Curs valutar
 • EUR
  21.1277
  -0.1978%
 • USD
  17.8354
  -0.1172%
 • RUB
  0.2439
  -0.451%
 • RON
  4.2972
  -0.1582%
 • UAH
  0.6619
  -0.1813%

Festivalul Internațional ”J.S. Bach” împlinește 10 ani

14 Iun. 2021, 15:17
 // Categoria: Societate // Autor:  Petru Cosoi
14 Iun. 2021, 15:17 // Societate //  Petru Cosoi

În perioada 23-30 iunie, Sala cu Orgă și Fundația Culturală ”J.S.Bach” readuce în prim-planul evenimentelor culturale Festivalul Internațional de Muzică ”J.S. Bach”, ajuns la cea de-a X-a ediție.  Timp de un deceniu, festivalul aspiră să atragă un public cât mai larg spre magia și frumusețea muzicii lui Bach și a muzicii clasice în general. Programul aniversar al festivalului cuprinde 4 concerte, cu invitați valoroși din Belgia, Rusia, Spania, România și Republica Moldova.

Deschiderea festivalului va avea loc  în data de  23 iunie, cu programul ”Pasiunile după clavir”, concert prezentat de Orchestra Națională de Cameră, condusă  de  maestrul  Cristian  Florea (România-Germania), avându-l ca solist pe reputatul muzician belgian, de origine rusă  Vladimir SverdlovAshkenazy. Invitatul festivalului este unul din cei mai solicitați pianiști de azi, fiind apreciat la nivel internațional pentru ”paleta sonoră incredibilă și virtuozitatea ce depășește limitele obișnuitului”. Pe lângă strălucita carieră de solist, artistul – reprezentant al faimoasei disnastii muzicale Ashkenazy, este unul din puținii pianiști importanți ai momentului care s-a dedicat cu succes și activității componistice. În program vor răsuna fragmente din fundamentala ”Arta fugii”, precum și două din îndrăgitele concerte pentru pian și orchestră de coarde de J.S. Bach.

Pe 25 iunie, festivalul va continua cu tradiționalul recital de orgă, „regele instrumentelor” punctând un rol decisiv în creația și viața lui Bach. Recitalul va fi oferit de reputatul organist rus , Alexander Fiseisky,  solist al Filamonicii din Moscova, șef al Catedrei de Orgă de la  Academia de Muzică ”Gnesin”. Alexander Fiseisky este un profund cunoscător și propagator al muzicii lui Bach. În  anul 2000, cu ocazia marcării a 250 de ani  de  la  moartea  marelui  compozitor,  organistul  a  prezentat în Germania o serie  unică de  concerte  în  care  a  interpretat  toată  creația  de  orgă a  lui  Bach.  La Düsseldorf , a fost protagonistul unui adevărat ”maraton de orgă”  aflându-se la instrument  19  ore  fără întrerupere. La Chișinău, muzicianul va prezenta un program integral Bach.

Pentru  27 iunie, agenda festivalului propune un recital de chitară susținut de o distinsă artistă din Spania – María  Esther Guzmán. Născută la Sevilla, chitarista este descendentă în a opta generație a unei vechi dinastii de muzicieni – ”los Guervós”. A debutat la frageda vârstă de 4 ani la  Teatrul  Lope  de  Vega din orașul natal,  la  unsprezece  ani  a  câștigat  Premiul  I  acordat  de  Radioteleviziunea  spaniolă  (RTVE),  iar  la  doisprezece  ani  i-a  cântat  marelui  chitarist  Andrés  Segovia,  care  i-a  apreciat  talentul și i-a îndrumat calea în muzică. Câștigătoare  a  6  premii  naționale  și  13  internaționale,  este  solicitată  la  numeroase  evenimente  culturale  din  Europa,  Asia  și  America,  unde  susține  cursuri  de  master-class,  recitaluri,  precum  și  concerte  cu  orchestre  simfonice  și  ansambluri  camerale. La Chișinău, María  Esther Guzmán va interpreta creații de Bach în transcripție proprie pentru chitară, percum și lucrări de  A. de Cabezon și M. Praetorius.

Festivalul va culmina în data de 30 iunie , tradițional, cu o lucrare monumentală – oratoriul “Patimile după Ioan” (“Johannes Passion”) de J.S. Bach. În realizarea acestui grandios proiect vocal-simfonic vor fi antrenate toate forțele artistice ale Sălii cu Orgă – Orchestra Națională de Cameră,  Corul Național de Cameră, condus de Ilona Stepan, organista Anna Strezeva, iar în calitate de soliști vocali vor fi invitați: tenorul român Tony Bardon de la Opera Magheară din Cluj-Napoca, soliștii de operă Anastasia Cușnir (soprano), Lilia Istratii (mezzo-soprano), Roman Ialcic (bas-bariton) și baritonul Andrei Otean. Dirijor – maestrul Cristian Florea.

În cadrul Festivalului, la Sala cu Orgă va fi vernisată și o expoziție de pictură, prezentată de studenții Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice, ai Colegiului de Arte Plastice ”A. Plămădeală” și eleviii Liceului Academic de Arte Plastice ”I. Vieru” (curator – Vasile Sitari).

Festivalul Internațional “J.S. Bach” este un proiect realizat cu suportul Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova, în cadrul Programului de proiecte culturale desfășurate de organizațiile necomerciale.

Parteneri: Centrul Cultural German Akzente, Goethe-Institut București, Casa IMAGO, Kinezis-Vita – Centrul medical de reabilitare fizică, Compania NeoConstruct, Vinăria Purcari.

Începutul concertelor – la 19:00. Biletele la concertele din cadrul festivalului sunt puse în vânzare la casa de bilete a Sălii cu Orgă și online – pe iticket.md. Prețul variază între 80 și 200 lei.

Realitatea Live

05 Aug. 2021, 22:26
 // Categoria: Sport // Autor:  Cristina Vlah
05 Aug. 2021, 22:26 // Sport //  Cristina Vlah

Marele jucător de fotbal, Leonel Messi pleacă de la Barcelona. Ajuns la Academia clubului catalan pe când avea doar 13 ani, Leo a scris istorie pe „Camp Nou“ şi părea că îşi va încheia cariera aici. Brusc însă, după o răsturnare incredibilă de situaţie, acordul ce părea o formalitate a căzut definitiv, scrie Adevărul.ro.

Potrivit sursei, faptul că Leo Messi pleacă de la Barcelona a devenit ştirea serii, care a căzut ca o „bombă“ în presa internaţională. Inclusiv Barcelona a confirmat această informaţie pe pagina ei oficială.

Şocul a fost cu atât mai, cu cât, astăzi la prânz, rămânerea lui Messi la Barcelona părea ca şi rezolvată. Totul fusese stabilit: de la durata contractului până la clauzele de reziliere, dar şi salariul sud-americanului de 34 de ani.

Ce s-a întâmplat, în decurs de doar câteva ore, de situaţia s-a schimbat complet?  Catalanii dau vina pe La Liga

Potrivit noului contract, Messi urma să câştige 24 de milioane de euro pe sezon. Asta după ce, pentru a ajuta clubul într-o moment delicat din punct de vedere financiar, acceptase o reducere salarială de 50%, din ce scrie presa internaţională.

Doar că, din ce susţin acum surse din cadrul clubului catalan, nici noul salariu, cel redus, n-a putut fi trecut în contract! Motivul? Plafonul salarial impus de Liga Spaniolă de Fotbal. Care tocmai a împrumutat toate cele 20 de grupări din prima divizie, pentru a le scoate din impasul financiar în care au intrat din cauza pandemiei. Totuşi, banii au fost daţi cu anumite condiţii: de pildă 70% din sume trebuie să fie investite în infrastructură şi doar 15% din împrumuturile luate de echipe pot merge spre transferuri / contracte prelungite.

În aceste condiţii, a căzut şi acordul la care ajunseseră Messi, reprezentanţii săi şi şefii Barcelonei, iar argentinianul va părăsi formaţia la care a debutat, la seniori, în 2004.

 
Primul pian stradal la Chișinău: oricine poate cânta la instrument
Primul pian stradal la Chișinău: oricine poate cânta la instrument
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată