În cadrul Festivalului Ziua Mediului, care durează toată luna iunie curent, în weekend un grup de persoane a avut ocazia să vadă cum arată o turbină eoliană de aproape și din interior, cum arată panourile fotovoltaice, ce funcții și caracteristici au toate aceste tehnologii, cât sunt de ecologice, eficiente, avantajoase, ce înseamnă o pădure mixtă cu valoare adăugată și cum plantările pot salva o localitate.
Un grup de persoane au vizitat sâmbătă turbine eoliene în proces de instalare, aflate încă la sol, dar și puse în funcțiune, în satele Drăgușenii Noi, Bursuc, Nișcani și Păulești. Potrivit informațiilor, vizita a fost ghidată de expertul și ex-viceministrul Mediului, Corneliu Mârza.
„Eu vin de la Cimișlia, sunt inginer mecanic și mi-e interesant domeniul energiei eoliene, în special turbinele eoliene, pentru că le-am studiat mai aproape. Am venit să aflu noutățile din domeniu și mi-a plăcut mult tot ce am văzut”, a spus unul dintre participanți.
Duminică, alți 30 participanți au mers în raionul Ștefan-Vodă, la Feștelița, unde se află cel mai mare parc fotovoltaic administrat de autorități locale.
Excursia a fost ghidată de expertul în energia solară Andrei Cojocaru, membru al organizației Renașterea Rurală, bine-cunoscută pentru proiectele dedicate eficienței energetice și calității apei.
„Protecția mediului nu este deloc un subiect plictisitor. Am demonstrat acest lucru și avem încă foarte multe de arătat. Anul acesta, constrânși de pandemie, am fost nevoiți să ne reinventăm și am devenit chiar mai buni decât în anii precedenți. Am ieșit din Chișinău și am văzut locuri și lucruri pe care nu aveam cum să le aducem aici. Săptămâna aceasta mergem în caiace pe Nistru, vom lua probe de apă să le ducem la laborator”, a concluzionat Cătălina Molodoi, manageră a Festivalului și managera de dezvoltare AJMTEM.
Drumeția a continuat la Copceac, satul în care participanții au ajuns într-o livadă cu cireșe coapte, au gustat miere într-o prisacă și au vizitat un peisaj salvat de plantări masive de copaci și reabilitarea pășunilor.
„Am avut în drumețiile din acest weekend participanți cu interese și formări diferite, de la elevi și studenți, la ingineri, medici, jurnaliști și liber profesioniști. Ne-a bucurat entuziasmul participanților, care au rămas impresionați de proiectele realizate de comunitatea de mediu cu sprijinul donatorilor și agenților economici”, a menționat Lilia Curchi, organizatoare a Festivalului și directoare executivă AJMTEM.
De menționat că, în acest an, Festivalul Ziua Mediului are loc în perioada 5-27 iunie, timp în care toți doritorii sunt invitați să participe. Pe 26-27 iunie, la Chișinău va avea loc un Iarmaroc organizat de EcoLocal, cu vânzări, expoziții și diverse activități. Evenimentele sunt gratuite, iar transportul este asigurat în limita locurilor disponibile.
Festivalul Ziua Mediului Moldova 2021 este organizat de Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic (AJMTEM), în cadrul unui proiect finanțat de Programul de Granturi Mici GEF – PNUD și asistența financiară a Suediei la Chișinău, cu suportul OMS Moldova, UNDP Moldova, în parteneriat cu comunitatea de mediu.
Organizatorii informează că detaliile despre eveniment pot fi accesate pe pagina de Facebook – Ziua Mediului Moldova, sau pe pagina evenimentului – Ziua Mediului.