Curs valutar
 • EUR
  20.3375
  -0.1303%
 • USD
  17.5407
  0.1192%
 • RUB
  0.2496
  -1.1619%
 • RON
  4.1099
  -0.1484%
 • UAH
  0.6650
  0.2707%

(FOTO) Camere de justiție digitală, deschise în instituțiile penitenciare din Moldova

20 Apr. 2021, 18:23
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
20 Apr. 2021, 18:23 // Societate //  Valentina Buză

Patru camere de (e) justiție la distanță au fost lansate de Agenția ONU pentru Combaterea Drogurilor și Criminalității din Moldova și Administrația Națională a Penitenciarelor. Acestea au fost construite în cele mai supraaglomerate centre de detenție din țară. Astfel, camere au fost deschise în Penitenciarul nr.11-Bălți, Penitenciarul nr.13-Chișinău, Penitenciarul nr.9-Cahul și Penitenciarul nr.17-Rezina. Costurile totale au ajuns la circa 60 000 de dolari.

Totodată, fiecare cameră are cabine echipate cu tehnică de organizare a videoconferințelor, prin intermediul cărora persoana în detenție sau cea aflată sub urmărire penală poate participa la ședința de judecată, poate discuta cu avocatul său ori cu procurorul și, desigur, să comunice online cu familia, rudele sau prietenii.

De asemenea, cabinele sunt separate prin geam de sticlă cu interfon, astfel încât avocații și procurorii pot veni la instituția penitenciară pentru a vorbi cu persoanele aflate în detenție sau sub urmărire penală, fără a avea contact fizic cu acestea. În plus, minorii aflați în izolatoarele penitenciarelor au acces în continuare la educație, având posibilitatea să participe la ore online.

În cabină, sunt respectate toate măsurile anti-COVID-19, fiind asigurată cu sistem de ventilare, lampă germicidă și dozator cu dezinfectant. Un alt aspect important este că noile cabine asigură și confidențialitatea discuțiilor purtate aici, indiferent că au loc online sau offline, pentru că întreaga cabină este izolată fonic.

Simon Springett, Coordonator Rezident ONU în Moldova, a subliniat că în pofida implementării mai multor măsuri procedurale și restrictive, riscul introducerii COVID-19 în închisorile din Moldova, ca și în alte țări, rămâne unul mare.

„De asemenea, aș dori să subliniez necesitatea unei implicări comune și a unei coordonări între diferite instituții guvernamentale și neguvernamentale, cum ar fi judecătorii, procurorii, ofițerii de poliție, avocații și mediatorii pentru a transpune în practică acele camere care au fost renovate și dotate cu sprijinul UNODC pentru garantarea respectării și acordării tuturor drepturilor omului, inclusiv dreptul la o justiție”, a conchis acesta.

Și Ina Tcaci, Coordonatoare de Programe în cadrul Agenției ONU pentru Combaterea Drogurilor și Criminalității în Moldova, a menționat că realizarea acestui proiect nu ar fi fost posibilă fără deschiderea și implicarea Administrației Naționale a Penitenciarelor, dar și a conducerii si a angajaților fiecăruia dintre cele patru penitenciare

„Prin implementarea camerelor de (e)justiție la distanță, Republica Moldova se aliniază la standarde și reguli minime a ONU cu privire la detenția persoanelor, precum Regulile Nelson Mandela, Regulile Tokyo, Regulile Bangkok, Declarația de la Doha, dar și recomandările cu prevenirea răspândirii COVID-19 în locurile de detenție” , a declarat Ina Tcaci.

Victoria Galagan se află în detenție în Penitenciarul nr.11-Bălți de mai mulți ani, iar cabina dotată cu sistem de teleconferință îi va asigura comunicarea cu fiicele sale și nepoții săi, care se află în Franța. Victoria a avut deja câteva întâlniri online și spune că fiecare dintre acestea îi dă putere să meargă înainte pentru viața care va urma după ispășirea pedepsei cu închisoarea.

De la începutul pandemiei COVID-19, administrația penitenciarelor din Republica Moldova s-a confruntat cu numeroase cereri de escortare a persoanelor în detenție la oficiul procurorului, instanțele de judecată sau instituții publice pentru a continua procesul de judecată sau cel de urmărire penală.

Realitatea Live

28 Oct. 2021, 14:54
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Petru Cosoi
28 Oct. 2021, 14:54 // Actualitate //  Petru Cosoi

Premierul Natalia Gavrilița, în comun cu Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Vicepreședintele Josep Borrell și Comisarul pentru politica europeană de vecinătate și extindere, Oliver Varhelyi, susțin o conferință de presă, la Bruxelles, în urma reuniunii Consiliului de Asociere RM-UE.

 

 
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău