Peste 38 000 de cetățeni ai Republicii Moldova au fost imunizați împotriva COVID-19 până la ora actuală. Datele au fost prezentate de către Agenția Națională pentru Sănătate Publică. Tot în acest context, autoritățile informează că au fost înregistrate 870 de reacții adverse. La moment, vaccinarea se face conform listelor din cadrul instituțiilor medicale.
„Lucrătorii medicali au fost cuprinși cu o rată de peste 50%. Totodată, 86% din toate dozele au fost utilizate până la moment. Aproximativ peste 40% din teritoriile administrative au finisat dozele distribuite”, a declarat Alexei Ceban, medic epidemiolog ANSP.
Ninel Revenco, Președintele comitetului consultativ național pentru imunizare din Republica Moldova, în cadrul conferinței a venit cu date actualizate despre campania de vaccinare la nivel global.
„La moment, peste 140 de țări au inițiat procesul de vaccinare. În toată lumea au fost administrate peste 500 milioane de doze. Totodată, potrivit unui studiu realizat în SUA despre impactul vaccinării în rândul lucrătorilor medicali, s-a demostrat că, la două săptămâni după aministrarea celei de-a doua doze, au fost înregistrate mai puțin de 0,2% au fost cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19. Încă o dată în plus, acest studiu demostrează că vaccinurile sunt sigure și eficiente”.
În Republica Moldova au fost înregistrate în total 870 de reacții adverse. Aceste evenimente, au fost în majoritatea ușoare, manifestându-se cu febră, dureri musculare, slăbiciuni.
Potrivit experților, chiar dacă de la începutul campaniei au primit mai multe sesizări în cadrul comitetului Coordonator de Imunizare, a fost organizată o comisie pentru a examina toate cazurile în care nu s-a respectat etapizarea procesului de vaccinare, sau oricare altă procedură. Această comisie are rolul de a monitoriza și de a evidenția cazurile extreme, unde există suspiciuni în cadrul procesului de vaccinare.
Reamintim că, campania de vaccinare anti COVID în Republica Moldova, a început la data de 2 martie.