Curs valutar
 • EUR
  21.2850
  0.0954%
 • USD
  18.0497
  -0.1507%
 • RUB
  0.2436
  -0.8621%
 • RON
  4.3249
  0.0994%
 • UAH
  0.6685
  0%

Reacția companiei BEMOL în urma unor interpelări la care face trimitere deputatul Alexandru Slusari

14 Iun. 2021, 15:05
 // Categoria: Economie // Autor:  Realitatea.md
14 Iun. 2021, 15:05 // Economie //  Realitatea.md

Deputatul Platformei DA, Alexandru Slusari, aruncă din nou în spațiul public informații care par a fi contradictorii. În cadrul unei postări pe rețeaua de socializare Facebook, Alexandru Slusari a publicat un mesaj în care susține că a făcut o nouă interpelare prin care cere informații cu privire la facilități fiscale pe care le-ar fi primit o companie petrolieră din Moldova.

În contextul continuării scumpililor nesimțite a carburanțelor, am solicitat informația despre o compania petrolieră, care demult beneficiază de facilități fiscale semnificative la comercializarea produselor petroliere. Însă prețurile la pompa la benzină și motorină la ea nu diferă de celelalte companii.

Sunt curios cum aceasta întreprindere reușește să nu depășească rata rentabilității de 10 % și observ în politica respectivă semnele evidente ale acordului de cartel.

Înțeleg că președintele Consiliului de administrare a acestei companii este “celebru” Chiril Gaburici, cel care în 15 minute a decis în 2015 acordarea garanțiilor de stat pentru furtul bancar în valoarea de 5,4 mlrd lei și doar sub presiunea protestelor masive a renunțat să mai ofere niște garanții în suma de 7 mlrd lei. Mai apoi, tot el a semnat în calitate de ministru al economiei implementarea unei scheme mai mult decât dubioase cu Arena Națională.

Reacția BEMOL

„Ne dorim să credem că aceste opinii sunt exprimate din adevărata grijă față de fermierii și consumatorii din țară, iar declarațiile repetate ale dumneavoastră despre compania noastră nu sunt utilizate ca elemente de PR în contextul viitoarelor alegeri parlamentare.”

Totodată, compania a venit cu următoarele precizări:

Admitem că vă veți întrista să aflați că opinia dumneavoastră pe acest subiect este fundamental greșită, deoarece:

– Bemol Retail SRL nu beneficiază de scutire de TVA de mai bine de 6 ani și activează pe piața produselor petroliere în condiții egale cu ceilalți reprezentanți din acest sector economic. Confirmarea acestui fapt poate fi găsit cu ușurință în Monitorul Oficial al Republicii Moldova;

– Domnul Gaburici nu deține funcții de conducere în cadrul Bemol Retail SRL. El prezidează consiliul consultativ al companiei, supraveghind domeniile de mediu și de energie regenerabilă, fără a avea capacitate sau autoritatea de gestiune în activitățile curente ale companiei.

Dacă sunteți cu adevărat îngrijorat în raport cu cetățenii Republicii Moldova, Vă invităm la sediul companiei, împreună cu alte personalități publice, jurnaliști, experți în domeniu, unde suntem gata să oferim în mod deschis orice informație de interes public, din surse primare. Ulterior, contăm pe decența Dvs. de cetățean responsabil, să decideți cum procedați mai departe.

Realitatea Live

27 Iul. 2021, 19:58
 // Categoria: Economie // Autor:  Cristina Vlah
27 Iul. 2021, 19:58 // Economie //  Cristina Vlah

Un nou acord negociat între Republica Moldova și Fondul Monetar Internațional (FMI) ar presupune condiții ceva mai dure. Asta pentru că Moldova a înregistrat multe carențe la capitolul reforme. De această părere este economistul Viorel Gârbu, informează Realitatea.md.

„FMI de principiu va semna acord cu R. Moldova, atâta timp cât există disponibilitate din partea guvernului. Problemele vor fi parte a acestui acord. Deci, toate problemele care sunt critice din punctul de vedere al acestei organizații vor fi menționate în acord și monitorizate. Deci, nu e o problemă pentru FMI să semneze un acord cu R. Moldova, doar că clauzele, condiţionalităţile vor fi mai aspre sau mai puțin aspre, în funcție de modul în care FMI va percepe situația din R. Moldova”, a declarat Viorel Gârbu pentru Radio Europa Liberă.

Sursa face referință și la consilierul prezidențial pentru economie, Veaceslav Negruța, care afirmă că dialogul cu FMI urmează să fie reluat săptămânile viitoare, după învestirea unui nou Guvern.

„În anul bugetar 2021, e nevoie de acord cu FMI din două considerente: e nevoie și de acest semnal de undă verde pentru cei care sunt în așteptarea de politici coerente economice, financiare și sociale, dar e nevoie și de componenta financiară, pentru finanțarea deficitului bugetar al anului 2021. La fel, nu exclud că, în contextul deciziilor recente ale conducerii FMI, să existe acces și la finanțările speciale, prin Drepturi Speciale de Tragere (DST), ce ar însemna în cazul R. Moldova în jur de 400 de milioane”, a menționat Veaceslav Negruța.

Aceste păreri vin în contextul în care zilele trecute a fost publicat un raport al FMI cu privire la situația din țara noastră. În raport se specifica faptul că deși au fost mici progrese pe domeniul supravegherii bancare, economia Moldovei a fost grav afectată de problemele statului de drept, ale combaterii spălării banilor și finanțării terorismului, precum și urmare a corupției.

 
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid