Creștinii ortodocși marchează astăzi, 1 mai Paștele Blajinilor, când sunt pomeniți cei răposați. În tradiția creștină la moldoveni de multe ori „se încurcă” pomenirea și se ajunge la unele lucruri, care nu fac față canoanelor bisericești specifice acestei „sărbători”.
Abaterile de la comportamentul civilizat au stricat de multe ori spiritul creștinesc al sărbătorii de Blajini. În acest context, preoțimea de fiecare dată vine cu un set de recomandări către enoriași pentru a respecta niște reguli simple de comportament duhovnicesc în această zi.
Prima și cea mai de bază regulă ar fi legată de cum ne îmbrăcăm când mergem la cimitir. Mulți dintre oameni încurcă cimitirul cu „un podium” de defilare în fața rudelor și apropiaților, care se adună în această zi la mormintele celor apropiați, care nu mai sunt printre cei vii. Ținuta individuală trebuie să corespundă normelor bisericești, iar comportamentul trebuie să fie adecvat, să se țină cont de etica și conduita impusă în societate.
Mai jos vă prezentăm o listă cu regulile pe care preoții le recomandă enoriașilor să le respecte în cimitir, dar și pe parcursul zilei de Blajini:
- Nu faceți schimb de pomeni unii cu alții, dar faceți milostenie cu cei care într-adevăr au nevoie
- Aprindeți o lumânare și rugați-vă pentru cei adormiți
- Amintiți-vă despre faptele demne ale înaintașilor voștri, îndemnând și copiii să le urmeze pilda cea bună
- După ce plecați din cimitir, nu lăsați gunoi și mâncare pe morminte, căci cei adormiți nu au nevoie de mâncare și băutură, ci de rugăciunile noastre;
- Nu consumați alcool și nu mâncați pe la morminte, faceți masa de pomenire acasă sau amenajați o masă pentru cei din familii defavorizate
- Nu fumați și nu înjurați
- Dați dovadă de oameni civilizați, onești, modești și credincioși
- Îmbrăcați-vă decent din respect pentru cei răposați.
Comunitatea creștin-ortodoxă recomandă de asemenea ca înainte de toate să aprindem o lumânare şi să spunem o rugăciune pentru cei adormiţi.
După plecarea din cimitir, nu lăsaţi gunoi şi mâncare pe morminte, căci cei adormiţi nu au nevoie de mâncare şi băutură, ci doar de rugăciunile noastre, spun preoții.