Curs valutar
 • EUR
  20.5679
  -0.3462%
 • USD
  18.0183
  -0.0094%
 • RUB
  0.2353
  0.255%
 • RON
  4.1602
  -0.3606%
 • UAH
  0.6392
  -0.7979%

Ex-procuror general al Ucrainei, despre cum a comunicat Republica Moldova privind dosarele lui Platon

30 Nov. 2021, 08:22
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
30 Nov. 2021, 08:22 // Societate //  Realitatea.md

Ruslan Reaboșapca, un fost procuror general al Ucrainei, a dezvăluit detalii despre comunicarea pe care a avut-o cu Alexandr Stoianoglo, procurorul general suspendat al Republicii Moldova, în privința cauzelor penale intentate în țara vecină pe numele controversatului om de afaceri Veaceslav Platon. Într-un interviu pentru „Cutia Neagră PLUS” de la TV8, a declarat că Procuratura Generală de la noi nu a oferit suport în avansarea investigațiilor.

– Îl cunoașteți pe Veaceslav Platon?
– Desigur, și noi am avut întrebări la Platon.
– Ce fel de întrebări?
– Erau câteva dosare penale, de fapt sunt și acum în desfășurare în Ucraina. Am comunicat cu Procuratura din Republica Moldova. Cu același Stoianoglo. Acum mi-e clar de ce nu s-au mișcat din loc dosarele noastre cu Platon.
– Ați solicitat anumite informații de la procuratură…
– Nu pot să ofer detalii acum, dar comunicare am avut.
– Comunicarea a fost pozitivă sau nu prea?
– Ucraina l-a urmărit penal, aveam cauze penale, le investigam. Am vrut să le investigăm, dar procuratura Moldovei nu ne-a ajutat, să zic așa.

Fostul procuror general al Ucrainei consideră că Veaceslav Platon a fost lăsat intenționat să plece din țară.

„Procurorul general i se adresa acestei persoane cu „Slava” și cerea să-i explice combinațiile cu banii din bănci, din Banca Națională a Moldovei. Sper că sistemul justiției în curând va oferi răspuns la întrebarea ce s-a întâmplat, de fapt și de ce omul care patru ani a stat după gratii, acuzat că a furat sume mari de bani, practic, de la moldoveni, a fost achitat și i s-a oferit posibilitatea să fugă din țară.”

Veaceslav Platon a fost deferit justiției din Republica Moldova, după ce a fost reținut la Kiev. Era 25 iulie, anul 2016, iar la cârma țării se afla Petro Poroșenko. Atunci, operațiunea de reținere a fost pusă la cale de Serviciul de Securitate și Procuratura Generală din Ucraina, fiind suspectat pentru spălare de bani și fraude în sistemul bancar. Platon fusese verificat de către autoritățile din Ucraina referitor la „posibila implicare în comiterea de infracțiuni pe teritoriul Ucrainei”. După ce a fost extrădat autorităților de la noi, acesta a fost judecat și condamnat la 25 de ani de închisoare. Acum un an însă a fost eliberat, iar procurorii moldoveni i-au retras toate acuzațiile, iar cercetarea penală a fost reluată de la capăt. După ce partidul PAS a preluat guvernarea, în iulie, Platon a plecat din țară și nu s-a mai întors. Acesta se află în Marea Britanie și le cere procurorilor de la noi să vină să-l audieze la Londra.

Realitatea Live

18 Ian. 2022, 08:23
 // Categoria: Economie // Autor:  Realitatea.md
18 Ian. 2022, 08:23 // Economie //  Realitatea.md

Vicepremierul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, este în discuții cu președintele Gazprom, Alexei Miller, pentru a obține o vacanță a plăților pentru gazul procurat. Solicitarea Guvernului de la Chișinău este de amâna cu cel mult o lună plata pentru luna ianuarie, în condițiile în care tariful achitat de cetățeni nu acoperă prețul de achiziție, iar Moldovagaz a acumulat datorii de peste 30 de milioane. Potrivit IPN cu referire la declarațiile acestuia făcute la emisiunea „În PROfunzime” de la ProTV Chișinău, ediția din seara de luni, 17 ianuarie curent, Gazprom, în calitate de principal acționar al Moldovagaz, ar putea face o concesie în favoarea Republicii Moldova.

În luna ianuarie Republica Moldova achită un preț de achiziție a gazului de 646 dolari pentru o mie de metri cubi. Tariful de 11,08 lei, cu TVA inclus, pe care-l achită cetățenii pentru gazele naturale a fost calculat la un preț de achiziție de 450 de dolari. Diferența dintre prețul de achiziție și tarif determină autoritățile de la Chișinău să ceară rușilor o mică vacanță a plăților. Moldovagaz este în incapacitatea de a achita la data de 20 ianuarie, avansul pentru luna în curs.

„Din cele 63 de milioane care trebuie să fie achitate până la data de 20 s-a reușit acumularea sumei de aproximativ 30 de milioane. 30 – 32 de milioane este diferența pe care Moldovagaz nu va reuși, probabil, s-o acumuleze. Am discutat cu Alexei Miller că situații din astea au mai fost și este logic ca Gazprom în calitate de acționar majoritar, care controlează 65% din acțiunile Moldovagaz, să ofere o vacanță de plată, să ne ofere un termen prelungit până pe 20 sau până la finalul lunii februarie ca Moldovagaz să poată să-și onoreze toate plățile”.

Deși au mai existat precedente când Gazprom a amenințat Republica Moldova cu sistarea livrării gazului, Andrei Spînu spune că problema este una temporară, ce va fi depășită imediat ce prețul gazului pe piața internațională va înregistra un trend descendent.

„Noi nu vorbim de o incapacitate cronică de plată a acestei facturi, vorbim de o situație foarte concretă, de un deficit de casă care s-a creat din cauza creșterii necontrolate a prețului la gaz pe piețele europene, în decembrie am avut și zile când prețul era 2800 de dolari pentru mia de metri cubi. Moldovagaz va continua să achite avansul, pe măsură ce va colecta resursele. Și în zilele următoare vom discuta. Așteptăm un răspuns din partea Gazprom”.

În conformitate cu contractul semnat cu Gazprom, Republica Moldova trebuie să achite până la data de 20 a fiecărei luni, costul gazelor naturale consumate în luna precedentă și 50% din costul gazelor consumate în luna curentă. În cazul neachitării plăților, în termen de 48 de ore, Gazprom poate dispune sistarea livrării gazului.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală