Curs valutar
 • EUR
  20.1131
  0%
 • USD
  17.7371
  0%
 • RUB
  0.2404
  0%
 • RON
  4.0641
  0%
 • UAH
  0.6510
  0%

Chironda, din nou la rampă: Fluidizarea traficului de către polițiști, o invenție electorală de pe vremea Silviei Radu

25 Nov. 2021, 15:23
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Valentina Buză
25 Nov. 2021, 15:23 // Actualitate //  Valentina Buză

Ex-viceprimarul Capitalei Victor Chironda „sare” din nou în capul primarului Ion Ceban și declară că „scoaterea polițiștilor de patrulare și impunerea lor să fluidizeze traficul este o invenție electorală de pe vremea Silviei Radu”. Acest lucru se întâmplă după ce edilul Capitalei s-a expus de mai multe ori pentru implicarea polițiștilor în fluidizarea traficului din Capitală în orele de vârf.

„Nu ești nici inginer de trafic, nici drumar, nici urbanist, nici arhitect și nici măcar pe Varlamov nu îl urmărești. Unica treabă cu acest domeniu pe care o ai este că poate ai permis de conducere și mai conduci uneori mașina. Dar așa se întâmplă că devii primar. Și brusc, peste noapte, în mod obligatoriu și neîndoielnic, în capul juristului/economistului/medicului/bucătarului/politicianului se descoperă un bagaj vast de cunoștințe în domeniul siguranței rutiere, managementului traficului, ingineriei de trafic și planificării mobilității urbane”, se arată în mesajul publicat pe Facebook de Victor Chironda.

Totodată, potrivit lui Chironda, Ceban „umblă pe la emisiuni și debitează „soluții” precum circulația pe contrasens sau plasarea polițiștilor la fiecare intersecție, pe post de semafoare”.

„Oamenii ascultă și cred că așa și este. Cu această ocazie, vreau să fac o clarificare atât pentru supermanagerii de la primărie cât și pentru publicul larg: Conform legii (LEGE Nr. 131, privind siguranţa traficului rutier) de întreținerea, amenajarea, semnalizarea drumurilor locale, cât și de organizarea traficului pentru îmbunătățirea fluenței și siguranței este responsabilă Administrația Publică Locală (adică Primăria prin Direcția de Transport). Poliția, prin subdiviziunile sale, are rolul de monitorizare a respectării Regulamentului Circulației Rutiere și de aplicare a legii în cazurile încălcării acestui regulament. Atât”.

Mai mult, fostul viceprimar declară că „impunerea” polițiștilor de patrulare să gestioneze traficul contravine prevedilor legale.

„Scoaterea polițiștilor din patrulare și impunerea lor să „fluidizeze” traficul este o invenție electorală de pe vremea Silviei Radu. Aceasta contravine prevederilor legale și este o practică nocivă, pentru că agenții de patrulare în loc să se ocupe de responsabilitățile lor directe, pierd timpul în intersecții, mutând ambuteiajele dintr-o intersecție în alta. În același timp, reforma Direcției de Transport a fost dată uitării (direcția stă al treilea an cu director interimar), Strategia de Trafic Inteligent elaborată de mine a fost aruncată la gunoi, incompetentul șef al serviciului Siguranța Rutieră așa și stă în funcție, iar managerii eficienți de la Direcția Transport se ocupă cu repartizarea contractelor de lucrări de reparații a străzilor firmelor afiliate lui Boldurescu și prietenilor săi. Este incredibil cât de tare poți să ii ai de proști pe orășeni, ca să le povestești brașoave despre lupta cu ambuteiajele când tu și subalternii tăi ești principala lor problemă”, se mai arată în mesajul lui Chironda.

Realitatea.md amintește că în luna septembrie curent, în cadrul unei întrevederi a primarului general al Capitalei, Ion Ceban cu ministra Afacerilor Interne, Ana Revenco declara că „Ministerul Afacerilor Interne are anumite competențe de dirijare a traficului, dar acestea țin mai degrabă de situații excepționale (atunci când nu funcționează corespunzător semafoarele, în cazul unor calamități, în perioada Sărbătorilor ori atunci când în oraș sunt anumite delegații de rang înalt). În rest, în condiții obișnuite, fluidizarea circulației este atribuția primăriei și trebuie îmbunătățită cu sisteme de semaforizare – de dorit inteligente – de programe moderne de management al traficului, de planul bine definit de circulație a transportului și fluxurilor de transport, de semne și marcaje rutiere vizibile și bine întreținute”.

Realitatea Live

05 Dec. 2021, 12:10
 // Categoria: Politica // Autor:  Cristina Vlah
05 Dec. 2021, 12:10 // Politica //  Cristina Vlah

Fostul premier al țării, Ion Chicu, este de părere că actualul Guvern condus de Natalia Gavrilița, urmează să fie demis. Și acest lucru, potrivit lui, se va întâmpla în primăvară.

Pentru activitatea Guvernului Gavrilița, Chicu spune că ar oferi calificativul „nesatisfăcător”.  „Întregul Guvern a eșuat și nu trebuie eu să-l dau afară, pentru că tot ei îl vor da afară. Probabil în primăvară ei vor veni cu remanieri. Toți au eșuat. În primele zile am văzut că doamna prim-ministru și câțiva miniștri ieșeau la TV, restul erau incognito. Acum mai mulți ies pe la emisiuni și fac gafă după gafă. Maia Sandu se va strădui să se îndepărteze de eșecul celor din Guvern. Ea se va disocia de ceea ce a făcut greșit Guvernul”, a declarat Ion Chicu, în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la postul N4.

Realitatea.md menționează că Guvernul condus de Natalia Gavrilița a fost învestit în funcție la începutul lunii august, curent. Asta ca urmare a alegerilor parlamentare anticipate, provocate de demisia Guvernului Chicu. Chicu fusese numit în funcție de către formațiunea fostului președinte, Igor Dodon.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală