Curs valutar
 • EUR
  21.2832
  0%
 • USD
  17.9234
  0%
 • RUB
  0.2450
  0%
 • RON
  4.3242
  0%
 • UAH
  0.6668
  0%

FOTO Copii din această țară, ca să aibă acces la școala online, traversează păduri cu leoparzi și urcă în copaci

16 Iul. 2021, 13:11
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
16 Iul. 2021, 13:11 // În Lume //  Realitatea.md

Ca să aibă acces la școala online, copiii dintr-un sat îndepărtat din Sri Lanka sunt obligați să meargă prin desișuri frecventate de leoparzi și elefanți. Apoi urcă peste 2 kilometri, în vârful unei stânci, unde au semnal de internet, sau urcă în copaci.

În această situație se află profesorii și aproximativ 45 de elevi din Bohitiwaya. Profesorul de tehnologie informațională Nimali Anuruddhika spune că nu poate să meargă la școală, din cauza restricțiilor și doar așa poate să încarce lecțiile pentru elevi.

Elevii care locuiesc în sat fac traseul ori de câte ori au de descărcat teme online trimise de profesorii lor. Nu toți au telefoane mobile sau laptopuri, așa că 4-5 copii împart un singur dispozitiv.

Părinții lor, în majoritate fermieri, îi însoțesc zilnic pe copii, din cauza pericolelor existente. Pathmini Kumari spune că fiul său care este în clasa a șasea escaladează stâncile chiar și de două ori pe zi și se teme să nu pățească ceva.

Satul aflat în partea central-estică a insulei nu are acces la facilități de bază. Copiii învățau într-o școală aflată la 16 km distanță, dar acum este închisă.

În satul Lunugala, la aproximativ 60 de kilometri distanță de Bohitiwaya, părinții își duc copiii la școală online pe munte, în vârful unor copaci, la peste 9 metri înălțime, pentru că doar acolo ajunge semnalul de internet.

Școlile din Sri Lanka au fost închise în cea mai mare parte din martie 2020.

Autoritățile spun că depun toate eforturile pentru a oferi tuturor copiilor acces la educație, dar un reprezentant al uniunii profesorilor spune că cel mult 40% din cei 4,3 milioane de elevi din Sri Lanka pot participa la cursuri online.

Guvernul din Sri Lanka a început luni o campanie de vaccinare a profesorilor, pentru ca școlile să fie redeschise cât mai curând.

Realitatea Live

31 Iul. 2021, 19:37
 // Categoria: Life // Autor:  Mădălina Sorokovsky
31 Iul. 2021, 19:37 // Life //  Mădălina Sorokovsky

Produsele pe care le consumăm zilnic au un impact asupra sistemului corpului nostru într-un fel sau altul, mai ales atunci când vine vorba de menținerea și reglarea căldurii în organism. Majoritatea alimentelor pe care tindem să le consumăm au capacitatea de a produce căldură în organism, având în vedere că e nevoie de timp ca să fie digerate. Ca să le descompună, sistemul digestiv are nevoie de mai multă energie, proces care produce în continuare căldură – proces numit termogeneză. 

Alimentele în cauză sunt cele care conțin în general mai multe grăsimi, proteine și carbohidrați.

Spre exemplu, rădăcinoasele încălzesc organism. Aici sunt incluse legume precum cartoful, morcovul, cartoful dulce și varza. Aceste legume necesită mai multă energie în timpul procesului de digestie provocând căldură în corp. Apoi, consumul de ceapă, praz și usturoi sau piperul negru și ghimbirul generează, de asemenea, căldură în organism. La fel și spanacul, fasolea, cartofii sau broccoli.

Fructele cum ar fi mango, mere și portocale sunt considerate alimente calde; consumul excesiv al acestor fructe poate duce la iritarea stomacului.

Nutriționiștii spun însă că, chiar dacă anumite alimente produc căldură în organism nu e cazul să renunțăm complet la ele pentru că e caniculă, ci doar să le consumăm mai rar și în cantități mai mici.

Iată lista alimentelor care produc căldură: 

Banane,
Ceapă,
Usturoi,
Mango,
Praz,
Fistic,
Alune
Portocale,
Măsline,
Piersici,
Ardei,
Caju,
Morcovi,
Migdale,
Prune,
Spanac (fiert),
Carne roșie,
Pui,
Roșii,
Porumb,
Fasole,
Ouă
Vinete,
Pește,
Orez brun,
Ridichii,
Linte,
Hrișcă,
Ardei iuți,
Smântână,
Brânză,
Napi.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate