Curs valutar
 • EUR
  21.5242
  0%
 • USD
  17.6884
  0%
 • RUB
  0.2450
  0%
 • RON
  4.3726
  0%
 • UAH
  0.6524
  0%

Paștele Blajinilor: semnificația sărbătorii. În satul Chetrosu, răposații vor fi pomeniți mai multe zile

09 Mai 2021, 12:32
 // Categoria: Societate // Autor:  Elena Putregai
09 Mai 2021, 12:32 // Societate //  Elena Putregai

Paștele Blajinilor este o sărbătoare religioasă, creștină, sărbătorită preponderent în Europa de Sud-Est. Are loc la circa o săptămână de la ziua în care s-a marcat Paștele și are la bază pomenirea celor decedați și anume a rudelor și prietenilor apropiați. De Paștile Blajinilor credincioșii vizitează mormintele rudelor/apropiaților, iar după slujbă preoții săvârșesc sfințirea lor.

Tradițional, Paștile Blajinilor se sărbătorește în lunea de după Duminica Tomii, la o săptămână de la Învierea Domnului, Paștile propriu-zis. În localitățile rurale mai mari și în orașele în care sunt mai multe cimitire, sărbătoarea are loc timp de mai multe zile. Spre exemplu, locuitorii din comuna Chetrosu, raionul Anenii Noi, și-au putut pomeni răposații, chiar și cu câteva zile înainte de Paștile Blajinilor, atunci când au mers să facă ordine la morminte.

Preotul din localitate a mers începând cu ziua de vineri prin cimitir și planifică să o facă și în următoarele zile, până marți. Astfel, fiindu-i oferită posibilitatea fiecăruia să-și pomenească răposații, inclusiv celor care, pentru a evita aglomerația și riscurile legate de pandemie, nu vor veni duminică la cimitir.

Preotul Andrei Pârgaru, de la Biserica „Sfântul Mare Mucenic Dumitru” din Chetrosu, a declarat pentru IPN că, în localitate, Paștile Blajinilor este marcat duminica. Însă, a fost telefonat de mai multă lume, care i-a spus că nu va veni la cimitir anume în această zi, însă și-ar dori să-i pomenească pe cei duși din viață. În situația în care și pomenirea trebuie să aibă loc, părintele i-a îndemnat să lase numele celor răposați la biserică, lăcașul sfânt fiind deschis. Mai mult, oamenii au fost îndemnați să meargă la morminte pe parcursul întregii Săptămâni Luminate dintre Paști și Blajini.

Chiar și în lipsa creștinilor, preotul va merge prin cimitir pentru a pomeni, văzând numele răposatului scris pe cruce. În acest caz, cei care merg să facă ordine la mormânt, pot lăsa un păhăruț cu vin.

Persoanele care țin să vină duminică la cimitir, sunt îndemnate să delege un singur membru al familiei pentru a evita aglomerațiile. La fel, oamenii sunt îndemnați să mănânce acasă și să nu ia cu ei produse alimentare, să nu consume băuturi alcoolice și să respecte cu strictețe toate restricțiile antiepidemice impuse – măști, mănuși, distanță fizică etc.

Părintele spune că au fost și alți ani în care s-a întâmplat ca enoriașii să nu poată veni la cimitir, fie din cauza ploilor puternice sau chiar atunci când a nins în luna aprilie. În astfel de cazuri, pomenirile, panahidele și parastasele generale au fost săvârșite în biserică. Cât ține de morminte, preotul îndeamnă populația să le îngrijească și să se reculeagă la ele pe parcursul întregului an, inclusiv de sărbătorile mari, cum ar fi Duminica Mare, de exemplu. Or, mulți insistă să vină neapărat în ziua de duminică de Blajini și să reușească la mai multe cimitire din diferite localități, fiind grăbiți, agitați, supărați. Preotul îndeamnă ca pomenirea să fie făcută pe parcursul mai multor zile, în liniște și cu pace în suflet.

Cât ține de oferirea pomenilor, preotul Andrei Pârgaru insistă ca acestea să nu fie făcute în fală, de față cu toată lumea și, după principiul – „pentru a-i noștri”. Or, milosteniile trebuie făcute din toată inima și pentru cei care au nevoie cu adevărat. „Răposații nu mănâncă și nu beau, ei nu au nevoie de toate astea. Atunci când faci un bine, fă-o în taină. Dă o felie de pâine celui flămând și nu celui care nu are nevoie de acea pomană. Pentru că atunci care este folosul acesteia?”, mai spune părintele.

Realitatea Live

Ședința festivă a membrilor Academiei de Științe a Moldovei
România donează alte peste 100.000 de doze de vaccin Republicii Moldova
CEC: Procedura de tragere la sorți privind stabilirea ordinii prealabile de înscriere în buletinul de vot a candidaților electorali
Ilan Șor, președintele Partidului „ȘOR”, anunță lansarea formațiunii în campania electorală
Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova răspunde acuzațiilor apărute în spațiul public
Ceremonia de depunere a Jurământului medicului și farmacistului, Promoția 2021
Ședința festivă a Adunării Generale a Academiei de Științe a Moldovei
„Dacă rămân acasă, merg la Business și Administrare”, eveniment online de orientare în carieră organizat de #diez
Briefing de presă susținut de președintele Curții Constituționale, Domnica Manole
12 Iun. 2021, 15:37
 // Categoria: Sci-tech // Autor:  Elena Putregai
12 Iun. 2021, 15:37 // Sci-tech //  Elena Putregai

Constructorul italian de automobile sportive Ferrari a decis să îl numească în postul de director general pe veteranul din industria tehnologiei Benedetto Vigna, în ideea de a duce un producător renumit pentru automobilele sale sportive cu motoare pe benzină în noua era a mobilității electrice.

În vârstă de 52 de ani, Benedetto Vigna este un absolvent de Fizică și în prezent conduce cea mai importantă divizie a producătorului de cipuri STMicroelectronics, unde a lucrat începând din 1995 și a ajutat la dezvoltarea unor tehnologii utilizate la ecranele telefoanelor iPhone.

„Experiența sa unică dobândită în cei 26 de ani în care a lucrat în centrul industriei semiconductorilor, care transformă rapid sectorul auto, va accelara capacitatea Ferrari de a introduce tehnologiile de ultimă generație”, a informat miercuri producătorul auto italian într-un comunicat de presă.

În condițiile în care mașinile sale au un preț de cost începând de la 200.000 de euro, investitorii consideră Ferrari mai mult un producător de articole de lux decât un constructor auto și în trecut au existat speculații că noul CEO ar urma să provină din industria produselor de lux. Numirea lui Vigna pune capăt unei perioade de șase lui în care postul de director general de la Ferrari a fost vacant, după ce Louis Camilleri și-a anunțat demisia anticipată în luna decembrie a anului trecut din motive personale.

Ferrari, care oferă deja unele modele hibride, a promis că primul său automobil complet electric va fi lansat până în 2025. Pietro Solidoro, analist la firma Bestinver, spune că numirea lui Benedetto Vigna în postul de CEO ar trebui să diminueze îngrijorările existente pe piață cu privire la viitorul Ferrari în era automobilelor electrice.

„Credem că va fi capabil să accelereze capacitatea Ferrari de a rămâne în fruntea plutonului în trecerea la următoarea generație de tehnologii”, a spus Solidoro.

În prezent, Benedetto Vigna este președinte la ST’s Analog, Micro-electromechanical Systems and Sensors group, cea mai mare și mai profitabilă divizie a STMicroelectronics. Vigna va pleca de la STMicroelectronics în data de 31 august și a doua zi va prelua postul de CEO al Ferrari.

În pofida pandemiei, Ferrari a înregistrat un profit net anul trecut și nu a anunțat întârzieri în lansare de noi modele. Cu toate acestea, Vigna se va confrunta cu o serie de provocări în tranziția unui producător de automobile sportive la mobilitatea electrică. Una dintre aceste provocări va fi îmbunătățirea performanțelor echipei Ferrari în cursele de Formula 1, după cel mai slab sezon din ultimii 40 de ani.

De asemenea, Vigna va superviza strategia de extindere a mărcii Ferrari, fără a afecta exclusivitatea care a stat la baza prețurilor și profiturilor înregistrate de producătorul italian.

 
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Activități pentru copii, la Școala Securității a IGSU
Activități pentru copii, la Școala Securității a IGSU
Maratonul de vaccinare pe roți continuă în Chișinău
Maratonul de vaccinare pe roți continuă în Chișinău