Curs valutar
 • EUR
  21.2731
  -0.0475%
 • USD
  17.8788
  -0.2495%
 • RUB
  0.2451
  0.0408%
 • RON
  4.3236
  -0.0139%
 • UAH
  0.6664
  -0.06%

Îndemnul autorităților: Donează sânge, susține ritmul vieții pe pământ!

14 Iun. 2021, 17:15
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
14 Iun. 2021, 17:15 // Societate //  Valentina Buză

Ziua Mondială a donatorului de sânge este marcată anual la data de 14 iunie. Cu această ocazie, a fost organizat un eveniment în Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”, pentru a sensibiliza și încuraja publicul să doneze benevol sânge și să se implice în acțiunile de responsabilitate socială.

„Donarea de sânge este o acțiune salvatoare de viață, care arată grija față de suferința persoanelor din comunitate, care au nevoie de transfuzie urgentă de sânge. Cu ocazia Zilei Internaționale a Donatorului, le aducem sincere mulțumiri și recunoștință tuturor donatorilor de sânge sistematici din Republica Moldova și încurajăm și alte persoane să participe la donarea voluntară de sânge”, a declarat secretarul de stat al MSMPS, Tatiana Zatîc.

Totodată, cu ocazia Zilei Mondiale a donatorului de sânge, au fost înmânate diplome din partea Ministerului și Guvernului, pentru donatorii voluntari și sistematici.

În perioada 25 mai-26 iunie 2021, Ministerul Sănătății Muncii și Protecției Sociale, împreună cu Centrul Național de Transfuzie a Sângelui, desfășoară o campanie națională de promovare a donării de sânge în rândul populației. Oamenii sunt încurajați să doneze sânge, la punctele de recoltare care vor activa în toată țara.

De la inițierea campaniei naționale, au donat sânge voluntar 5170 persoane. Totodată, pe parcursul anului 2020, 62.849 donatori voluntari din țară au participat la activitățile de donare a sângelui și a componentelor sanguine.

Prin donarea voluntară și neremunerată de sânge, sunt salvate milioane de vieți și îmbunătățită sănătatea și calitatea vieții multor pacienți.

Informații privind programul organizării donărilor de sânge și locațiile  punctelor de recoltare, le puteți vedea mai jos:

 

Realitatea Live

02 Aug. 2021, 15:03
 // Categoria: Life // Autor:  Elena Putregai
02 Aug. 2021, 15:03 // Life //  Elena Putregai

Trupa Lemonique a avut o carantină productivă, cu foarte multe ore petrecute în studioul de înregistrări și repetiții, iar primele rezultate au început să apară. Grupul care a devenit cunoscut după ce a participat la Eurovision Moldova 2019 cu piesa “Gravity” și care apoi a lansat single-urile “Call Me” și “Leto”, pregătește un nou album. Prima piesă de pe album, “De Mâine…”, de altfel și prima în Limba Română, a fost lansată deja pe YouTube, Spotify, Apple Music, Yandex Music, Deezer, dar și alte platforme muzicale.

Lemonique a păstrat stilul care i-a consacrat, o combinație foarte armonioasă de EDM (Electronic Dance Music) și Pop, iar “De Mâine…” vine și cu un vibe foarte actual, pe alocuri cosmic.

“De Mâine…” este despre o relație de iubire toxică, subiect care este tot mai discutat în zilele noastre. Doar că această relație toxică trebuie să ajungă la un punct final, altfel ea va dăuna ambelor părți – despre asta și se cântă în piesă. “De Mâine…” este despre ultima zi și ultimele clipe petrecute de un cuplu într-o relație care dăunează amândurora, dar care este pe cale să se termine, iar începând de mâine, ambii o vor lua de la capăt.

Versurile originale au fost scrise în Limba Engleză de Mary Vegga, solista Lemonique, iar pentru versiunea în Limba Română, Mary a fost ajutată de Doina Sclifos, cea care a scris până acum versuri pentru o mulțime de artiști mari din Republica Moldova.

De producția audio, Mix și Master s-a ocupat Sergiu Ionaș, membru Lemonique, iar ideea beat-ului a fost propusă de Dan Spasov (Tulbur Apele).

Găsiți piesa “De Mâine…” pe următoarele platforme:

YouTube, Spotify, Apple Music, Yandex Music, Deezer

Trupa Lemonique pe platformele de Social Media:

Facebook, Instagram, Twitter, TikTok, VK, Telegram

Website oficial – lemonique.art

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate