Curs valutar
 • EUR
  20.0807
  0.0951%
 • USD
  17.2961
  -0.3191%
 • RUB
  0.2428
  0.5354%
 • RON
  4.0580
  0.1281%
 • UAH
  0.6566
  -0.3198%

Ești dezorganizat? Vezi PATRU idei practice pentru planificarea timpului liber

05 Sept. 2021, 20:50
 // Categoria: Life // Autor:  Valentina Buză
05 Sept. 2021, 20:50 // Life //  Valentina Buză

Toți avem nevoie de timp liber pentru a avea energie, pentru a fi mai productivi, dar și pentru a face lucrurile care ne pasionează. De obicei, timpul liber este sinonim cu weekendul. Avem de multe ori sentimentul că ziua are prea puține ore pentru a putea rezolva tot ce ne-am planificat, darămite să ne mai rămână și puțin timp liber. Cheia este o planificare bună.

Dacă puteți stabili obiceiuri pentru a vă organiza ziua în mod corespunzător, veți avea timp liber pentru a vă putea bucura de pasiunile și hobby-urile dumneavoastră. Iată câteva idei care vă pot fi de ajutor în acest sens.

1. Organizați agenda personală și profesională

La fel cum organizați programul de muncă, planificați-vă și timpul liber. Acordați-vă câteva minute pentru agenda profesională și cea personală. Structurarea activităților de serviciu, dar și a celor personale, precum cumpărături, programul copiilor, activități casnice, vă permite să vă vizualizați mai bine ziua și astfel puteți avea o idee mai clară și asupra timpului liber disponibil.

2. Planificați timpul liber

Stabiliți-vă mereu un obiectiv. Să petreceți timp cu partenerul, să faceți sport sau să vedeți un film la cinema. Uneori poate vă doriți pur și simplu să vă relaxați fără a face ceva în mod special. Uitați de telefonul mobil sau laptop, luați o carte pe care vă doriți de mult să o citiți, de exemplu Transatlantic, de Colum McCann și așezați-vă liniștit pe iarbă, într-un parc. Nici nu veți ști când trec orele. Nu este nevoie să organizați totul până la ultima secundă, dar cu cât știți mai clar ce vă doriți să faceți, cu atât vă veți bucura mai mult de timpul liber.

3. Munciți în plus vinerea

Încercați să vă rezolvați toate problemele și sarcinile de serviciu vinerea. Chiar dacă sunteți obosit și ați avut deja o săptămână grea. Răspundeți la e-mailurile urgente, sortați-vă sarcinile pentru săptămâna următoare, revizuiți proiectele la care lucrați și stabiliți-vă etapele care urmează. Aranjați-vă biroul vineri seara pentru a simți cu adevărat că săptămâna de muncă s-a încheiat și veți putea începe weekendul mult mai liniștit. Poate pare contraproductiv, dar, după tot acest efort în plus depus vinerea, veți avea două zile libere, care vor fi mult mai plăcute dacă nu trebuie să vă gândiți mereu la slujba dumneavoastră.

4. Nu uitați de timpul de odihnă

Timpul liber este la fel de important ca munca. Nu vă lăsați pradă agitației și grijilor cotidiene, folosiți-vă timpul liber pentru a vă reîncărca bateriile și a reduce nivelul de stres. Profitați de pasiunile dumneavoastră, asta vă va influența pozitiv starea de spirit. O escapadă la munte sau o vizită de familie vă pot ajuta să vă eliberați mintea de stres. Iar când veți ajunge acasă duminică seara, veți vedea că ați uitat complet de serviciu, griji și preocupări de zi cu zi. Acesta este un semn că weekendul a fost unul reușit. Adesea, ideile creative pe care le aveți la locul de muncă vor proveni din experiențele personale din timpul liber, acest lucru denotă faptul că cele două zile sunt ideale pentru a vă recupera energia.

Realitatea Live

18 Oct. 2021, 21:36
 // Categoria: Economie // Autor:  Cristina Vlah
18 Oct. 2021, 21:36 // Economie //  Cristina Vlah

Președintele Consiliului de administrație al Moldovagaz, Vadim Ceban, a venit cu unele explicații despre problemele din cadrul negocierilor cu concernul rus Gazprom, informează Realitatea.md. Potrivit lui Ceban, deocamdată nu se negocia un nou contract dintre Moldovagaz și Gazprom, ci prelungirea celui deja existent, doar că pentru o perioadă de 3 ani.

„Am mizat pentru prelungirea pe 3 ani și menținerea formulei actuale de calcul al prețului, precum și condițiile de plată. Acestea  sunt propunerile, pe care le-am expediat către Gazprom. Dar sunt întrebări mai complexe, legate de datoria transnistreană, implementarea Pachetului Energetic III…

În septembrie noi am prezentat un nou contract, cu o formulă hibrid de calcul – adică în primul trimestru (ianuarie-martie) și ultimul trimestru (al IV-lea) să fie calculat prețul reieșind din indexarea la petrol, dar din aprilie până în septembrie nu se va aplica formula Spot, ci coridorul de preț, care este folosit în contractele Gazpromului cu distribuitorii de gaze din Germania, Austria, Slovacia, Ungaria”, a declarat Vadim Ceban, în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV.

Potrivit președintelui Moldovagaz, problema principală ar constitui-o nu prețul pentru gazele livrate, ci volumul necesar. Asta pentru că Gazprom nu ar fi rezervat suficiente capacități de gaze pentru țara noastră.

„Astăzi nu ne axăm pe preț, ci pe volumul necesar. Problema e mult mai complexă. Astăzi avem un deficit mare de gaze nu doar în Europa, ci în toată lumea. Pentru Europa deficitul a fost provocat de țările precum Qatar, care au direcționat fluxurile de gaze în alte părți și deficitul european urma să fie acoperit de către Gazprom. La moment, lupta merge pentru volume de gaze și trebuie să asigurăm toți consumatorii cu gaze”, a mai spus Ceban.

În același timp, președintele Consiliului de administrație al Moldovagaz a dat asigurări că pentru luna curentă, octombrie, există suficiente cantitați de gaze pentru consumatorii casnici și pentru instituțiile de utilitate publică. „Pentru luna octombrie noi rezerve avem pentru consumatorii protejați, adică pentru consumatorii din serviciul public și consumatorii casnici. Dar noi căutăm rezerve pentru suplinirea cantităților și pentru agenții economici”, a mai spus Vadim Ceban.

 
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie