Curs valutar
 • EUR
  20.3375
  -0.1303%
 • USD
  17.5407
  0.1192%
 • RUB
  0.2496
  -1.1619%
 • RON
  4.1099
  -0.1484%
 • UAH
  0.6650
  0.2707%

Facebook va oferi mai multe drepturi pentru unii utilizatori, iar conturile vor fi protejate. Cine sunt vizați

14 Oct. 2021, 13:45
 // Categoria: Sci-tech // Autor:  Valentina Buză
14 Oct. 2021, 13:45 // Sci-tech //  Valentina Buză

Gigantul Facebook introduce noi politici pentru a proteja utilizatorii de hărțuirea online. Sunt introduse în special măsuri pentru celebrități, dar și pentru oamenii care ajung faimoși online, fără să-și dorească acest lucru.

Compania a declarat că va elimina campaniile de hărțuire coordonate în masă, destinate persoanelor cu risc crescut de vătămare offline. O va face chiar dacă conținutul postat de oameni nu ar încălca în mod normal politicile clasice ale rețelei sociale.

În plus, Facebook spune că va elimina conținutul de acest tip, indiferent sub ce formă ar fi. Astfel, sunt vizate atât mesajele text, cât și cele audio, video sau fotografiile.

Care sunt noutățile, concret

Dacă aceste reguli ar fi fost deja în vigoare de mai mult timp, o situație în care Facebook ar fi putut să pună în aplicare aceste reguli a fost atunci când contul de Instagram al lui Taylor Swift a fost bombardat cu reacții negative, după despărțirea de producătorul de electronice Calvin Harris.

Dacă tot discutăm despre vedete, trebuie să știm și faptul că gigantul social-media a luat măsuri suplimentare pentru a proteja personalitățile publice de hărțuirea sexuală.

În acest scop, intenționează să elimine profilurile, paginile și grupurile dedicate sexualizării anumitor persoane.

De asemenea, va viza „conținut sexual sever”, inclusiv imagini și desene photoshopate.

Facebook va oferi, de asemenea, protecții suplimentare pentru persoanele care devin celebre involuntar. Această categorie poate include, de exemplu, persoane precum jurnaliști și activiști pentru drepturile omului.

Potrivit oficialilor Facebook, aceleași măsuri vor fi implementate și pe Instagram. „Rasismul și discursul de ură nu-și au locul pe Instagram”, a spus un reprezentant al gigantului social-media.

Purtătorii de cuvât ai Facebook susțin că noile măsuri sunt menită să facă platforma socială mai sigură pentru utilizatori și să protejeze persoanele care pot fi expuse unui val de ură sau de rasism sau care pot fi puse în ipostaze care nu le fac cinste și nu reprezintă imaginea lor reală și nici munca lor.

Realitatea Live

28 Oct. 2021, 14:55
 // Categoria: Economie // Autor:  Realitatea.md
28 Oct. 2021, 14:55 // Economie //  Realitatea.md

Orice om de afaceri care vine să investească în vreo activitate din Republica Moldova va trebui să demonstreze cine este și sursa banilor pe care-i deține. Guvernul va fi instituția care va duce contul, adică va verifica, astfel încât să nu aibă loc ilegalități cum ar fi avut loc până acum. Deputații PAS Dumitru Alaiba și Lilian Carp au ieșit cu o conferință de presă (transmisă de RLIVE), în timpul ședinței Parlamentului de joi, 28 octombrie curent, după ce un proiect de lege în acest sens a fost votat în lectură finală.

Autorii susțin că această inițiativă va contribui la prevenirea corupției și a evaziunii fiscale, prin promovarea  transparenței în societate, dar și asigurarea și garantarea deplină a dreptului constituțional al cetățenilor la informația de interes public.

„Prin proiectul cu nr. 302 intenționăm să protejăm infrastructura strategică cu importanță economică pentru securitatea Republicii Moldova, de interese corupte. Tot felul de oligarhi nu au ce căuta în anumite sectoare ale economiei pe care le considerăm strategice”, a declarat Dumitru Alaiba.

După care a continuat Lilian Carp care a explicat că nu este un secret că, în 30 de ani, au existat diverse grupuri infracționale care au furat bani din bugetul statului – fie prin modificări de lege, cum ar fi cele care au dus la „frauda bancară”, fie prin mită – cum ar fi „kulioacele”.

„Acești bani furați ajungeau în zone offshore și îi întorceau în Republica Moldova prin împrumut și erau investiți în afaceri. Prin modificarea pe care și-a asumat-o PAS va avea loc scoaterea pe alb a investițiilor în țară pentru a nu mai permite politicienilor corupți să-și înălbească banii. Noi prevenim o situație prin care diverși contrabandiști sau oameni certați cu legea să reinvestească în Republica Moldova, adică nu ne referim doar la cetățeni moldoveni, pentru că sunt și din așa-numiți investitori condamnați în țărilor lor de ilegalități, dar care investesc banii în afaceri în Republica Moldova”, a explicat Lilian Carp.

Documentul de mai jos descrie proiectul de lege privind anularea „secretului offshore-ului” detaliat. Se conțin modificări la Legea privind înregistrarea de stat a persoanelor juridice și a întreprinzătorilor individuali. Principalele prevederi ale documentului se referă la obligativitatea Agenției Servicii Publice de a asigura vizualizarea publică a informației din Registrul de stat cu privire la beneficiarii efectivi în resursele și platformele existente de publicare a datelor deschise despre companii.

Astfel, acum Guvernul va avea la dispoziție 6 luni pentru a modifica legislația și a verifica investițiile care s-au făcut până acum, iar pe cele ilegale să le stopeze. La fel, pe cele noi ilegale – se le prevină.

Proiectul a fost votat în lectură finală de 74 de deputați, însă opoziția totuși s-a arătat nemulțumit, precum că documentul ar avea anumite lacune. Potrivit datelor prezentate de autorii proiectului, în perioada anilor 2017 – 2021, în Republica Moldova au intrat 12 640 917 039,56 de lei din jurisdicții cu risc sporit, iar înapoi către jurisdicții cu risc sporit au fost transferați 198 569 492,43 de lei.

 
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău