În cadrul Serviciului de Informații și Securitate, în calitate de ofițeri de informații, vor putea fi angajate persoane care dețin, pe lângă cetățenia Republicii Moldova, și cetățenia unui stat membru al Uniunii Europene. Prevederile fac parte dintr-un proiect de modificare a Legii privind statutul ofițerului de informații și securitate, supus consultărilor publice pe platforma Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică miercuri, transmite IPN.
De asemenea, în funcția de subofițer vor putea fi angajate persoane care au împlinit vârsta de 20 de ani, plafonul de vârstă urmând să se micșoreze cu un an. Pentru a deține o funcție de conducere, ofițerul de informații va trebui să dețină o vechime de muncă în cadrul SIS de cel puțin trei ani.
În cadrul consultărilor a fost supus dezbaterilor și proiectul noii legi privind Serviciul de Informații și Securitate.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Totodată, au fost operate modificări cu privire la modalitatea de numire și demisie a directorului instituției. În noua lege se păstrează mandatul de cinci ani al directorului SIS, cu dreptul de a deține nu mai mult de două mandate consecutive. O prevedere nouă este instituirea a celei de-a doua funcții de director adjunct.
Un alt proiect de lege inovativ este cel cu privire la activitatea contrainformativă și activitatea informativă externă. O prevedere a proiectului este obligația SIS de a informa persoana că în privința ei a fost desfășurată o măsură contrainformativă, care implică o ingerință în viața privată.