Curs valutar
 • EUR
  20.4714
  0.0176%
 • USD
  18.0517
  0.0006%
 • RUB
  0.2354
  -0.8496%
 • RON
  4.1398
  0.0121%
 • UAH
  0.6374
  0.3765%

Un „turist” spațial va plăti 28 de milioane de dolari pentru a merge în spațiu lângă Jeff Bezos

14 Iun. 2021, 15:33
 // Categoria: Sci-tech // Autor:  Realitatea.md
14 Iun. 2021, 15:33 // Sci-tech //  Realitatea.md

Jeff Bezos a anunțat săptămâna trecută că va fi alături de fratele său la bordul capsulei care va fi propulsată de o rachetă Blue Origin la limita spațiului cosmic. La bord va fi însă și un „turist” spațial, compania lui Bezos anunțând în urmă cu o lună că va scoate un loc la vânzare. Acesta a fost vândut la o licitație publică, care s-a încheiat sâmbătă, 12 iunie. Locul a fost adjudecat pentru prețul de 28 de milioane de dolari, bani care vor fi folosiți în scopuri caritabile.

Licitația publică a fost transmisă live și a durat doar 10 minute. Prețul de pornire pentru un loc lângă Jeff Bezos în capsula spațială a fost de 4,9 milioane de dolari, iar 20 de clienți interesați au licitat pentru a câștiga acest loc. Acești 20 de participanți au fost aleși dintr-un total de 7.600 de persoane care s-au înscris inițial pe site-ul oficial. Înscrierile au fost realizate din 159 de țări din toată lumea, iar acestea au licitat inițial în secret, ajungând astfel la prețul de 4,8 milioane de dolari.

Încă nu a fost anunțat public numele câștigătorului licitației, întrucât există procedee birocratice care necesită finalizare înainte. Totuși, având în vedere că suntem la aproximativ o lună distanță de lansarea capsulei, directorul Blue Origin, Ariane Cornell, spune că vom afla destul de repede identitatea „turistului” spațial.

Cele 28 de milioane de dolari vor fi donate către Club for the Future, organizație non-profit fondată de Blue Origin, care încurajează generațiile următoare „să studieze domeniile STEM pentru a ajuta la construirea unui viitor al omenirii în spațiu”.

Jeff Bezos ar putea deveni astfel primul miliardar care ajunge în spațiu la bordul unei aeronave dezvoltată chiar de compania sa. Elon Musk, fondatorul SpaceX, nu pare să fie foarte grăbit să ajungă în spațiu la bordul capsulelor Crew Dragon, deși a spus că ia în considerare o plecare pe Marte la bordul unui Starship, cândva în viitor, dar că nu va face parte din echipele de colonizare a planetei. De altfel, acesta a declarat public faptul că, cel mai probabil, mulți dintre cei care vor merge pe Marte vor muri acolo.

Realitatea Live

21 Ian. 2022, 09:28
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
21 Ian. 2022, 09:28 // Societate //  Valentina Buză

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) informează că, de comun cu Inspectoratul Național de Investigații, cercetează faptele ilegale a doi bărbați care asigurau schimbul valutar, fără eliberarea bonurilor fiscale, a unor sume impunătoare de bani proveniți din contrabandă cu produse cerealiere.

Mai exact, schimbul valutar improvizat era localizat într-un apartament din Bălți, cu acceptarea doar a clienților fideli sau a celor prezentați prin recomandare.

„Majoritatea acestor clienți sunt fondatori și administratori de companii, iar banii convertiți provin din acțiuni de scoatere din țară, prin contrabandă, a produselor cerealiere în România și Ucraina, fără plata impozitelor obligatorii”, se arată în nota informativă a PCCOCS.

Urmare a documentării activității acestora, începând din noiembrie 2021, oamenii legii au desfășurat percheziții și au ridicat mijloace bănești (valută națională și valută străină) în valoare de aproximativ două milioane lei.

Potrivit oamenilor legii, investigațiile penale continuă, iar în acest stadiu, cei vizați beneficiază de prezumpția nevinovăției.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală