Curs valutar
 • EUR
  21.2850
  0.0954%
 • USD
  18.0497
  -0.1507%
 • RUB
  0.2436
  -0.8621%
 • RON
  4.3249
  0.0994%
 • UAH
  0.6685
  0%

Un „turist” spațial va plăti 28 de milioane de dolari pentru a merge în spațiu lângă Jeff Bezos

14 Iun. 2021, 15:33
 // Categoria: Sci-tech // Autor:  Realitatea.md
14 Iun. 2021, 15:33 // Sci-tech //  Realitatea.md

Jeff Bezos a anunțat săptămâna trecută că va fi alături de fratele său la bordul capsulei care va fi propulsată de o rachetă Blue Origin la limita spațiului cosmic. La bord va fi însă și un „turist” spațial, compania lui Bezos anunțând în urmă cu o lună că va scoate un loc la vânzare. Acesta a fost vândut la o licitație publică, care s-a încheiat sâmbătă, 12 iunie. Locul a fost adjudecat pentru prețul de 28 de milioane de dolari, bani care vor fi folosiți în scopuri caritabile.

Licitația publică a fost transmisă live și a durat doar 10 minute. Prețul de pornire pentru un loc lângă Jeff Bezos în capsula spațială a fost de 4,9 milioane de dolari, iar 20 de clienți interesați au licitat pentru a câștiga acest loc. Acești 20 de participanți au fost aleși dintr-un total de 7.600 de persoane care s-au înscris inițial pe site-ul oficial. Înscrierile au fost realizate din 159 de țări din toată lumea, iar acestea au licitat inițial în secret, ajungând astfel la prețul de 4,8 milioane de dolari.

Încă nu a fost anunțat public numele câștigătorului licitației, întrucât există procedee birocratice care necesită finalizare înainte. Totuși, având în vedere că suntem la aproximativ o lună distanță de lansarea capsulei, directorul Blue Origin, Ariane Cornell, spune că vom afla destul de repede identitatea „turistului” spațial.

Cele 28 de milioane de dolari vor fi donate către Club for the Future, organizație non-profit fondată de Blue Origin, care încurajează generațiile următoare „să studieze domeniile STEM pentru a ajuta la construirea unui viitor al omenirii în spațiu”.

Jeff Bezos ar putea deveni astfel primul miliardar care ajunge în spațiu la bordul unei aeronave dezvoltată chiar de compania sa. Elon Musk, fondatorul SpaceX, nu pare să fie foarte grăbit să ajungă în spațiu la bordul capsulelor Crew Dragon, deși a spus că ia în considerare o plecare pe Marte la bordul unui Starship, cândva în viitor, dar că nu va face parte din echipele de colonizare a planetei. De altfel, acesta a declarat public faptul că, cel mai probabil, mulți dintre cei care vor merge pe Marte vor muri acolo.

Realitatea Live

27 Iul. 2021, 19:58
 // Categoria: Economie // Autor:  Cristina Vlah
27 Iul. 2021, 19:58 // Economie //  Cristina Vlah

Un nou acord negociat între Republica Moldova și Fondul Monetar Internațional (FMI) ar presupune condiții ceva mai dure. Asta pentru că Moldova a înregistrat multe carențe la capitolul reforme. De această părere este economistul Viorel Gârbu, informează Realitatea.md.

„FMI de principiu va semna acord cu R. Moldova, atâta timp cât există disponibilitate din partea guvernului. Problemele vor fi parte a acestui acord. Deci, toate problemele care sunt critice din punctul de vedere al acestei organizații vor fi menționate în acord și monitorizate. Deci, nu e o problemă pentru FMI să semneze un acord cu R. Moldova, doar că clauzele, condiţionalităţile vor fi mai aspre sau mai puțin aspre, în funcție de modul în care FMI va percepe situația din R. Moldova”, a declarat Viorel Gârbu pentru Radio Europa Liberă.

Sursa face referință și la consilierul prezidențial pentru economie, Veaceslav Negruța, care afirmă că dialogul cu FMI urmează să fie reluat săptămânile viitoare, după învestirea unui nou Guvern.

„În anul bugetar 2021, e nevoie de acord cu FMI din două considerente: e nevoie și de acest semnal de undă verde pentru cei care sunt în așteptarea de politici coerente economice, financiare și sociale, dar e nevoie și de componenta financiară, pentru finanțarea deficitului bugetar al anului 2021. La fel, nu exclud că, în contextul deciziilor recente ale conducerii FMI, să existe acces și la finanțările speciale, prin Drepturi Speciale de Tragere (DST), ce ar însemna în cazul R. Moldova în jur de 400 de milioane”, a menționat Veaceslav Negruța.

Aceste păreri vin în contextul în care zilele trecute a fost publicat un raport al FMI cu privire la situația din țara noastră. În raport se specifica faptul că deși au fost mici progrese pe domeniul supravegherii bancare, economia Moldovei a fost grav afectată de problemele statului de drept, ale combaterii spălării banilor și finanțării terorismului, precum și urmare a corupției.

 
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid