Curs valutar
 • EUR
  20.7452
  0%
 • USD
  17.7044
  0%
 • RUB
  0.2434
  0%
 • RON
  4.1909
  0%
 • UAH
  0.6661
  0%

(VIDEO) ANSP: Peste 38 000 au fost vaccinați în Republica Moldova împotriva COVID-19

30 Mart. 2021, 13:49
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
30 Mart. 2021, 13:49 // Societate //  Valentina Buză

Peste 38 000 de cetățeni ai Republicii Moldova au fost imunizați împotriva COVID-19 până la ora actuală. Datele au fost prezentate de către  Agenția Națională pentru Sănătate Publică. Tot în acest context, autoritățile informează că au fost înregistrate 870 de reacții adverse. La moment, vaccinarea se face conform listelor din cadrul instituțiilor medicale.

„Lucrătorii medicali au fost cuprinși cu o rată de peste 50%. Totodată, 86% din toate dozele au fost utilizate până la moment. Aproximativ peste 40% din teritoriile administrative au finisat dozele distribuite”, a declarat Alexei Ceban, medic epidemiolog ANSP.

Ninel Revenco, Președintele comitetului consultativ național pentru imunizare din Republica Moldova, în cadrul conferinței a venit cu date actualizate despre campania de vaccinare la nivel global.

„La moment, peste 140 de țări au inițiat procesul de vaccinare. În toată lumea au fost administrate peste 500 milioane de doze. Totodată, potrivit unui studiu realizat în SUA despre impactul vaccinării în rândul lucrătorilor medicali, s-a demostrat că, la două săptămâni după aministrarea celei de-a doua doze, au fost înregistrate mai puțin de 0,2% au fost cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19. Încă o dată în plus, acest studiu demostrează că vaccinurile sunt sigure și eficiente”.

În Republica Moldova au fost înregistrate în total 870 de reacții adverse. Aceste evenimente, au fost în majoritatea ușoare, manifestându-se cu febră, dureri musculare, slăbiciuni.

Potrivit experților, chiar dacă de la începutul campaniei au primit mai multe sesizări în cadrul comitetului Coordonator de Imunizare, a fost organizată o comisie pentru a examina toate cazurile în care nu s-a respectat etapizarea procesului de vaccinare, sau oricare altă procedură. Această comisie are rolul de a monitoriza și de a evidenția cazurile extreme, unde există suspiciuni în cadrul procesului de vaccinare.

Reamintim că, campania de vaccinare anti COVID în Republica Moldova, a început la data de 2 martie.

Realitatea Live

25 Sept. 2021, 05:30
 // Categoria: În Lume // Autor:  Mădălina Sorokovsky
25 Sept. 2021, 05:30 // În Lume //  Mădălina Sorokovsky

Banca centrală a Chinei a declarat că trebuie interzise toate tranzacţiile cu monede digitale, în ceea ce reprezintă cea mai recentă rundă de represalii lansate de autorităţi asupra industriei, scrie Bani.md.

Criptomonedele, inclusiv Bitcoin şi Tether, nu reprezintă monede fiduciare şi nu pot circula în interiorul pieţei, spune Banca Populară a Chinei. Astfel, toate tranzacţiile cu monede virtuale – incluzând aici serviciile furnizate rezidenţilor domestici de către exchange-urile străine – reprezintă activităţi financiare ilicite, reiese dintr-o declaraţie a instituţiei.

Bitcoinul a scăzut cu aproape 3% în ultimele 24 de ore. Totodată, Ethereum şi XRP au înregistrat un declin de aproape 7%. Cardano este pe minus cu circa 2%, potrivit datelor agregate de CoinDesk.

Între timp, agenţia chineză de planning economic a subliniat caracterul urgent al eliminării proceselor de minare de criptomonede, măsurile fiind necesare pentru îndeplinirea obiectivelor privind emisiile de carbon.

O serie de analize realizate de banca centrală olandeză şi MIT arată că o singură tranzacţie cu Bitcoin generează aceeaşi cantitate de deşeuri electrice ca aruncarea la gunoi a două iPhone-uri.

„Estimăm că întreaga reţea de Bitcoin trece anual prin 30 de kilotone metrice de echipament. Numărul se compară cu totalul deşeurilor generate de micile echipamente IT şi telecom într-o ţară ca Olanda”, reiese dintr-un studiu publicat în Resources, Conservation and Recycling.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române