Curs valutar
 • EUR
  21.5040
  -0.0939%
 • USD
  17.6965
  0.0458%
 • RUB
  0.2471
  0.8499%
 • RON
  4.3712
  -0.032%
 • UAH
  0.6549
  0.3817%

(FOTO) „Inamicul nu va trece”! Rusia prezintă baza militară de la polul nord unde se pregătește să lupte împotriva NATO

20 Mai 2021, 06:30
 // Categoria: În Lume // Autor:  Petru Cosoi
20 Mai 2021, 06:30 // În Lume //  Petru Cosoi

În ajunul summitului Consiliului Arctic, programat pentru joi la Reykjavik, Islanda, armata rusă a permis unui grup de jurnalişti străini să intre în baza sa de pe Arhipelagul Franz Iosef, construită pe ruinele unei instalaţii sovietice.

„Inamicul nu va trece” pe aici, se încurajează singur comandantul Ivan Gluşcenko.

Aici, la 600 de kilometri de Polul Nord, ruşii se pregătesc să lupte împotriva NATO. Soldaţii Moscovei intenţionează să facă cunoscut acest lucru, instalându-se de câţiva ani într-o bază nouă, prezentată a fi ultramodernă, construită pe ruinele unei instalaţii militare sovietice.

Complexul, care se întinde pe 14.000 de metri pătraţi, este capabil să funcţioneze autonom timp de aproape un an şi jumătate, remarcă AFP. Baza este dotată cu o staţie de epurare şi de încălzire a apei, o centrală electrică, precum şi o clinică, o sală de sport, un cinematograf, o saună şi o biserică. Toate sunt conectate prin tuneluri încălzite care le permit celor 150 de militari să nu iasă în frigul polar decât în caz de necesitate.

„Putem compara acest complex cu o staţie spaţială, singura diferenţă fiind că el nu se află pe o orbită, ci în deşertul arctic”, spune generalul Igor Ciurkin, şeful comandamentului pentru apărare antiaeriană din cadrul Flotei Nordului, în subordinea căreia se află baza.

Lovită de rafale puternice de vânt şi temperaturi de până la minus 42 de grade Celsius, baza cuprinde de asemenea un aerodrom, de pe care au decolat în martie două avioane de vânătoare MiG-31 cu destinaţia Polul Nord.

Baza dispune de asemenea de un sistem de apărare de coastă dotat cu rachete Bastion, cu o rază de acţiune de 360 de kilometri, care, potrivit comandantului Balabek Eminov, şi-a demonstrat „fiabilitatea” în condiţiile meteorologice extreme ale Arcticii.

Arctica, o regiune strategică şi bogată în hidrocarburi, este menită să joace un rol în creştere în comerţul mondial pe fondul schimbărilor climatice şi topirii gheţarilor. Aici ambiţiile Kremlinului contravin celor ale altor ţări şi organizaţii, în special SUA şi NATO.

Avionul norvegian şi urşii polari

Ivan Gluşcenko, unul dintre ofiţerii din bază, ţine să povestească cum oamenii săi au reperat cu o zi înainte un avion norvegian de recunoaştere, care s-a apropiat la o sută de kilometri de bază, fără a încălca graniţa. Ruşii au ridicat de la sol un aparat de zbor pentru a însoţi avionul norvegian timp de câteva ore.

„Forţele armate americane şi cele ale NATO obişnuiesc de ceva vreme să efectueze cu regularitate manevre în Arctica. Nu am mai văzut aşa ceva de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial”, exagerează Aleksandr Moiseev, comandantul Flotei Nordului.

Exprimându-se de pe un crucişător nuclear în portul Severomorsk, un oraş închis din Arctica, el a acuzat SUA de „acţiuni provocatoare” în regiune.

Rusia şi-a sporit puternic prezenţa militară în regiune în ultimii ani, baza „Trfifoiul arctic” fiind doar ultima verigă a acestei reţele. Moscova desfăşoară aici în special sisteme de apărare antiaeriană S-400.

Kremlinul speră astfel să devină prima putere militară şi economică în zonă, ceea ce i-ar permite să profite de pasajul Nord-Est, rută maritimă între Europa şi Asia care se dezvoltă în contextul încălzirii globale.

În această ordine de idei, şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a afirmat luni pe un ton provocator că Arctica este o zonă de influenţă legitimă a Moscovei şi a denunţat o aşa-zisă „ofensivă” occidentală în regiune. El urmează să se întâlnească joi cu omologul său american Antony Blinken cu ocazia summitului Consiliului Arcticii.

Pentru militarii din „Trifoiul arctic”, incursiunile străine se limitează deocamdată la cele ale urşilor polari. În doi ani şi jumătate de când se află aici, ofiţerul Serghei Murzaiev spune că a văzut trei exemplare.

Realitatea Live

Ședința Comisiei Electorale Centrale, din 14 iunie 2021
Secțiile de vot în diasporă: Curtea de Apel a reluat procesul de judecată
Ședința Consiliului de Integritate, din 14 iunie 2021
Un nou protest în fața Guvernului de la Chișinău
Centrul pentru Jurnalism Independent lansează primul raport de monitorizare a presei audiovizuale în campania electorală
O nouă ședință la Curtea de Apel Chișinău cu privire la numărul secțiilor de votare deschise în străinătate
Protest organizat de Alianța pentru Unirea Românilor la Ministerul Afacerilor Interne
Ședința operativă a serviciilor Primăriei Chișinău, din 14 iunie 2021
Evenimentul de comemorare a 80 de ani de la primul val de deportări (13 iunie 1941)
14 Iun. 2021, 20:24
 // Categoria: Alegeri // Autor:  Cristina Vlah
14 Iun. 2021, 20:24 // Alegeri //  Cristina Vlah

Experții în domeniul monitoringului electoral sunt de părere că deschiderea celor trei secții de votare în stânga Nistrului sunt doar o testare a modului, în care vor avea loc alegerile din 11 iulie în acele regiuni, informează Realitatea.md.

O asemenea opinie a fost exprimată de către expertul Watchdog, Valeriu Pașa, care afirmă că miza ar fi obținerea câtor mai multe voturi pentru PSRM. „Aceste trei secții vor fi doar o testare, pentru că la următorul scrutin pot fi acolo deschise 90 de secții de votare. Și asta ei un pic au împins limita de jos. Miza majoră este aducerea organizată a alegătorilor”, a declarat Valeriu Pașa în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Acest lucru este susținut și de către directoarea programului Societate Civilă și Democrație din cadrul CRJM, Sorina Macrinici. Ea consideră că CEC în mod intenționat nu dorește să adopte o decizie, care ar pedepsi mai dur aducerea organizată a alegătorilor și asta pentru că CEC ar fi influențat politic.

Valeriu Pașa a mai adăugat că din acest lucru va avea de beneficiat PSRM, pentru că ministrul interimar de interne, Pavel Voicu, ar fi activat în sectoarele de poliție din acele localități și ar cunoaște multe lucruri din interior. „Pavel Voicu este în strânsă legătură cu PSRM și asta le va aduce câteva mii de voturi în plus”, a menționat Pașa.

Amintim, că pentru alegerile din 11 iulie CEC a decis să deschidă trei secții de votare: 1 în comuna Corjova din raionul Dubăsari; și 2 în municipiul Bender, zone care sunt mai puțin controlate de autoritățile de la Chișinău. În același timp, pentru cetățenii cu drept de vot din localitățile din stânga Nistrului s-a decis organizarea a 44 secții de votare, doar că acestea vor fi situate pe teritoriul controlat de organele de drept constituționale ale țării noastre.

 
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Activități pentru copii, la Școala Securității a IGSU
Activități pentru copii, la Școala Securității a IGSU