Curs valutar
 • EUR
  19.8744
  -1.2005%
 • USD
  19.1045
  -0.0895%
 • RUB
  0.3508
  -3.3067%
 • RON
  4.0181
  -1.2518%
 • UAH
  0.6443
  -0.4501%

„Este timpul ca oamenii de cultură ruși să vorbească”

05 Iun. 2022, 11:39
 // Categoria: Opinii // Autor:  Oleg Serebrian
05 Iun. 2022, 11:39 // Opinii //  Oleg Serebrian

Scriitorul și diplomatul moldovean Oleg Serebrian privește cu optimism într-un viitor în care discursul public se va concentra mai puțin pe război și mai mult pe pace, un proces în care oamenii de cultură vor avea un rol aparte.

„Oamenii de cultură își pot întinde mâinile mai repede decât societățile și asta este foarte important să o înțeleagă marii oameni de cultură din Rusia, care, deocamdată, șovăie. Pentru că sunt sute de nume importante de actori, muzicieni, scriitori (…) care încă tac. Cred că este timpul ca acești oameni să-și spună poziția. Pentru că dacă tac, înseamnă că au o altă poziție decât cei care sprijină războiul”, a declarat Oleg Serebrian în cadrul unei dezbateri IPN despre rolul culturii pe vreme de război.

Rugat să explice cum se întâmplă că unii filozofi și oameni de cultură ruși justifică războiul, Oleg Serebrian a spus că pe vreme de război are loc mereu un fel de mobilizare națională, amintind că nume de primă mărime –  precum filozofii Martin Heidegger și Carl Gustav Jung, sau scriitorul Knut Hamsun, sau compozitorul Carl Orff – au sprijinit nazismul în cel de-al Doilea Război Mondial.

„În cazul mai ales al unor conflagrații mari, se produce o solidarizare a eului cu tot întregul. Asta este una din explicații. Nu putem spune că Heidegger a fost o fire prin definiție criminală. (…) Nu este nimic surprinzător. (Filozoful Aleksandr) Dughin sau alții, care sunt marii propagatori ai războiului și ai lumii ruse sunt niște pigmei pe lângă numele pe care le-am pomenit și, de altfel, eu mă raportez mai degrabă la ce a zis (scriitoarea Ludmila) Ulițkaia despre război decât ce spune Dughin. Mă bucur că un nume mare din cultura rusă contemporană se pronunță împotriva acestui război și am putea continua în acest sens”, a spus Oleg Serebrian.

Vorbind despre sondajele potrivit cărora peste 80 la sută din ruși susțin invazia în Ucraina, scriitorul le-a numit „devastatoare” și „halucinante”. „Sper aici la un lucru, că aceste cifre nu exprimă realitatea. Pentru că și noi am trăit într-o realitate sovietică. Amintiți-vă, dacă ne-ar fi întrebat cineva despre războiul din Afganistan, total nepopular. Credeam una și spuneam alta. Bănuiesc, în această societate rusă, care perpetuează multe din atavismele perioadei sovietice – și nu doar ei, în fostul spațiu sovietic găsim foarte multe atavisme de gândire – oamenii vor spune că, da, se solidarizează, dar vor mai face doi pași și ce vor spune ei în bucătărie acasă rămâne de văzut”, a spus Oleg Serebrian, continuând:

„Frica e păguboasă în acest caz. Frica și absența unei societăți civile, pentru că dacă ar exista o societate civilă adevărată, anume ea este cea care poate riposta și învinge frica. Frica de unul singur? Da, eroii solitari sunt foarte importanți. Dar eroul-masă este cel care contează în situații critice”.

Oleg Serebrian a subliniat că trebuie să separăm regimul de la Kremlin de poporul rus și mai ales de cultura rusă. „Sigur că sunt întotdeauna excese publice. (Mesajele pro-război din partea oamenilor de cultură ruși) nu sunt singulare și ele, la nivel emoțional, pot fi înțelese. Totuși, fac iarăși trimitere la cel de-al Doilea Război Mondial, când nimeni în Uniunea Sovietică sau Marea Britanie n-a interzis interpretarea lui Bach, Beethoven sau Mozart. Cea mai studiată limbă străină în Uniunea Sovietică rămâne germana, nu alta (…) Este foarte important să facem o distincție – mai ales într-o societate ca a noastră, ca cea din Ucraina, din spațiul ex-sovietic în general – între popor și regim. Poporul poate că este cea mai mare victimă a acelui regim”.

Potrivit lui Oleg Serebrian, astăzi Facebook-ul joacă un rol mai mare decât teatrul sau literatura. „Cineva care are un nume cu cât de cât rezonanță publică, postează un video pe Facebook, face o chemare pro-război sau anti-război și s-ar putea ca impactul să fie mai mare decât decenii de literatură (…) Mai curând incultura are un impact mai mare.”

Scriitorul s-a referit și la comentariile de pe rețelele de socializare care însoțesc știrile despre război.

„Vedeți comentariile, mai ales cele în favoarea războiului, calitatea lor. Nu vorbesc de semne de punctuație sau limbajul folosit, dar ce dă din oameni! Poți să-ți dai seama de valorile unei mari părți a societății (…) Cred că aceste comentarii sunt mai citite decât foarte multe romane sau mai privite decât multe piese și cred că impactul lor este mult mai mare. Este un fenomen nou, care, din punct de vedere sociologic, încă nu a fost analizat suficient de bine”, a declarat scriitorul și diplomatul Oleg Serebrian.

Dezbaterea publică la tema „Rolurile și responsabilitățile culturii pe vreme de război”, organizată de IPN, a fost ediția a 250-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.

Realitatea Live

Top destinații de vară în Moldova
Top destinații de vară în Moldova
Crează impact prin implicare
Crează impact prin implicare
Negre de la Fautor – cel mai bun vin roșu din lume. Istoria, tradițiile și legendele noastre – într-un singur pahar
Negre de la Fautor – cel mai bun vin roșu din lume. Istoria, tradițiile și legendele noastre – într-un singur pahar
Localitățile Bulboaca și Speia vor avea până la sfârșitul anului propria strategie de dezvoltare a turismului
Localitățile Bulboaca și Speia vor avea până la sfârșitul anului propria strategie de dezvoltare a turismului
Investiții importante în transportul public al Capitalei
Investiții importante în transportul public al Capitalei
Forumul Global al Nicotinei: Țigările și produsele fără fum trebuie reglementate în funcție de gradul de nocivitate
Forumul Global al Nicotinei: Țigările și produsele fără fum trebuie reglementate în funcție de gradul de nocivitate
Top 10 parfumuri bărbătești în 2022
Top 10 parfumuri bărbătești în 2022
Investiții care merită efortul în 2022. Ce spun experții?
Investiții care merită efortul în 2022. Ce spun experții?
LINELLA – MARCA COMERCIALĂ A ANULUI 2021
LINELLA – MARCA COMERCIALĂ A ANULUI 2021
01 Iul. 2022, 07:47
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Redacția Realitatea
01 Iul. 2022, 07:47 // Actualitate //  Redacția Realitatea

Reforma învățământului superior, anunțată de guvernare, va duce la lichidarea unor universități importante din Republica Moldova și la distrugerea institutelor de cercetare. O spune ex-ministrul socialist al educației, Corneliu Popovici. De cealaltă parte, reprezentanții guvernării spun că reforma este necesară în contextul unui număr tot mai mic de studenți. Deputații PAS dau asigurări că programele de studii de la universitățile optimizate vor fi menținute, iar profesorii își vor continua activitatea.

Potrivit unui anunț al Ministerului Educației și Cercetării, Universitatea de Stat din Moldova va fi reorganizată prin absorbția Academiei de Administrare Publică, a Universității de Stat de Educație Fizică și Sport și a majorității Institutelor de cercetare din țară, potrivit ipn.md.

De asemenea, Universitatea Agrară va fi absorbită de Universitatea Tehnică. Universitățile de stat din Tiraspol și din Taraclia, vor fi absorbite de Universitatea Pedagogică din Chișinău. Ex-ministrul educației din Guvernul Chicu spune că reforma demarată de PAS va distruge sistemul de învățământ superior.

„Reforma nu trebuie să se reducă la distrugere, lichidare, închidere. Decizia de a transfera majoritatea institutelor de cercetare în subordinea Universității de Stat din Moldova, ținând cont de modalitatea de finanțare, va duce inevitabil la dispariția acestor institute. Inițial, au fost rupte de Academia de Științe și acum vor fi lichidate. Există o modalitate clară de apreciere a unei universități. Potrivit legii, orice instituție este supusă acreditării, în urma acestei acreditări, care vizează inclusiv numărul de studenți, se decide dacă se închide sau nu. Ministerul Educației s-a lansat într-o aventură care nu respectă principiul transparenței și care va duce la distrugerea Universității Agrare, cu o istorie de peste 80 de ani”, a spus ex-ministrul rducației, Corneliu Popovici, în cadrul emisiunii „Tema” de la postul de televiziune Primul în Moldova.

De cealaltă parte, deputații PAS vin cu cifre în favoarea deciziei de optimizare a universităților. Potrivit guvernanților, fortificarea universităților este necesară pentru a le oferi studenților studii de calitate și pentru a moderniza infrastructura.

„De mulți ani se vorbește despre necesitatea acestei reforme, dar nimeni nu-și asuma această reformă. Studiile realizate de actori neutri, cum sunt partenerii internaționali, spuneau că sistemul universitar se apropie de colaps. Dacă acum 10 ani erau 100 de mii de studenți, acum avem 50 de mii. Dinamica este în descreștere, iar în anul 2030, potrivit prognozelor optimiste, riscăm că avem 12-15 mii de studenți. Evident că este necesar acest efort de modernizare și optimizare a sistemului de învățământ. În privința Universității Agrare, programele rămân, studenții rămân, profesorii rămân”, a spus deputatul PAS, Virgiliu Pâslariuc.

Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, reorganizarea instituțiilor de învățământ presupune transferul studenților, al personalului academic și auxiliar, transferul patrimoniului. Procesul de reorganizare este planificat între perioada de absolvire a studiilor și începutul noului an de studii.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Top destinații de vară în Moldova
Top destinații de vară în Moldova
Crează impact prin implicare
Crează impact prin implicare
Negre de la Fautor – cel mai bun vin roșu din lume. Istoria, tradițiile și legendele noastre – într-un singur pahar
Negre de la Fautor – cel mai bun vin roșu din lume. Istoria, tradițiile și legendele noastre – într-un singur pahar
Localitățile Bulboaca și Speia vor avea până la sfârșitul anului propria strategie de dezvoltare a turismului
Localitățile Bulboaca și Speia vor avea până la sfârșitul anului propria strategie de dezvoltare a turismului
Investiții importante în transportul public al Capitalei
Investiții importante în transportul public al Capitalei
Forumul Global al Nicotinei: Țigările și produsele fără fum trebuie reglementate în funcție de gradul de nocivitate
Forumul Global al Nicotinei: Țigările și produsele fără fum trebuie reglementate în funcție de gradul de nocivitate
Top 10 parfumuri bărbătești în 2022
Top 10 parfumuri bărbătești în 2022
Investiții care merită efortul în 2022. Ce spun experții?
Investiții care merită efortul în 2022. Ce spun experții?
LINELLA – MARCA COMERCIALĂ A ANULUI 2021
LINELLA – MARCA COMERCIALĂ A ANULUI 2021
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală