Curs valutar
 • EUR
  20.3375
  -0.1303%
 • USD
  17.5407
  0.1192%
 • RUB
  0.2496
  -1.1619%
 • RON
  4.1099
  -0.1484%
 • UAH
  0.6650
  0.2707%

Expert: „Gazprom ar vrea să ne îngenuncheze, doar pentru că nu a ajuns partidul pro-Rusia la guvernare”

14 Oct. 2021, 09:21
 // Categoria: Economie // Autor:  Realitatea.md
14 Oct. 2021, 09:21 // Economie //  Realitatea.md

Criza din sectorul energetic este în mare parte o problemă politică, Gazprom ar vrea să îngenuncheze și să scoată din cetățenii Republicii Moldova cu vreo 600 – 700 de milioane de dolari mai mult doar din cauză că la guvernare nu a ajuns partidul pro-rus râvnit de Moscova la ultimele alegeri. Opinia aparține expertului energetic Sergiu Tofilat și a fost expusă în cadrul emisiunii „Secretele puterii” de la Jurnal TV.

„Gazprom acum vrea să ne îngenuncheze, să scoată din buzunarul nostru vreo 600-700 de milioane de dolari în plus, doar de aceea că nu a ajuns un partid prorus la guvernare și noi în continuare depindem de ei”, a spus Sergiu Tofilat.

La rândul său, deputatul PAS Radu Marian a declarat că în actualele condiții Guvernul a emis starea de alertă în sectorul energetic pentru a mobiliza instituțiile responsabile să poată întreprinde măsurile necesare pentru protejarea cetățenilor și a securității energetice a statului.

„Problema nu e neapărat că rămânem fără gaz ori fără energie, ci e în preț, dar Guvernul este gata să compenseze anumite diferențe pentru a atenua șocul legat de preturi pentru cetățeni”, a spus Marian.

Sergiu Tofilat a continuat că, reieșind din prețul de 800 de dolari pe care îl achită Republica Moldova acum, ar fi vorba de compensarea unei diferențe de circa 400 de milioane de dolari. La întrebarea de unde va lua Guvernul acești bani, Radu Marian a declarat că la momentul actual Guvernul poartă negocieri și este încrezător că se va ajunge la o înțelegere.

Amintim că azi Guvernul a instituit stare de alertă în sectorul de gaze naturale. Anunțul a fost făcut de vicepremierul Andrei Spânu după ședința Comisiei Situații Excepționale. Totodată Guvernul a decis eliberarea și folosirea păcurii din rezervele de stat pentru a reduce utilizarea volumului de gaz de la Termoelectrica. Întreprinderea Energocom a fost mandatată să găsească soluții alternative de achiziționare a gazelor din Ucraina și România, atât pentru octombrie, cât și pentru următoarele luni.

VIDEO ULTIMA ORĂ! AVEM STARE DE ALERTĂ ÎN SECTORUL DE GAZE NATURALE

Realitatea Live

28 Oct. 2021, 14:55
 // Categoria: Economie // Autor:  Realitatea.md
28 Oct. 2021, 14:55 // Economie //  Realitatea.md

Orice om de afaceri care vine să investească în vreo activitate din Republica Moldova va trebui să demonstreze cine este și sursa banilor pe care-i deține. Guvernul va fi instituția care va duce contul, adică va verifica, astfel încât să nu aibă loc ilegalități cum ar fi avut loc până acum. Deputații PAS Dumitru Alaiba și Lilian Carp au ieșit cu o conferință de presă (transmisă de RLIVE), în timpul ședinței Parlamentului de joi, 28 octombrie curent, după ce un proiect de lege în acest sens a fost votat în lectură finală.

Autorii susțin că această inițiativă va contribui la prevenirea corupției și a evaziunii fiscale, prin promovarea  transparenței în societate, dar și asigurarea și garantarea deplină a dreptului constituțional al cetățenilor la informația de interes public.

„Prin proiectul cu nr. 302 intenționăm să protejăm infrastructura strategică cu importanță economică pentru securitatea Republicii Moldova, de interese corupte. Tot felul de oligarhi nu au ce căuta în anumite sectoare ale economiei pe care le considerăm strategice”, a declarat Dumitru Alaiba.

După care a continuat Lilian Carp care a explicat că nu este un secret că, în 30 de ani, au existat diverse grupuri infracționale care au furat bani din bugetul statului – fie prin modificări de lege, cum ar fi cele care au dus la „frauda bancară”, fie prin mită – cum ar fi „kulioacele”.

„Acești bani furați ajungeau în zone offshore și îi întorceau în Republica Moldova prin împrumut și erau investiți în afaceri. Prin modificarea pe care și-a asumat-o PAS va avea loc scoaterea pe alb a investițiilor în țară pentru a nu mai permite politicienilor corupți să-și înălbească banii. Noi prevenim o situație prin care diverși contrabandiști sau oameni certați cu legea să reinvestească în Republica Moldova, adică nu ne referim doar la cetățeni moldoveni, pentru că sunt și din așa-numiți investitori condamnați în țărilor lor de ilegalități, dar care investesc banii în afaceri în Republica Moldova”, a explicat Lilian Carp.

Documentul de mai jos descrie proiectul de lege privind anularea „secretului offshore-ului” detaliat. Se conțin modificări la Legea privind înregistrarea de stat a persoanelor juridice și a întreprinzătorilor individuali. Principalele prevederi ale documentului se referă la obligativitatea Agenției Servicii Publice de a asigura vizualizarea publică a informației din Registrul de stat cu privire la beneficiarii efectivi în resursele și platformele existente de publicare a datelor deschise despre companii.

Astfel, acum Guvernul va avea la dispoziție 6 luni pentru a modifica legislația și a verifica investițiile care s-au făcut până acum, iar pe cele ilegale să le stopeze. La fel, pe cele noi ilegale – se le prevină.

Proiectul a fost votat în lectură finală de 74 de deputați, însă opoziția totuși s-a arătat nemulțumit, precum că documentul ar avea anumite lacune. Potrivit datelor prezentate de autorii proiectului, în perioada anilor 2017 – 2021, în Republica Moldova au intrat 12 640 917 039,56 de lei din jurisdicții cu risc sporit, iar înapoi către jurisdicții cu risc sporit au fost transferați 198 569 492,43 de lei.

 
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău