Curs valutar
  • EUR
    19.3152
    0.1869%
  • USD
    18.0448
    0.1491%
  • RUB
    0.1866
    -0.3751%
  • RON
    3.8849
    0.139%
  • UAH
    0.4886
    0.1433%

Fake news pe Sputnik: „SUA construieşte obiective militare în Republica Moldova”

16 Oct. 2020, 08:10
 // Categoria: Opinii // Autor:  Cristina Melnic
16 Oct. 2020, 08:10 // Opinii //  Cristina Melnic

Tematicile care contează pentru Federaţia Rusă atunci când vine vorba de fostele state sovietice sunt cele legate de Uniunea Europeană şi NATO. Obiectivul lor evidenţiat este de a contracara extinderea lor şi de a-şi menţine influenţa în spaţiul ex-sovietic, iar pentru realizarea scopurilor enunţate se folosesc de orice fel de pârghii au la dispoziţie.

Cum moştenirea comunistă le-a oferit secretele jocurilor minţii, manipularea şi propaganda au devenit literă de lege atât pentru politica internă, cât şi pentru politica externă. Presa este doar instrumentul pregnant de răspândire a fenomenului dezinformării informaţionale cu agenţii săi de bază: Sputnik şi Russia Today, iar reţelele de socializare au oferit o platformă favorabilă acestui fenomen.

Pentru Rusia, în R. Moldova contează în primul rând NATO

În tot acest joc, Republica Moldova este un element important, fiindcă are toate premisele de a ajunge o ţintă vulnerabilă în faţa colosului de la est. Fostă republică sovietică, cu o minoritate rusească, de care i s-a agăţat flagelul Transnistria, aflată în derivă de identitate şi orientare strategică, bucată istorică de Românie, fâşie strategică între NATO şi Ucraina, cu o populaţie în scădere şi o democraţie la început de drum. Aşadar, este candidatura perfectă pentru a deveni avantpost de dezinformare şi propagandă anti-europeană şi anti-americană în Europa de Est. Care nu întârzie să se manifeste, mai ales pentru a contracara aspiraţiile ei timide europene şi să distrugă din faşă orice vlăstar al unei gândiri de securitate. În acest context, Sputnik Moldova operează în spaţiul mediatic de peste Prut cu naraţiuni manipulatoare şi dezinformatoare, constant, cu aceeaşi frecvenţă şi retorică agresivă. Abordarea subiectelor este diversă şi variază în funcţie de circumstanţele (geo)politice favorabile Kremlinului, aplicabilitatea tezelor preconcepute anti-UE şi anti-NATO şi sensibilitatea publicului-ţintă legată de unele teme sociale.

Studiu de caz: cum dezinformează Sputnik în chestiunea NATO

În continuare vă prezentăm analiza de conţinut a două articole publicate pe 24 şi 26 august 2019 şi un al treilea de pe 29 octombrie 2019, ale căror autor este Alexandr Hrolenko, pentru a desluşi modul în care informaţiile false sunt oferite publicului din Republica Moldova.

Mai întâi de toate aş vrea să prezentăm autorul celor trei articole care anunţă construirea unor obiective militare NATO pe teritoriul Republicii Moldova. După cum sugerează biografia sa disponibilă pe site-ul RIA Novosti, Alexander Hrolenko a absolvit facultatea de jurnalism a şcolii militare din Lvov, apoi a servit în marină şi a scris în ziarul Krasnaya Zvezda (Steaua Roşie) pentru o lungă perioadă de timp. Acum lucrează pentru RIA, Sputnik şi Russia Today, fiind „expertul” din oficiu pentru analize militare. Aşadar, Hrolenko este implicat în scrierea mai multor articole publicate pe site-ul Sputnik cu tematică de apărare, despre armament militar, context geopolitic şi politică externă.

Pentru versiunea din Moldova a site-ului Sputnik, Hrolenko are discursul orientat împotriva prezenţei militare NATO din România şi cum acest lucru se reflectă negativ asupra Republicii Moldova, după cum se poate vedea în titlurile câtorva articole publicate în 2018 şi 2019 de către acest „expert”: Scutul antirachetă din România, sabia lui Damocles deasupra Moldovei, Deveselu ar putea fi distrus în 2 minute de noile avioane ruseşti: Riscuri pentru Moldova, Rachetele americane în Europa, un semn nefast pentru Republica Moldova şi România, „Eurointegrarea” sistemului american antirachetă în România ameninţă Europa.

Continuarea citește aici.

Realitatea Live

21 Sept. 2023, 10:39
 // Categoria: Sport // Autor:  Victoria Laur
21 Sept. 2023, 10:39 // Sport //  Victoria Laur

Campioana Anastasia Nichita dezvăluie că și-a schimbat antrenorul, după mai multe neînțelegeri. Acum, în locul lui Teodor Cîrlan, sportiva este ghidată de Andrei Chiperi, de starea ei fizică se ocupă Valeriu Mircea, iar antrenamentele la saltea le face împreună cu lotul național de băieți, îndrumată de Roman Dermenji.

Sportiva nu a relatat pe rețelele de socializare ce anume s-a întâmplat, dar a precizat doar că au existat mai multe neînțelegeri cu fostul său antrenor. Totodată, ea mai notează că actualmente se încearcă descalificarea ei din competiții, prin diferite metode.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

„Pe parcursul carierei mele sportive au fost mai multe neînțelegeri între mine și fostul antrenor (dacă va fi nevoie, vor fi spuse și public). Respectiv, cea mai bună decizie a fost să o luăm pe drumuri diferite. Apreciez și sunt recunoscătoare pentru tot ce s-a făcut pentru minel, dar să nu uitam că nimic nu s-a făcut gratis și toată munca a fost răsplătită. Și îmi pare foarte rău că acum se încearcă diferite metode doar pentru a mă descalifica din competiții sau a ponegri numele. Spre exemplu, la acest campionat mondial riscam să fiu descalificată pentru că Valeriu fiind neacreditat a ieșit secundant la colț, iar cineva din federația moldoveneasca a trimis poze federației internaționale, cu rugămintea de a ne descalifica pe ambii. Un asemenea stres nu era deloc bine venit înaintea finalei mari”, a povestit Anastasia Nichita pe rețelele de socializare.

Cuplul Anastasia Nichita – Valeriu Mircea mai precizează că ar putea oferi curând un interviu, pentru a explica ce s-a întâmplat. Până recent, antrenorul Anastasiei Nichita era Tudor Cîrlan, alături de care sportiva a devenit campioană mondială de mai multe ori.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală