Specialiștii parcului auto a Î.M. Regia „Autosalubritate” au reușit cu succes să repare o autospecială de model Mercedes Atego 1523, fabricată în 2006, care a stat mai bine de jumătate de an uzată, în garajul auto al întreprinderii. Despre asta se anunță printr-un comunicat de presă plasat atât pe site-ul oficial, cât și pe pagina de Facebook. Victor Chironda, fostul viceprimar pe domeniul urbanism şi mobilitate urbană care a plecat cu scandal din cadrul Primăriei Chișinău, a făcut haz de situație.
În comunicat, responsabilii de la „Autosalubritate” s-au plâns că lucrările de reparație au fost anevoioase, din cauză că s-a defectat sistema hidraulică care este înzestrată cu o pompă hidraulică specifică după construcție, ce nu mai putea fi reparată, iar o altă piesă nu a fost posibil de găsit nici în țară, nici în țările vecine.
„Specialiștii operatorului municipal de evacuare a deșeurilor au avut nevoie de mai mult timp pentru a identifica piesa, care a fost livrată din Polonia, fiind fabricată la comandă în Franța. Pompa hidraulică a costat întreprinderea puțin peste 93 mii lei. Autospeciala în cauză este exploatată din 2015 și până în prezent nu a necesitat reparații”, explică aceștia.
În aceeași zi, Victor Chironda a preluat postarea Regiei și a luat peste picior „management”-ul.
„De asemenea, a fost măturat garajul întreprinderii, care mai bine de șase luni a fost murdar, a fost vopsit în roșu gardul întreprinderii, care mai bine de șase luni a fost albastru și a fost schimbat Directorul întreprinderii, care mai bine de șase luni nu a fost schimbat. Despre alte realizări ale întreprinderii o să vă anunțăm după următoarele șase luni”.
Este de menționat că, din comunicatul de presă al întreprinderii municipale, mai aflăm că parcul auto este foarte variat, având în dotare circa 95 de autospeciale de marca ZIL, GAZ, KAMAZ, MAN, MERCEDES, etc, dintre care 54 sunt folosite pentru evacuarea deșeurilor. Zilnic, municipiul este asigurat cu 45 de rute de evacuare a deșeurilor din blocurile de locuit şi de pe străzile capitalei.
„Din păcate, circa 80 la sută din autospeciale sunt vechi și deseori se deteriorează, creând impedimente în procesul de evacuare a deșeurilor municipale. Cea mai veche autospecială este de model ZIL și are peste 40 de ani. Astfel, implementarea proiectului „Deșeuri solide Chișinău”, care prevede, inclusiv și renovarea parcului de autospeciale, reprezintă un factor decisiv în prestarea oportună și calitativă a serviciilor de colectare și evacuare a deșeurilor din capitală”.
Amintim că Primăria Chișinău preconizează, în cadrul proiectului „Deșeuri solide Chișinău”, să achiziționeze peste 40 de autospeciale moderne pentru parcul auto al Î.M. Regia „Autosalubritate”. Autospecialele urmează a fi procurate la sfârșitul lunii mai 2022 din banii oferiți de BERD, BEI, în sumă de 6 milioane 800 mii euro.