Curs valutar
 • EUR
  21.2186
  -0.3129%
 • USD
  17.9987
  -0.2834%
 • RUB
  0.2441
  0.2048%
 • RON
  4.3131
  -0.2736%
 • UAH
  0.6695
  0.1494%

Există o legătură între vreme și starea de sănătate?

12 Iul. 2021, 14:29
 // Categoria: Life // Autor:  Realitatea.md
12 Iul. 2021, 14:29 // Life //  Realitatea.md

Dacă vi s-a întâmplat vreodată ca atunci când se schimbă vremea sau când sunt fenomene meteo extreme să va simțiți rău sau afecțiunile pe care le aveți deja să se accentueze, nu este nimic neobișnuit. Sunt studii care dovedesc legătura dintre vreme și efectele ei asupra corpului nostru. Un astfel de studiu a fost făcut de profesorul David Schultz, de la Universitatea din Manchester. Profesorul Schultz este specialist în probleme de climă și mediu, iar cercetările sale din ultima perioada subliniază tocmai diferitele aspecte în privința schimbarilor climatice. El a explicat într-un interviu pentru Digi24 ce și-a propus studiul intitulat „Stă să plouă cu durere”.

De mulți ani, oamenii care suferă de dureri cronice simt o schimbare a intensității durerii în funcție de starea vremii. Nu este o părere neobișnuită, pentru că mai multe studii efectuate pe oameni care suferă de astfel de dureri cronice au dezvăluit că aproximativ 75% din oameni cred că vremea le influențează intensitatea durerii.

În trecut, au existat multe cercetări privind acest aspect. Adesea, problema este că aceste studii sunt realizate pe un număr redus de indivizi și este dificil de stabilit cu exactitate ceea ce noi numim „puterea statistică”, cât de puternic este acest efect. Așa că ceea ce noi ne-am dorit să facem în proiectul denumit „Stă să plouă cu durere” a fost să răspundem la această întrebare folosind un număr mare de subiecți.

„Am adunat informații nu doar în ceea ce privește vremea, ci și în privința stării lor în afara durerii. De exemplu, dacă au dormit bine noaptea, cât efort fizic au depus în ziua precedentă, care este starea lor de spirit… Adunând toate aceste informații cu ajutorul unei aplicații instalate pe telefon, am putea avea un set complet de informații și am putea răspunde pentru totdeauna la întrebarea dacă există o legătură între starea vremii și durere”, a explicat David Schultz.

Tipurile de dureri de care suferă oamenii implicați în studiu sunt în principal legate de artrită. „Am avut acces la grupuri de pacienți care aveau deja această boală, așa că aceștia au fost cei mai indicați să participe la studiu. 13.000 de oameni au descărcat aplicația noastră, iar după ce am adunat informații și am început să primim date din partea persoanelor respective, am putut folosi în studiul nostru aproximativ 10.000 de oameni”.

Vremea influențează și somnul?

Am simțit că este important să adunăm toate aceste informații, nu doar legate de durere, ci și de felul în care au dormit, starea lor mentală (dacă se simt fericiți sau deprimați), intensitatea efortului fizic, timpul petrecut în aer liber. În acest fel, ne putem filtra răspunsurile”.

De exemplu, dacă cineva a avut o zi activă, acest lucru poate explica intensitatea durerii. Odată ce avem aceste informații, putem elimina celelalte efecte asupra intensității durerii, ca să ne concentrăm în schimb asupra efectelor pe care le are starea vremii. Desigur, efectul pe care îl are vremea va fi mult mai redus față de cel provocat de efortul fizic sau starea de spirit.

Schimbarea climei, un fenomen care nu se va limita doar la topirea ghețarilor

„Scopul nostru este să folosim aceste informații ca să elaborăm un fel de instrument de prognoză pe care oamenii să îl poate consulta, să fie pregătiți dacă vremea se schimbă în zilele următoare”. De exemplu, dacă cineva știe că starea vremii îi influențează intensitatea durerii, poate calcula câtă activitate fizică va depune ca să suporte mai bine durerea. Acesta este scopul final al cercetării, efectele schimbărilor climatice nu reprezintă neapărat un aspect aici, pentru că studiul se referă la durerea de zi cu zi, nu la schimbări care ar putea apărea de-a lungul mai multor ani.

Cu siguranță că starea vremii se va schimba în diverse zone de pe glob, cele mai importante schimbări vor avea loc în zona arctică din cauza topirii ghețurilor, dar cu siguranță vom vedea reacții în lanț în privința vremii din Europa, America de Nord, Asia. Există multe discuții între oamenii de știință privind intensitatea acelor efecte, dar știm cu siguranță că vor fi unele schimbări. Nu se poate ca totul să se oprească la topirea ghețurilor și acest lucru să nu afecteze și restul regiunilor”.

Cât despre ce putem face, David Schultz a declarat că: „deja am eliberat în atmosferă o cantitate mare de dioxid de carbon și am afectat în multe moduri mediul înconjurător, sunt lucruri pe care nu le putem în schimba pe termen scurt sau mediu. Dar orice încercare de a reduce gazele cu efect de seră, inclusiv dioxidul de carbon și metanul, va avea un efect pozitiv asupra mediului înconjurător”.

Realitatea Live

28 Iul. 2021, 14:21
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
28 Iul. 2021, 14:21 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Tânăra care a fost lovită astăzi în plin de un troleibuz pe o stradă din centrul Capitalei își recunoaște vina și regretă cele întâmplate. Despre asta anunță responsabilii Regiei Transport Electric Chișinău care au discutat cu aceasta.

Mai exact, în momentul impactului, victimei i-a căzut telefonul jos, iar dispozitivul a fost observat mai târziu de șoferul troleibuzului.

Acesta a sunat părinții fetei, iar la scurt timp tânăra a venit la sediul RTEC.

„Tânăra și-a recunoscut vina semnând o recipisă prin care afirmă că nu are pretenții către întreprindere și către șoferul troleibuzului, cu atât mai mult își cere scuze și regreta cele întâmplate”, ne-a comunicat purtătorul de cuvânt al RTEC, Felicia Rusu.

Potrivit RTEC, fata ar avea aproape 20 de ani.

Amintim că tânăra a fost spulberată de un troleibuz în timp ce traversa strada cu trotineta electrică. S-a întâmplat în jurul orei 09:00 la intersecția străzilor Bănulescu Bodoni cu București.

 
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid