Curs valutar
 • EUR
  21.3937
  0%
 • USD
  17.7253
  0%
 • RUB
  0.2382
  0%
 • RON
  4.3418
  0%
 • UAH
  0.6416
  0%

Usatîi, reclamat la Procuratură și ANI de socialiști. Acuzațiile care i se aduc primarului de Bălți

29 Apr. 2021, 16:31
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
29 Apr. 2021, 16:31 // Politica //  Petru Beregoi

Deputații PSRM Vladimir Mizdrenco, Alexandr Nesterovschi și Alexandr Usatîi au depus o adresare la Procuratura Generală și la Autoritatea Națională de Integritate pentru a verifica originea veniturilor primarului municipiului Bălți, Renato Usatîi. Adresarea către autorități s-a datorat faptului că în declarațiile primarului s-au constatat neconcordanțe semnificative în venitul declarat și averea pe care o deține acesta.

Potrivit deputatului Vladimir Mizdrenco, declarațiile primarului, care se prezintă ca un „mare luptător împotriva corupției”, în declarația de avere a lui Usatîi s-a depistat o diferență mare între veniturile de mii de lei și cheltuielile de milioane.

„Nu poți interzice nimănui să trăiască bine, dar rămâne întrebarea: de unde vin banii, Renato? „Primarul-turist” trebuie să răspundă la această întrebare inspectorilor de integritate și procurorilor”, a spus Vladimir Mizdrenco.

Potrivit socialistului, în declarația sa de avere din 2016, Renato Usatîi a indicat un venit în valoare de 48 de mii de lei de la Primăria Bălți. În același an, Renato Usatîi a cumpărat o mașină de lux în valoare de 9,3 milioane de ruble rusești, echivalentul a 2,7 milioane de lei.

„În același an, Usatîi a făcut mai multe donații, inclusiv în valoare de 200 mii lei, precum și bunuri imobile, a căror valoare cadastrală depășește 800 mii lei, valoarea lor reală este de 4-5 ori mai mare. Acest lucru ridică suspiciuni privind îmbogățirea nejustificată”, a precizat Mizdrenco.

În declarația de avere și interese personale, pentru anul 2019, Usatîi a indicat că, în 2017 a primit 13 terenuri, trei case de locuit și trei încăperi, dintre care una cu o suprafață de aproape 125 de metri pătrați. Potrivit lui Mizdrenco și în declarația pentru 2019, Usatîi indică faptul că în 2018 a primit venituri sub formă de donații de la părinții săi în valoare de 3,7 milioane de lei. De asemenea, a indicat o donație de la unul dintre părinții săi în valoare de aproape 6 milioane de lei și în 2020.

„În 2018, primarul municipiului Bălți a anunțat achiziționarea unor mașini de lux, care au costat aproape 9 milioane de lei, deși a declarat venituri pentru acest an din vânzarea unei alte mașini în valoare de aproximativ 5,4 milioane de lei. De aici marea întrebare, unde este diferența de 4 milioane de lei numai pentru automobile? O altă situație încurcată este și cu mașina de lux, pe care o conduce acum și care este înregistrată, la fel, pe numele unuia dintre părinții săi milionari. Ne întrebăm de unde ia banii dacă lucrează numai în primărie și primește venituri doar din această activitate”, a remarcat socialistul.

Potrivit deputaților socialiști, în perioada mandatului lui Usatîi ar fi început să funcționeze mai multe scheme infracționale în procesul de administrare a bugetului local, care-i aduc venituri directe în buzunarul propriu. Drept exemplu, parlamentarii socialiști aduc tariful majorat artificial de trei ori cheltuielile pentru reparația trotuarelor din oraș.

Realitatea Live

Eveniment organizat de Primăria Chișinău în Parcul „La Izvor”, în contextul Zilei Internaționale a Familiei
Membri ai Comunității Bikerilor din Moldova se vaccinează împotriva COVID-19
Eveniment organizat de Poliția Națională și PH Internațional Moldova ”Ajută-ne să le asigurăm o copilărie liniștită. Raportează cazurile de violență”
Jazz’n Chișinău International Festival, ediția lX (Ziua I)
CEC: Tragerea la sorţi pentru stabilirea ordinii de înscriere a concurenţilor electorali în buletinul de vot
Partidul Acțiune și Solidaritate depune documentele la Comisia Electorală Centrală pentru înregistrare la alegerile parlamentare
Reprezentanții partidului „ȘOR” depun documentele necesare privind înregistrarea candidaților pentru funcția de deputat în Parlament
Workshop online organizat de IPRE „Bune Practici din Învățământul Superior din UE: Oportunități pentru Tinerii din Republica Moldova”
Dialogul online “Imunizare anti-COVID-19”
15 Mai 2021, 15:20
 // Categoria: În Lume // Autor:  Elena Putregai
15 Mai 2021, 15:20 // În Lume //  Elena Putregai

Ambasada Moldovei la Tel Aviv ar putea organiza curse de repatriere pentru moldovenii din Fâşia Gaza. Declaraţia a fost făcută de reprezentantul ţării noastre în Israel, Gabriela Moraru, în cadrul emisiunii News Week de la Publika TV.

„Dacă va fi nevoie de organizarea unui charter, a unei rute de evacuare, noi vom fi în legătură cu autorităţile competente din Republica Moldova şi din statul Israel care ne vor ajuta să organizăm aceste rute. Deocamdată, astfel de solicitări nu există”, a declarat ambasadoarea Moldovei în Israel, Gabriela Moraru.

De când a început conflictul din Israel, au fost operate două zboruri din şi spre Moldova. Ultimul avion a plecat de la Chişinău spre Tel Aviv fără pasageri şi s-a întors plin cu moldoveni care au preferat să revină acasă.

Potrivit ambasadorului Moldovei în Israel, până acum, niciun concetățean nu a fost rănit în timpul bombardamentelor.

Totuşi, moldovenii sunt îndemnaţi să rămână vigilenţi, să evite complet locurile aglomerate şi să se informeze despre cel mai apropiat adăpost în cazul unui atac cu rachete.

Potrivit datelor oficiale, în Israel locuiesc în jur de 16 mii de moldoveni.

Date despre numărul acestora din Fâşia Gaza nu există.

 
Scuarul „Guguță” din sectorul Rîșcani a prins viață
Scuarul „Guguță” din sectorul Rîșcani a prins viață
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso