Curs valutar
 • EUR
  21.5040
  -0.0939%
 • USD
  17.6965
  0.0458%
 • RUB
  0.2471
  0.8499%
 • RON
  4.3712
  -0.032%
 • UAH
  0.6549
  0.3817%

EURONEWS: Alegerile anticipate ar putea să o ajute pe președinta Maia Sandu să termine ceea ce a început

13 Mai 2021, 11:16
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Petru Cosoi
13 Mai 2021, 11:16 // Actualitate //  Petru Cosoi

În Europa, alegerea Maiei Sandu în funcția de președintă a Republicii Moldova la 1 noiembrie 2020 a fost întâmpinată ca o ușurare colectivă.

Sandu, un fost premier progresist și deschis care și-a dorit să creeze legături mai strânse între Republica Moldova și Uniunea Europeană, l-a învins pe Igor Dodon, care este deschis pro-Kremlin și a vizitat Rusia de aproximativ 30 de ori în timpul mandatului său de patru ani ca președinte, scrie sursa citată.

Când rezultatul a fost anunțat, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a felicitat-o pe Maia Sandu și a spus că activitatea susținută de Europeni pentru combaterea corupției și îmbunătățirea statului de drept ar putea fi reluată, după ce acest proces a fost pus pe pauză în timpul președinției lui Dodon.

Ca și alte națiuni din sud-estul Europei, Moldova are o diviziune politică și culturală între cei care privesc spre est și cei care privesc spre vest. Sandu s-a concentrat pe alegătorii din această ultimă tabără, care văd viitorul Moldovei cu Europa, mai degrabă decât cu Rusia lui Vladimir Putin.

Printre aceștia s-au numărat mulți dintre cei care au părăsit țara în ultimii ani pentru a-și găsi un loc de muncă și oportunități peste hotare, majoritatea în UE. Banii pe care îi trimit acasă reprezintă încă aproximativ 16% din PIB-ul total al țării, notează Euronews.

În ciuda faptului că l-a învins pe Dodon, Sandu a rămas cu un parlament care a fost ales în 2019 și în care Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) are doar 15 din 101 locuri. În schimb, Partidul Socialist al lui Dodon și partenerii săi de coaliție au o majoritate confortabilă de 56 de locuri.

Deci, în ciuda faptului că a câștigat alegerile prezidențiale, Sandu a rămas cu un parlament ostil. Alegerile anticipate, convocate pentru 11 iulie, vor fi o șansă de a schimba acest lucru.

Reforme

Parlamentul ostil i-a lăsat puține șanse lui Sandu să adopte schimbările radicale pe care le-a promis în timpul campaniei sale. În Moldova, puterea legislativă este concentrată în Parlament, nu în președinte, care are puțină putere efectivă de a implementa reforme.

Din noiembrie, încercările lui Sandu de a convoca noi alegeri au fost dejucate de opoziție, care a declarat stare de urgență din cauza pandemiei de COVID-19. În cele din urmă, Curtea Constituțională a Republicii Moldova a decis pe 28 aprilie că starea de urgență este neconstituțională.

În conformitate cu legea, Sandu s-a retras din funcția de lider al PAS atunci când a fost aleasă președinte, dar fostul său partid se află pe primul loc. Aceasta a fost propulsat de ratingurile Maiei Sandu după promisiunea sa de a combate corupția endemică din Moldova.

În schimb, PSRM a pierdut teren după ce a Igor Dodon picat în alegerile prezidențiale din noiembrie și există zvonuri că acesta ar putea fi înlocuit din funcția de lider al formațiunii.

În general, având în vedere pandemia de COVID-19 și actuala criză politică și economică a Republicii Moldova – FMI se așteaptă ca PIB-ul țării să scadă cu 4,5% în acest an – încercările de a organiza noi alegeri nu au fost bine primite de alegătorii dornici de creștere economică și schimbare.

Între timp, Dodon a optat pentru aceleași tactici politice pe care le-a folosit în timpul campaniei prezidențiale. În ultimele săptămâni, el a pus la îndoială maltratarea criticului Kremlinului Alexei Navalnîi și l-a vizitat pe dictatorul belarus Alexander Lukașenko.

Dodon nu a fost un partener credibil pentru Occident în timpul mandatului său prezidențial și în acest moment încearcă să activeze electoratul socialist, pro-rus, cu mesajul geopolitic tipic pentru a preveni un nou eșec pentru partidul său, a declarat Radu Magdin.

Acest mesaj este deosebit de toxic pentru alegători într-un moment în care Moldova a avut nevoie de parteneri internaționali în timpul pandemiei de COVID-19.

Legături cu Rusia

Având în vedere eșecurile Europei în sud-estul Europei în ceea ce privește gestionarea COVID-19, poate că nu este surprinzător faptul că narațiunea părții socialiste nu se va schimba înaintea alegerilor anticipate. Un număr mare de alegători moldoveni încă văd apropierea de Moscova ca pe un avantaj, nu în ultimul rând într-un moment în care, pe bună dreptate sau nu, se simt dezamăgiți de Europa.

Linia pro-Rusia a lui Dodon este susținută de partidul său care a dezvoltat legături cu Rusia la nivelul personalităților politice, instituțiilor și partidelor politice care îl înconjoară pe Vladimir Putin. Refuzul înclinării pro-Rusia ar putea însemna pierderea unui grup de alegători destul de loiali, a declarat Denis Cenușa.

Și, ca și în alte părți ale Balcanilor, o antipatie europeană crescândă față de continuarea extinderii i-ar putea convinge pe mulți din Moldova că Bruxelles-ul nu este interesat de legături mai strânse. La fel ca în Georgia și Ucraina, ambele fiind în favoarea aderării la UE, perspectiva aderării la Blocul comunitar pare îndepărtată.

Republica Moldova implementează Acordul de Asociere cu UE, dar UE nu promite nicio perspectivă europeană în mod deschis, a spus Cenușa. Aderarea la UE depinde de îmbunătățirea consecventă și ireversibilă a guvernării de acasă și de o configurație politică favorabilă în UE.

La fel ca Georgia și Ucraina, Moldova va avea nevoie atât de asistență semnificativă din partea UE, cât și de reforme politice și stabilitate înainte de a avea vreo șansă de a-și îmbunătăți perspectivele europene.

Realitatea Live

Ședința Comisiei Electorale Centrale, din 14 iunie 2021
Secțiile de vot în diasporă: Curtea de Apel a reluat procesul de judecată
Ședința Consiliului de Integritate, din 14 iunie 2021
Un nou protest în fața Guvernului de la Chișinău
Centrul pentru Jurnalism Independent lansează primul raport de monitorizare a presei audiovizuale în campania electorală
O nouă ședință la Curtea de Apel Chișinău cu privire la numărul secțiilor de votare deschise în străinătate
Protest organizat de Alianța pentru Unirea Românilor la Ministerul Afacerilor Interne
Ședința operativă a serviciilor Primăriei Chișinău, din 14 iunie 2021
Evenimentul de comemorare a 80 de ani de la primul val de deportări (13 iunie 1941)
14 Iun. 2021, 18:01
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Mădălina Sorokovsky
14 Iun. 2021, 18:01 // Actualitate //  Mădălina Sorokovsky

Angajați ai Secției exercitare a urmăririi penale din cadrul Procuraturii municipiului Chișinău reclamă abuzuri ale adjunctului procurorului-șef al Procuraturii Municipiului Chișinău, Mihail Pascal. Acesta este acuzat că ar da indicații „verbale inoportune” și că acțiunile sale ar afecta „independența” subalternilor săi în exercitarea urmăririi penale, scrie Anticoruptie.md

Documentul se intitulează „Raport colectiv” al Secției exercitare a urmăririi penale și este adresat adjunctului procurorului general, Ruslan Popov. Deși nu are nicio semnătură, unii angajați ai secției respective au declarat reporterului că ar fi vorba de niște „chestiuni interne” ale Procuraturii municipiului Chișinău, care trebuie rezolvate în cadrul instituțiilor interne.

„Chiar din primele zile de activitate a secției, cu regret, am constatat că buna desfășurare a urmăririi penale în cauzele penale aflate în exercitarea procurorilor este periclitată de implicarea neîntemeiată și, pe alocuri, abuzivă a adjunctului procurorului-șef al Procuraturii Municipiului Chișinău, Mihail Pascal”, se menționează în raportul cu pricina.

Semnatarii raportului ar fi stabilit că scopul procurorului Mihail Pascal „se rezumă nu numai la preluarea totală a tuturor cauzelor și proceselor penale gestionate la un control ierarhic superior permanent și neîntemeiat, dar și diminuarea absolută a independenței procurorilor la exercitarea urmăririi penale, principiu asigurat în temeiul art. 3 din Legea nr. 3 din 25 februarie 2016 cu privire la procuratură”.

„[…] Unii procurori din cadrul Secției [sunt] însărcinați, contrar legislației procesuale, cu indicații verbal inoportune, pe alocuri chiar atribuite concepției filosofice voluntariste, executarea cărora se răsfrânge nu numai asupra termenului rezonabil al urmării penale pe caz, dar și soluției penale în ansamblu.”

Autorii raportului reclamă că sunt obligați permanent să raporteze orice acțiune procesuală realizată sau ce urmează să fie efectuat, că sunt verificați zilnic în legătură cu activitatea procesuală și soluțiile adoptate.

„Administrarea probelor fără încuviințarea procurorului Mihail Pascal este interpretată de ultimul că ar fi administrate cu încălcarea prevederilor legale și că urmează să fie anulate din considerentul că acțiunea de urmărire penală nu a fost raportată.”

„Mai mult, sus-numitul [procuror] a instituit restricții majore la capitolul temeiurile pornirii urmăririi penale, aplicării, înlocuirii, revocării și încetării măsurilor procesuale de constrângere și măsurilor speciale de investigații, formării grupurilor de urmărire penală cu alte organe și subdiviziuni speciale ale Ministerului Afacerilor Interne, Serviciul Vamal și Serviciul de Informații și Securitate. Ultimul își arogă competența unipersonală de a decide cursul urmăririi penale pe fiecare cauză penală în parte.”

Unul dintre angajații acestei secții, Nicolae Pîrâu, a spus că nu poate să ne ofere detalii despre acest raport.

„Dacă există niște chestii, sunt procedurile procuraturii, sunt procurori ierarhic superiori. Există Consiliul Superior… Adică organele interne, care urmează să se pronunțe etc.”, a spus Pîrău, sugerând că subiectul dat nu ar fi unul indicat să fie tratat în presă.

De cealaltă parte, adjunctul procurorului-șef al Procuraturii Municipiului Chișinău, Mihail Pascal, a subliniat că „are impresia” că „raportul” cu pricina a fost expediat la mai multe instituții mass-media, sugerând o campanie concertată împotriva sa.

„Eu nu cunosc un asemenea raport. Nu știu absolut nimic despre acest pretins raport sau ce aveți dvs. Prin urmare, nu pot să îmi exprim opinia despre de ceea ce îmi spuneți. Trebuie să îmi spuneți numele persoanelor semnatare ale raportului, cauzele penale la care se referă.

Solicitat să se pronunțe pe acuzații, și nu pe document, Pascal a declarat: „În cazul în care există un asemenea raport, eu sunt de asemenea angajat, am și eu, ca și ei, procurori ierarhic-superiori. Nu sunt conducătorul Procuraturii municipiului Chișinău. Eu pot să am anumite co-raporturi funcționale legate cu funcționarea unei secții, dar nu sunt instituția”.

În cele din urmă, el a calificat acuzațiile „absolut aberante” și că nu ar înțeleg acuzațiile. „Dacă există asemenea acuzații, există procurorul municipiului Chișinău, unde pot să meargă angajații cu asemenea petiții legate de procesul de activitate a procuraturii.”

Procurorul a insistat că nu obișnuiește să dea indicații verbale și asemenea acuzații sunt „absolut aberante”.

„Procuratura municipiului Chișinău și secția în care activez eu, se plasează pe primul loc după numărul indicațiilor scrise procesual corect pe dosarele penale. Noi avem o procedură de muncă, putem să avem ședințe operative. Rolul meu în calitate de conducător de secție este să îndrumez corect procurorii din subordine, care au mai puțină experiență și nu știu unele lucruri”.

„Dacă există cineva care consideră că i-am dat indicații neîntemeiate, există pentru acest lucru procurorul ierarhic superior, care verifică argumentele subalternului și cele ale mele.”

La rândul său, adjunctul procurorului general, Ruslan Popov, a declarat pentru Portalul Anticoruptie.md că nu i-a fost prezentat un asemenea „raport colectiv” din partea angajaților Secției exercitare a urmăririi penale a Procuraturii Municipiului Chișinău.

 
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Activități pentru copii, la Școala Securității a IGSU
Activități pentru copii, la Școala Securității a IGSU