Curs valutar
 • EUR
  19.1520
  0.2496%
 • USD
  17.8481
  0.1093%
 • RUB
  0.2175
  -0.6437%
 • RON
  3.8652
  0.3622%
 • UAH
  0.4833
  0.1241%

Era de așteptat! Steinmeier, reales preşedinte al Germaniei. Cine este el și, mai ales, cu cine este prieten

14 Feb. 2022, 07:29
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
14 Feb. 2022, 07:29 // În Lume //  Realitatea.md

Frank-Walter Steinmeier rămâne pentru următorii 5 ani preşedintele Republicii Federale. Cum era de aşteptat, politicianul social-democrat a fost ales cu o mare majoritate de Adunarea Federală. Colegii de la DW i-au realizat profilul.

Anul trecut, la sfârșitul lunii mai, Frank-Walter Steinmeier, persoană îndeobște rezervată, a anunțat că dorește să candideze din nou pentru cea mai înaltă funcție în stat. ”Vreau să însoțesc țara noastră în drumul ei spre viitor”, a spus Steinmeier.

Acesta a adăugat că Germania se află ”la un punct de cotitură” în pandemia care a adus ”suferință și durere” și că dorește să ”ajute la vindecarea acestor răni”.

Steinmeier a riscat și a câștigat. Politicianul social-democrat s-a bucurat de susținerea partidelor din coaliție – Partidul Social-Democrat, Partidul Liber-Democrat, Verzii -, dar și de sprijinul blocului conservator CDU/CSU, care s-a abținut să nominalizeze un contracandidat.

„În vremurile pe care le trăim avem nevoie de o voce credibilă în fruntea statului nostru, care să unească și să nu excludă”, a fost declarația liderului creștin-democrat de la acea vreme, Armin Laschet. Astfel, conservatorii au ales un om care provine din tabăra politică adversă – SPD.

Dialog, coeziune, dezbatere

În cei cinci ani de mandat, Frank-Walter-Steinmeier a arătat în mod repetat că dorește să concilieze şi să medieze, să fie un om al tonului potrivit în momente de criză.

Frank-Walter Steinmeier participă de mult timp la grupuri de discuții precum „Discuția la cafea” sau „Starea cetățenilor”, pe care le-a continuat în perioada pandemiei, atât de stresantă pentru toată lumea. Printre invitați s-au numărat chiar și politicieni din Alternativa pentru Germania (AfD), formațiune populistă.

La începutul lunii ianuarie 2022, președintele federal a solicitat din nou o discuție la reședința sa oficială. Runda de consultări a fost de data aceasta consacrată argumentelor pro și contra vaccinării obligatorii. La consultări au fost invitați și oameni cu o poziţie critică față de vaccinare. Întreaga republică – dar și participanții la conferință – au dezbătut aprins subiectul. Însă președintele federal a ezitat să exprime o poziție clară.

Încă de la început, Frank-Walter Steinmeier a declarat: „În calitate de președinte federal, nu mă voi poziționa aici pro sau contra vaccinării generale obligatorii”. Încă o dată, o ocazie ratată, niciun impuls curajos, nici măcar o declarație pe care Germania să o poată contesta.

Steinmeier a moderat discuția într-o manieră de rutină, fără a vrea să provoace. Cam așa a arătat programul mandatului său de până acum.

Omul din mașinăria de putere devine președinte federal

Frank-Walter Steinmeier a cunoscut punctul culminant al carierei sale politice la începutul anului 2017. În februarie, a fost ales pentru prima dată în funcția de președinte federal, chiar din primul tur de scrutin. Vizibil mulțumit de rezultat, președinteșe și-a prezentat apoi programul: lupta pentru memorie și împotriva populismului de dreapta.

Nu există „niciun motiv de alarmism”, dar populiștii au încins dezbaterile „cu un foc de artificii conținând imagini cu inamici”, a declarat Steinmeier în discursul său inaugural, fără a numi AfD. „Nu trebuie doar să vorbim despre democrație, trebuie să învățăm să luptăm pentru ea!”, a adăugat Steinmeier.

Steinmeier şi Cabinetul Merkel IV

Testul în noua funcție a fost dat de președintele federal câteva luni mai târziu. După alegerile pentru Bundestag, din toamna anului 2017, liderii partidelor nu au reușit să se pună de acord asupra unei noi alianțe guvernamentale.

Negocierile s-au împotmolit atât de mult încât analiștii luau în considerare chiar posibilitatea organizării unei noi runde de alegeri. Partidul lui Steinmeier, SPD, pur și simplu nu mai dorea să intre într-o mare coaliție cu blocul conservator CDU/CSU, păstorită de longeviva Angela Merkel.

Steinmeier a îndemnat clasa politică să trateze cu seriozitate rezultatele alegerilor și să contribuie la formarea unui guvern funcțional. În martie 2018, a fost format cabinetul Merkel IV cu participarea SPD. În istoria Republicii Federale, această mediere este unică. Din motive istorice, legea fundamentală îi atribuie președintelui federal sarcini mai degrabă reprezentative în țară și în străinătate.

Președinte federal cu o inimă mare

Încadrat în idealul tipic social-democrat, Steinmeier are așa-numite ”origini modeste”. Fiu al unui tâmplar și al unui muncitor de fabrică din Detmold, în Germania de Vest, el a absolvit liceul, a studiat dreptul și, mai târziu, şi-a dat şi  doctoratul. Steinmeier s-a alăturat SPD în 1975. La universitate a cunoscut-o pe viitoarea sa soție, Elke Büdenbender, de asemenea juristă.

Steinmeier și-a câștigat simpatia germanilor și printr-o decizie privată, la sfârșitul anului 2010, când a donat un rinichi soției sale bolnave. Germania a fost mișcată de gestul unui politician care avea să declare cu modestie: „Ceea ce am făcut nu este nici un act eroic şi nici un cadou pentru soția mea”, a declarat atunci Steinmeier.

Promotor și prieten: Gerhard Schröder

Talentul politic al lui Frank-Walter Steinmeier a fost descoperit foarte devreme de Gerhard Schröder, care a devenit ulterior cancelar al Germaniei. Acesta a fost un susținător și un tovarăș, l-a adus pe Steinmeier la Berlin ca șef de cabinet, unde și-a continuat cariera.

Discret, discret, loial, altruist – așa îl descriu cunoscuții pe Frank-Walter Steinmeier – premise ideale așadar pentru multe alte locuri de muncă în politică. În 2005, cancelara Angela Merkel l-a numit ministru de Externe al marii coaliții formate din SPD și CDU/CSU.

Steinmeier s-a aventurat apoi în apele mai adânci ale politicii. La alegerile pentru Bundestag din 2009, a candidat la funcția de cancelar contra Angelei Merkel. A eșuat lamentabil. Social-democrații obțineau numai 23 de procente, cel mai prost rezultat de la sfârșitul războiului. „Rezultatul este o zi amară pentru social-democrația germană”, recunoștea Steinmeier la acea vreme.

Steinmeier la al doilea mandat

Steinmeier, 66 de ani, își începe cel de-al doilea mandat ca preşedinte al Germaniei. Neobosit, acesta a ținut discursuri în toată republica și a călătorit în străinătate de aproape o sută de ori. Președintele federal se bucură de susținerea unei pături largi din populație, precum și de un larg consens în lumea politică.

Într-un sondaj realizat la jumătatea lunii ianuarie, 86% dintre germani au declarat că președintele federal „tinde să își facă bine treaba”. Un procent de 81% au spus că ar trebui să rămână în funcție. Calmul este punctul său forte. Se prea poate ca Steinmeier să devină chiar și vizionar în cel de-al doilea mandat al său. Pentru aceasta are la dispoziție cinci ani.

Realitatea Live

GO Smart, GO Fun, GO Dubai – o nouă promoție de la Moldindconbank pentru deținătorii cardurilor Mastercard GO
GO Smart, GO Fun, GO Dubai – o nouă promoție de la Moldindconbank pentru deținătorii cardurilor Mastercard GO
Achită cu cardul tău Mastercard de la Moldindconbank și participă la Caravana cadourilor
Achită cu cardul tău Mastercard de la Moldindconbank și participă la Caravana cadourilor
FOTO, VIDEO Orange își extinde rețeaua de Fibră optică în tot mai multe localități din țară
FOTO, VIDEO Orange își extinde rețeaua de Fibră optică în tot mai multe localități din țară
FOTO, VIDEO Rosé Day la Castel Mimi – toate nuanțele gusturilor rosé la un singur eveniment
FOTO, VIDEO Rosé Day la Castel Mimi – toate nuanțele gusturilor rosé la un singur eveniment
Moldindconbank susține poporul ucrainean și donează circa 600 000 de lei unui spital pentru copii din Nikolaev
Moldindconbank susține poporul ucrainean și donează circa 600 000 de lei unui spital pentru copii din Nikolaev
Investiții imobiliare în case: avantaje și perspective pe termen lung
Investiții imobiliare în case: avantaje și perspective pe termen lung
Distrează-te la festivalul „Lumea Copilăriei” împreună cu Moldindconbank și Mastercard
Distrează-te la festivalul „Lumea Copilăriei” împreună cu Moldindconbank și Mastercard
Cum să-ți faci produsele mai atractive prin intermediul autocolantelor personalizate
Cum să-ți faci produsele mai atractive prin intermediul autocolantelor personalizate
09 Iun. 2023, 14:06
 // Categoria: Life // Autor:  Victoria Laur
09 Iun. 2023, 14:06 // Life //  Victoria Laur

Festivalul „Ziua Mediului” va avea loc sâmbătă, în apropierea Izvorului Tamara din parcul Valea Morilor. Vizitatorii sunt invitați, începând cu ora 16:00, să se conecteze cu natura.

„Împreună ne vom deschide inimile și ne vom simți legătura cu natura. Vom revizui interdependența dintre toate elementele naturii cu toată bogăția ei: apă, pământ, aer, plante, insecte, animale, oameni și păsări. Vom explora beneficiile pe care natura ni le oferă și cum să le folosim corect. Vom comunica, ne vom distra și ne vom bucura de darurile Pământului. Vom petrece mai mult timp liber în natură pentru a simți plăcerea de a ne conecta cu ea”, transmite Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Ecoturism, organizator al evenimentului.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

În cadrul evenimentului se vor desfășura ateliere tematice. Este vorba despre activități de divertisment și formare, relaxare pentru adulți și copii, expoziții, târg cu produse naturale, ședințe foto.

Atmosfera va fi încinsă de Gonzo (Katana Record Shop) cu muzică de vinil. Seara se va încheia cu un concert susținut de Valeria Stoica. Evenimentul va fi difuzat de RLIVE TV, rlive.md și canalele de pe rețelele de socializare.

GO Smart, GO Fun, GO Dubai – o nouă promoție de la Moldindconbank pentru deținătorii cardurilor Mastercard GO
GO Smart, GO Fun, GO Dubai – o nouă promoție de la Moldindconbank pentru deținătorii cardurilor Mastercard GO
Achită cu cardul tău Mastercard de la Moldindconbank și participă la Caravana cadourilor
Achită cu cardul tău Mastercard de la Moldindconbank și participă la Caravana cadourilor
FOTO, VIDEO Orange își extinde rețeaua de Fibră optică în tot mai multe localități din țară
FOTO, VIDEO Orange își extinde rețeaua de Fibră optică în tot mai multe localități din țară
FOTO, VIDEO Rosé Day la Castel Mimi – toate nuanțele gusturilor rosé la un singur eveniment
FOTO, VIDEO Rosé Day la Castel Mimi – toate nuanțele gusturilor rosé la un singur eveniment
Moldindconbank susține poporul ucrainean și donează circa 600 000 de lei unui spital pentru copii din Nikolaev
Moldindconbank susține poporul ucrainean și donează circa 600 000 de lei unui spital pentru copii din Nikolaev
Investiții imobiliare în case: avantaje și perspective pe termen lung
Investiții imobiliare în case: avantaje și perspective pe termen lung
Distrează-te la festivalul „Lumea Copilăriei” împreună cu Moldindconbank și Mastercard
Distrează-te la festivalul „Lumea Copilăriei” împreună cu Moldindconbank și Mastercard
Cum să-ți faci produsele mai atractive prin intermediul autocolantelor personalizate
Cum să-ți faci produsele mai atractive prin intermediul autocolantelor personalizate
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală