Curs valutar
 • EUR
  21.4838
  0%
 • USD
  17.8399
  0%
 • RUB
  0.2391
  0%
 • RON
  4.3609
  0%
 • UAH
  0.6431
  0%

(FOTO) Camere de justiție digitală, deschise în instituțiile penitenciare din Moldova

20 Apr. 2021, 18:23
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
20 Apr. 2021, 18:23 // Societate //  Valentina Buză

Patru camere de (e) justiție la distanță au fost lansate de Agenția ONU pentru Combaterea Drogurilor și Criminalității din Moldova și Administrația Națională a Penitenciarelor. Acestea au fost construite în cele mai supraaglomerate centre de detenție din țară. Astfel, camere au fost deschise în Penitenciarul nr.11-Bălți, Penitenciarul nr.13-Chișinău, Penitenciarul nr.9-Cahul și Penitenciarul nr.17-Rezina. Costurile totale au ajuns la circa 60 000 de dolari.

Totodată, fiecare cameră are cabine echipate cu tehnică de organizare a videoconferințelor, prin intermediul cărora persoana în detenție sau cea aflată sub urmărire penală poate participa la ședința de judecată, poate discuta cu avocatul său ori cu procurorul și, desigur, să comunice online cu familia, rudele sau prietenii.

De asemenea, cabinele sunt separate prin geam de sticlă cu interfon, astfel încât avocații și procurorii pot veni la instituția penitenciară pentru a vorbi cu persoanele aflate în detenție sau sub urmărire penală, fără a avea contact fizic cu acestea. În plus, minorii aflați în izolatoarele penitenciarelor au acces în continuare la educație, având posibilitatea să participe la ore online.

În cabină, sunt respectate toate măsurile anti-COVID-19, fiind asigurată cu sistem de ventilare, lampă germicidă și dozator cu dezinfectant. Un alt aspect important este că noile cabine asigură și confidențialitatea discuțiilor purtate aici, indiferent că au loc online sau offline, pentru că întreaga cabină este izolată fonic.

Simon Springett, Coordonator Rezident ONU în Moldova, a subliniat că în pofida implementării mai multor măsuri procedurale și restrictive, riscul introducerii COVID-19 în închisorile din Moldova, ca și în alte țări, rămâne unul mare.

„De asemenea, aș dori să subliniez necesitatea unei implicări comune și a unei coordonări între diferite instituții guvernamentale și neguvernamentale, cum ar fi judecătorii, procurorii, ofițerii de poliție, avocații și mediatorii pentru a transpune în practică acele camere care au fost renovate și dotate cu sprijinul UNODC pentru garantarea respectării și acordării tuturor drepturilor omului, inclusiv dreptul la o justiție”, a conchis acesta.

Și Ina Tcaci, Coordonatoare de Programe în cadrul Agenției ONU pentru Combaterea Drogurilor și Criminalității în Moldova, a menționat că realizarea acestui proiect nu ar fi fost posibilă fără deschiderea și implicarea Administrației Naționale a Penitenciarelor, dar și a conducerii si a angajaților fiecăruia dintre cele patru penitenciare

„Prin implementarea camerelor de (e)justiție la distanță, Republica Moldova se aliniază la standarde și reguli minime a ONU cu privire la detenția persoanelor, precum Regulile Nelson Mandela, Regulile Tokyo, Regulile Bangkok, Declarația de la Doha, dar și recomandările cu prevenirea răspândirii COVID-19 în locurile de detenție” , a declarat Ina Tcaci.

Victoria Galagan se află în detenție în Penitenciarul nr.11-Bălți de mai mulți ani, iar cabina dotată cu sistem de teleconferință îi va asigura comunicarea cu fiicele sale și nepoții săi, care se află în Franța. Victoria a avut deja câteva întâlniri online și spune că fiecare dintre acestea îi dă putere să meargă înainte pentru viața care va urma după ispășirea pedepsei cu închisoarea.

De la începutul pandemiei COVID-19, administrația penitenciarelor din Republica Moldova s-a confruntat cu numeroase cereri de escortare a persoanelor în detenție la oficiul procurorului, instanțele de judecată sau instituții publice pentru a continua procesul de judecată sau cel de urmărire penală.

Realitatea Live

Ședința Comisiei Electorale Centrale, din 7 mai 2021
Declarațiile președintelui Maia Sandu, după ce a primit vaccinul anti-COVID
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, își administrează prima doză de vaccin „AstraZeneca”, împotriva COVID-19
„Dacă rămân acasă, merg la…” Eveniment online de orientare în carieră organizat de #diez
Asociația Obștească „Garda Tânără” organizează „Valsul Victoriei”
Conferință de presă organizată de președintele Comisiei pentru construcții, arhitectură și relații funciare a CMC, Vasili Chirtoca
Masa rotundă aniversară „Academicianul, compozitorul, dirijorul Gheorghe Mustea – 70 de ani de la naștere”
Președintele Maia Sandu, în dialog cu diaspora din Spania și Portugalia
Prezentarea publică a conceptului de proiect „Green Safety Corridor in Chisinau” (bd. Dacia, tronsonul str. Hristo Botev – bd. Traian)
07 Mai 2021, 21:39
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Cristina Vlah
07 Mai 2021, 21:39 // Actualitate //  Cristina Vlah

Cetățenii Republicii Moldova, care și-au propus să călătorească în următoarele zile, ar trebui să cunoască situația din țara gazdă referitor la starea pandemică. În acest sens, Ministerul Afacerilor Externe a venit cu unele informații actualizate, informează Realitatea.md.

De exemplu, în România este prelungită starea de alertă pe întreg teritoriul țării, în conformitate cu prevederile Hotărârii nr. 22 din 8 aprilie 2021 a Comitetului National pentru Situații de Urgență.

Este menținută interdicția de intrarea pe teritoriul României, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetățenilor străini și apatrizilor, cu o serie de excepții. Cetățenii Republicii Moldova, ca și ai altor state, care nu se încadrează în categoriile de excepții enumerate nu au dreptul de a intra pe teritoriul României, pe durata stării de alertă.

În Ucraina se păstrează regimul de carantină adaptivă până la data de 30 iunie, astfel că cetățenii străini pot intra în Ucraina, inclusiv cu scopul tranzitării teritoriului ucrainean, prezentând obligatoriu la punctul de trecere polița de asigurare medicală, care să acopere costurile unui eventual tratament pentru COVID-19 și/sau costurile privind cheltuielile de carantină, precum și a rezultatului negativ al testării COVID-19 (prin metoda PCR), efectuat nu mai târziu de 72 ore înainte de trecerea frontierei de stat și emis în limba rusă sau engleză. Testul nu este necesar pentru copiii cu vârsta până la 12 ani.

Cei, care doresc să plece în vacanțe în Bulgaria trebuie să cunoască faptul că pot prezenta documente, care atestă finalizarea schemei de vaccinare contra COVID-19 sau un act privind testul PCR la virusul de tip SARS-COV2.

Pentru mai multe detalii, puteți consulta informațiile accesând aici.

 
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Havuzul din Grădina Publică „Ștefan cel Mare”, în reparație
Havuzul din Grădina Publică „Ștefan cel Mare”, în reparație
Marcajele de străzile Capitalei, invizibile
Marcajele de străzile Capitalei, invizibile