Curs valutar
 • EUR
  21.1695
  -0.4672%
 • USD
  17.8563
  -0.1714%
 • RUB
  0.2450
  -0.1633%
 • RON
  4.3040
  -0.4856%
 • UAH
  0.6631
  -0.4826%

Ești martor al unei fraude electorale? Vezi platforma online unde poți depune sesizări privind cumpărarea voturilor

07 Iul. 2021, 16:13
 // Categoria: Alegeri // Autor:  Mădălina Sorokovsky
07 Iul. 2021, 16:13 // Alegeri //  Mădălina Sorokovsky

Cetățenii care sunt martori ai acțiunilor de cumpărare a voturilor pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie sau ai altor încălcări electorale pot depune o sesizare pe site-ul alegeri.md. Anunțul a fost făcut astăzi de către Elena Prohnițchi, manager de program la Asociația pentru Democrație Participativă ADEPT. 

Astfel, atât în ziua alegerilor, cât și în zilele de până la scrutin, persoanele care sunt martori ai unei fraude electorale, sunt îndemnate să documenteze cazul prin poze, înregistrări audio/video, înscrisuri, documente, declarații ale altor martori, să completeze formularul pe alegeri.md, compartimentul „Semnalează încălcarea” (în partea dreaptă a site-ului) și să-l expedieze.

„Informația va ajunge pe adresa Asociației pentru Democrație Participativă ADEPT, care va completa sesizarea și o va expedia în atenția organelor competente, indicând în copie adresa de e-mail a autorului sesizării. ADEPT nu este organul abilitat să soluționeze problemele sesizate, organizația oferă doar asistență consultativă alegătorilor. Sesizările anonime sau cele depuse fără indicarea adresei poștale sau electronice a autorului sesizării nu sunt examinate”, a menționat Elena Prohnițchi.

Autoritatea publică este obligată să primească și să înregistreze imediat sesizarea primită prin e-mail și să comunice în cel mult două zile, tot prin e-mail, numărul de înregistrare al sesizării. Conform managerului de program de la ADEPT, autoritățile electorale sunt obligate să examineze sesizarea și să dea răspuns în decursul a trei zile de la data primirii ei, dar nu mai târziu de ziua alegerilor.

„Potrivit rezultatelor ultimelor sondaje, numărul cetățenilor care nu au decis ce partid să voteze a scăzut cu 7 la sută. În prezent 23 la sută dintre cetățenii cu drept de vot sunt indeciși”, a specificat Igor Boțan, directorul executiv al ADEPT. 

Pe site-ul alegeri.md puteți găsi informații detaliate despre candidații la funcția de deputat, inclusiv migrația unor candidați de la un partid la altul.

Realitatea Live

04 Aug. 2021, 22:10
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
04 Aug. 2021, 22:10 // Politica //  Realitatea.md

Controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, ar fi pus la cale o schemă întreagă, prin care să o compromită pe Maia Sandu și PAS în ajun de alegeri parlamentare, informează Realitatea.md cu referire la Jurnal.md. Acestea, însă, au fost deconspirate de către ofițerii SIS, în urma unor percheziții.

Jurnaliștii au publicat un material video, din care reiese că trolli plătiți de Veaceslav Platon ar încerca de multe ori s-o lege pe Maia Sandu de Ilan Șor.

„Așadar, Maia Sandu urma să fie compromisă, fiind pusă alături de Ilan Șor. Iar în calculatorul care a ajuns la noi am găsit și felul în care Platon a planificat acest lucru. Este vorba despre niște imagini la care, la aceeași masă, ar apărea Ilan Șor și Maia Sandu și în care, în timpul unor discuții, Șor i-ar transmite un plic președintei.

În aceste imagini însă, unicele personaje reale sunt Ilan Șor și asistenta care se apropie de cele două persoane aflate la masă. Maia Sandu este creată cu ajutorul realității virtuale. La masă cu Șor stă, într-adevăr, o persoană. Doar că este altcineva, iar cu ajutorul tehnicilor de editare de video de ultimă generație, acesteia îi este atribuit chipul Maiei Sandu.

Falsul nu este însă atât de calitativ încât să fie imposibil de combătut, întrucât se vede că fizic este imposibil ca persoana din imagini să fie Maia Sandu. Este vorba despre dimensiunile persoanei prezentate ca Maia Sandu, care arată chiar mai înaltă decât Ilan Șor și aproape la fel de înaltă ca asistenta care se apropie de ei”, se menționează în materialul jurnalistic.

În calculatorul în posesia căruia au intrat junaliștii au fost găsite sute de fișiere cu linkuri la conturi false de Facebook și poze cu care acestea să fie completate pentru a părea cât mai reale.

În fiecare dimineață, trolii lui Platon veneau la muncă punându-li-se în față fișiere word cu comentarii pe care trebuiau să le lase la diferite postări, pentru a-l lăuda pe șeful lor și a o denigra pe Sandu.

Mai mult, aceștia primeau linkuri cu știri și emisiuni de pe Facebook, multe dintre ele de la Jurnal TV, în care trebuiau să plaseze atacuri la adresa moderatorilor sau invitaților care îl criticau pe Platon.

Câteva dintre imaginile generate de fabrica de trolli a lui Platon:

Veaceslav Platon a fost telefonat de jurnaliști pentru o reacție, dar telefonul acestuia era deconectat.

Nu este însă exclus, ca aceste imagini urmau să fie scoase de la naftalină și date în spațiul public mai târziu. Asta luând în considerare faptul că fracțiunea Partidului Șor l-a votat pe Igor Grosu la funcția de președinte al Legislativului și au anunțat că vor vota și Guvernul Gavrilița.

De cealaltă parte, Natalia Gavrilița a spus că respinge susținerea fracțiunii Șor, din motiv că numele liderului lor este legat de frauda bancară. Gavrilița a mai adăugat că votul pentru viitorul Guvern a celor din partidul Șor ar putea submina încrederea oamenilor în următorul Executiv.

 
Primul pian stradal la Chișinău: oricine poate cânta la instrument
Primul pian stradal la Chișinău: oricine poate cânta la instrument
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată