Curs valutar
 • EUR
  21.2515
  -0.0795%
 • USD
  17.8787
  -0.0459%
 • RUB
  0.2455
  0.0407%
 • RON
  4.3209
  -0.0926%
 • UAH
  0.6665
  0.03%

VIDEO Deputații din Parlamentul Georgiei s-au luat la bătaie. Protestatarii cer demisia Guvernului georgian

12 Iul. 2021, 14:10
 // Categoria: În Lume // Autor:  Mădălina Sorokovsky
12 Iul. 2021, 14:10 // În Lume //  Mădălina Sorokovsky

Un miting de protest masiv s-a adunat în fața parlamentului georgian după moartea unui jurnalist care a fost bătut cu cruzime de oponenții LGBT în timpul unor revolte care au avut loc la începutul lunii iulie. 

Câteva mii de protestatari pe bulevardul Rustaveli din centrul Tbilisi, duminică, 11 iulie, au cerut guvernului georgian, condus de Irakli Garibashvili, să demisioneze înainte de dimineața zilei de 12 iulie. Totodată, au anunțat că nu se vor dispersa până atunci.

Acțiunea sub sloganul „Sistemul ucide! Ieși pentru viață!” a fost organizat după moartea lui Lekso Lashkarava, în vârstă de 37 de ani, cameraman pentru compania Pirveli TV, care a fost bătută sever în timpul revoltelor din 5 iulie. Flori au fost aduse în parlament în memoria lui și lumânări au fost aprinse. Protestatarii cred că guvernul Garibashvili se face vinovat de convingere împotriva violenței împotriva jurnaliștilor.

Totodată, opozanții georgieni cer demisia primului ministru după moartea unui jurnalist la mitingurile din jurul marșului LGBT din parlament. Au început lupte cu deputații pro-guvernamentali.

Oficialii UE și SUA solicită investigații privind atacurile asupra jurnaliștilor.

Ambasadorul UE în Georgia, Karl Hartzel, a făcut o declarație în legătură cu moartea lui Lekso Lashkarav. El a exprimat condoleanțe familiei, prietenilor și colegilor jurnalistului și a reamintit că UE așteaptă o anchetă asupra cauzelor morții sale.

De asemenea, s-a pronunțat Ambasada SUA în Georgia, solicitând arestarea și judecarea tuturor participanților la atacurile împotriva civililor și jurnaliștilor.

„Siguranța fiecărui jurnalist georgian și încrederea în democrație în Georgia necesită identificarea fiecărei persoane care atacă civilii și jurnaliștii, arestat și tras la răspundere în cea mai mare măsură a legii”, au declarat oficialii.

 Anterior, amintesc jurnaliștii, premierul Garibashvili s-a pronunțat împotriva desfășurării marșului LGBT, numindu-l „inacceptabil pentru o parte semnificativă a societății georgiene”.

Realitatea Live

04 Aug. 2021, 17:35
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
04 Aug. 2021, 17:35 // Societate //  Valentina Buză

Alte 196 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova. Din numărul total de cazuri, 12 sunt de import: 3-Italia, 2-Marea Britanie, 2-Rusia, 2-Turcia, 1-Belgia, 1-Germania, 1-Ucraina. Numărul total de teste efectuate – 4.438, dintre care 1.466 – teste Rapid -Antigen.

Astfel, bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la 260.024. Din numărul total de cazuri, unul e în rândul lucrătorilor medicali: (0-medici, 1-asistenți medicali, 0-personal auxiliar). În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești, sunt internate 401 persoane confirmate cu infecția COVID-19, dintre care 61 în stare extrem de gravă (14 pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată).

Alte 138 persoane au fost vindecate. În total, 252.421 persoane au fost tratate de COVID-19. În tratament la domiciliu cu forme ușoare și moderate de COVID-19 se află 866 persoane, iar 24.791 sunt sub supraveghere la domiciliu.

Totodată, MSAMPS informează despre alte cinci decese cauzate de COVID-19:

Deces 6.262: Bărbat de 74 de ani din r. Ocnița, internat în SC. Bălți. Comorbidități: anemie.

Deces 6.263: Femeie de 57 de ani din r. Florești, internată în SC. Bălți. Comorbidități: cardiopatie ischemică, fibrilație atrială, glomerulonefrita cronică, boală cronică renală, hipertensiune arterială, anemie.

Deces 6.264: Bărbat de 94 de ani din r. Glodeni, internat în SC. Bălți. Comorbidități: fibrilație atrială cronică, hipertensiune arterială.

Deces 6.265: Femeie de 79 de ani din r. Ocnița, internată în SC. Bălți. Comorbidități: cardiopatie hipertensivă, hipertensiune arterială.

Deces 6.266: Femeie de 89 de ani din regiunea transnistreană. Comorbidități: cardiopatie, diabet zaharat, obezitate.

 
Primul pian stradal la Chișinău: oricine poate cânta la instrument
Primul pian stradal la Chișinău: oricine poate cânta la instrument
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată