Curs valutar
 • EUR
  21.4838
  0%
 • USD
  17.8399
  0%
 • RUB
  0.2391
  0%
 • RON
  4.3609
  0%
 • UAH
  0.6431
  0%

(FOTO) Hubble surprinde planeta Saturn în timpul unei explozii de culoare

30 Mart. 2021, 11:07
 // Categoria: Cosmos // Autor:  Daniel Hacina
30 Mart. 2021, 11:07 // Cosmos //  Daniel Hacina

Pământul nu este singura planetă care își schimbă nuanțele și anotimpurile în timpul anului. Telescopul spațial Hubble a dezvăluit tranziția plină de culoare de la vară la toamnă din emisfera nordică a lui Saturn.

Saturn este a șasea planetă de la soare și a doua ca mărime din sistemul nostru solar. Dacă Pământului îi ia 365 de zile, gigantul cu inele are nevoie de  aproximativ 29 de ani tereștri pentru a finaliza un ciclu de revoluție în jurul soarelui. Asta ar înseamna că fiecare sezon pe Saturn durează mai mult de șapte ani de pe Pământ.

Astronomii au urmărit vara de pe Saturn în ultimii ani, surprinzând imagini ale emisferei nordice a planetei în 2018, 2019 și 2020. Pe parcurs, au văzut schimbări în atmosfera turbulentă a lui Saturn la regiunile polare și în jurul ecuatorului.

„Aceste mici modificări de la an la an în benzile de culori ale lui Saturn sunt fascinante”, a declarat Amy Simon, astronom la Centrul de zbor spațial Goddard al NASA din Greenbelt, Maryland.

„Ceea ce am descoperit, reprezintă o ușoară schimbare a nuanțelor vară-toamnă. Ar părea că am identificat niște diferențe superficiale, lucru care se datorează faptului că am urmărit doar o mică pare a anului de pe Saturn. Ne așteptăm la schimbări mai mari într-un interval de timp respectiv, mai mare. În acest sens ne vom extinde cercetările și pe întreg sezonul următor”.

Din 2018 până în 2020, ecuatorul lui Saturn s-a „luminat” între 5% și 10%, în timp ce vânturile din apropierea ecuatorului au încetinit de la 1.000 de mile pe oră la aproximativ 800 de mile pe oră.

Schimbările sezoniere au loc pe Pământ din cauza modului în care planeta noastră este înclinată în raport cu soarele, astfel încât emisferele planetei primesc cantități variate de lumină solară pe măsură ce orbităm. Saturn este, de asemenea, înclinat, ceea ce înseamnă că modificările sale sezoniere și acele variații atmosferice ar putea fi generate de asemenea de schimbările și raporturile diferite ale luminii solare.

Saturn, care e de nouă ori mai mare decât Terra, este în mare parte formată din hidrogen, heliu,  amoniac, metan și vapori de apă care îi dă acea culoare galbenă. Oamenii de știință suspectează că nucleul gigantului gazos este unul stâncos.

Aceste observații ale schimbărilor de pe Saturn au fost făcute în cadrul programului Outer Planets Atmospheres Legacy, cunoscut sub numele de „OPAL”. OPAL urmărește obiectivul de a observa planetele din sistemul nostru solar anual, pentru a urmări și determina schimbările pe care le suferă acestea în timp.

Realitatea Live

Ședința Comisiei Electorale Centrale, din 7 mai 2021
Declarațiile președintelui Maia Sandu, după ce a primit vaccinul anti-COVID
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, își administrează prima doză de vaccin „AstraZeneca”, împotriva COVID-19
„Dacă rămân acasă, merg la…” Eveniment online de orientare în carieră organizat de #diez
Asociația Obștească „Garda Tânără” organizează „Valsul Victoriei”
Conferință de presă organizată de președintele Comisiei pentru construcții, arhitectură și relații funciare a CMC, Vasili Chirtoca
Masa rotundă aniversară „Academicianul, compozitorul, dirijorul Gheorghe Mustea – 70 de ani de la naștere”
Președintele Maia Sandu, în dialog cu diaspora din Spania și Portugalia
Prezentarea publică a conceptului de proiect „Green Safety Corridor in Chisinau” (bd. Dacia, tronsonul str. Hristo Botev – bd. Traian)
08 Mai 2021, 17:58
 // Categoria: În Lume // Autor:  Daniel Hacina
08 Mai 2021, 17:58 // În Lume //  Daniel Hacina

Liderii UE vor lua în considerare la summitul Consiliului din 25 mai politica față de Rusia și subiectul Brexitului. Acest lucru a fost anunțat astazi de către președintele francez Emmanuel Macron în timpul unui summit informal al UE ținut Porto (Portugalia). Discursul liderului francez a fost difuzat de către serviciul de presă al Consiliului European.

„Pe lângă agenda principală, am atins astăzi alte subiecte, la care vom reveni la summitul din 25 mai. Acestea sunt, în special, Rusia și Brexit”, a spus Macron.

Comentând întâlnirea liderilor UE de la Porto, Macron a menționat că „participanții se află în stadiul pregătirii dezvoltării unei strategii europene de combatere a pandemiei”.

„Aceasta este o mișcare comună, în ciuda faptului că este posibil să avem o viziune diferită asupra anumitor probleme”, a spus el.

Răspunzând la o întrebare despre motivele absenței cancelarului german Angela Merkel și a altor lideri europeni din Portugalia, Macron și-a exprimat opinia că „acest lucru se datorează restricțiilor cauzate de pandemie și programului politic intern”.

 
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Havuzul din Grădina Publică „Ștefan cel Mare”, în reparație
Havuzul din Grădina Publică „Ștefan cel Mare”, în reparație
Marcajele de străzile Capitalei, invizibile
Marcajele de străzile Capitalei, invizibile