunătățirea calității vieții acestora;
 • AO „Genesis”, s. Mereni, r-nul Anenii Noi, prin prisma proiectului „Punți de legătură între generații” îşi propune drept scop sporirea gradului de incluziune socială și promovarea îmbătrânirii sănătoase pentru vârstnicii din satul Mereni prin dezvoltarea unor servicii proactive pentru ei.

Amintim că, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a lansat ediția V a Programul de Granturi mici, dedicat susţinerii şi promovării îmbătrânirii active în Republica Moldova, în luna ianuarie. Durata implementării proiectelor este de șapte luni.

Realitatea Live

28 Oct. 2021, 14:05
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
28 Oct. 2021, 14:05 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Au început să discute despre situația din Chișinău cu privire la conectarea blocurilor la agentul termic, despre criza din sistemul de sănătate și evoluția epidemiologică, însă au ajuns să se acuze reciproc și să calculeze cine are parte de mai multă promovare pe rețelele de socializare. S-a ajuns la această situație din cauza crizei gazelor naturale în Republica Moldova, subiect care l-a scos din sărite pe edilul Capitalei, Ion Ceban, iar ulterior și pe consilerul PAS, care este și director al „Poștei Moldovei”, Roman Cojuhari.

Cei doi și-au împărțit acuzații, după ce Ion Ceban a reiterat că este indignat de faptul că guvernarea PAS ascunde aspecte importante în legătură cu achizițiile de gaz din surse alternative și că nu-și asumă lucruri importante, precum ar fi deconectarea instituțiilor statului de la agentul termic.

În replică, Roman Cojuhari l-a acuzat pe Ceban de populism.

„Domn primar dumneavoastră astăzi deja a nuștiu a câta oară sau vă contraziceți sau vorbiți și minciuni, faceți populism. Vă spun și de ce. Pe de-o parte spuneți că primarul e de vină, dar în același timp spuneți că toți sunt de vină, numai nu primarul. Că Parlamentul e de vină, că Guvernul, că nuștiu cine mai e de vină, dar cine e de vină că s-a ajuns în criza care este de azi cu gazele, nu tot voi care ați fost la guvernare în ultimii doi ani? Nu e despre asta, ci despre minciunile și populismul pe care-l faceți acum, marea majoritatea a instituțiilor la care ați făcut referință nu sunt conectate la agentul termic. Nu e cazul să veniți cu acuzații și aberații și cu niște demersuri care nu sunt argumentate și adevărate, nu duceți opinia publică în eroare. Nici Guvernul, nici Președinția și nici alte instituții publice nu sunt conectate la agentul termic. De Parlament, acuș, încă nu mi-o fost comunicat”, a declarat consilierul PAS, directorul „Poștei Moldovei”, Roman Cojuhari.

A fost însă, în mod repetat, contrazis de primarul general al Capitalei care spune că are informații veridice precum că în timp ce oamenii îngheață. mai multe instituții din subordinea Guvernului au parte de căldură.

„Eu cred că dumneavoastră personal și autoritățile centrale trebuiau să vină cu mesaj public, nu primarul să spună, că vă deziceți de agentul termic până nu rezolvați problema și ați fi arătat corect în raport cu oamenii, dar în momentul în care nu furnizați căldură oamenilor și eu știu cu certitudine că sunt conectate foarte multe instituții guvernamentale, dacă vreți vă dau și lista, și vă deconectați în mod benevol pentru că asta o să vă slaveze măcar o parte din obraz”, a declarat edilul Capitalei, Ion Ceban.

A urmat „războiul” replicilor în privința promovării pe rețelele sociale.

„- Ceban: Aveți două persoane aici care vă filmează și vă pun pe rețelele de socializare. A cui este angajat acest domn?

– Cojuhari: Și dumneavoastră, din banii cui achitați promovarea, banerele de pe Facebook? Când o să publicați rapoarte cât achitați pentru promovare pe rețelele sociale și din a cui bani, atunci o să vă răspund și eu.”

Scandalul celor doi a fost întrerupt de un consilier socialist care l-a luat la rost pe consilierul PAS, Roman Cojuhari.

„Mi se pare că trebuie de oprit această manipulare din CMC. Atunci când contractul și prețul la gaz este un secret, eu cred că dvs. trebuie să vă închideți gura și să vă fie rușine în fața a tot poporul din Moldova pentru acest secret al tarifului la gaz”, a mai adăugat consilierul socialist Alexandr Odințov.

Realitatea.md menționează că anterior în rundele de negocieri cu cei de la Gazprom, autoritățile de la Chișinău nu au reușit să convină asupra unor condiții reciproc avantajoase și nu a fost semnat vreun acord în privința livrării gazelor naturale din Federația Rusă. Între timp, Guvernul caută soluții de alternativă și a reușit să procure câteva milioane de m3 de gaze de la companii înregistrate în UE.

 
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău