Curs valutar
 • EUR
  20.0067
  0.6028%
 • USD
  17.7357
  0.0541%
 • RUB
  0.2348
  -1.1073%
 • RON
  4.0421
  0.6036%
 • UAH
  0.6543
  -0.2445%

PSRM a fost foarte eficient în promovarea oligarhiei în R Moldova, în perioada post-Plahotniuc, analiști

20 Mai 2021, 06:50
 // Categoria: Politica // Autor:  Cristina Vlah
20 Mai 2021, 06:50 // Politica //  Cristina Vlah

După plecarea fostului lider democrat Vlad Plahotniuc din țară, cei care au preluat unele afaceri mai puțin legale – sunt în prezent afiliați Partidului Socialiștilor. Despre acest lucru a menționat directorul executiv IPIS, Vadim Pistrinciuc, informează Realitatea.md.

„Partidul Socialiștilor a fost foarte eficient în promovarea oligarhiei în R Moldova, în perioada post-Plahotniuc. După guvernarea lor, noi avem mai mulți care vor să fie oligarhi. Dacă ne uităm în anul cât au fost la guvernare, oligarhia a căpătat noi valențe.

Vedem influențele în justiție, decizii cumpărate, dar nu vorbim de oligarhie precum în Roma sau în Grecia. Noi vorbim de niște coțcari, care se folosesc de faptul că în instituții la noi sunt oameni slabi, care se vând. Iată asta e problema: că sunt mai mulți. Iar Partidul Socialiștilor, odată ce a ajuns la guvernare, a eliberat de sub presiune oameni, care se ocupă fie de vânzări de energie preluată, fie de contrabandă cu țigări, sau altele”, a declarat Vadim Pistrinciuc, în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la postul TV8.

Referindu-se la acest subiect, comentatorul politic Corneliu Ciurea, spune că deși Plahotniuc este plecat din țară, el oricum ar încerca să mai influențeze unele lucruri. „Plahotniuc a plecat, păpușarul a plecat. Nu se mai așează păpușile în scenă după cum vrea cineva. Sigur că pe undeva mai încearcă să tragă de sfori, dar jocurile mari nu se fac acum cu el”, a afirmat Corneliu Ciurea.

Potrivit analiștilor politici, acest lucru ar împiedica reformele în justiție, pentru că unele persoane influente și-ar dori în continuare să mențină situația incertă, ca să poată procura cu bani mărunți întreprinderi de stat, sau să facă contrabandă cu bunuri și să obțină profituri.

Realitatea Live

29 Nov. 2021, 20:55
 // Categoria: Politica // Autor:  Cristina Vlah
29 Nov. 2021, 20:55 // Politica //  Cristina Vlah

Jurnalistul Vlad Ţurcanu urmează să fie înaintat Parlamentului pentru funcţia de director general al Companiei „Teleradio-Moldova”, informează Realitatea.md cu referire la trm.md.

Pe site-ul oficial al companiei se menționează faptul că pentru candidatura lui Vlad Țurcanu au votat şase din cei şapte membri ai Consiliului de supraveghere şi dezvoltare al TRM, reuniţi astăzi în prima şedinţă. Informaţia a fost confirmată pentru TRM.MD de către Sergiu Stanciu, secretar al CSD. Potrivit lui Stanciu, candidatura lui Vlad Ţurcanu a fost propusă de către Arcadie Gherasim, preşedintele Consiliului de Supraveghere.

„Abia aştept să ajung în comisia parlamentară pentru audieri. Atunci voi spune mai multe, pentru că acum mă pregătesc pentru acest exerciţiu, dar vă pot confirma că într-adevăr aşa este. Mai departe nu mă grăbesc să îmi expun platforma de lucru, pentru că ea urmează să fie prezentată comisiei parlamentare”, a declarat pentru TRM.MD Vlad Ţurcanu, după ce a fost solicitat să comenteze propunerea candidaturii sale pentru această funcţie.

Vlad Ţurcanu este jurnalist şi specialist în comunicare, cu o experienţă de muncă în ambele domenii de peste 20 de ani. În perioada 2012-2016 a fost consilier şi purtător de cuvânt al preşedintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti. Anterior, a fost jurnalist la Radio Moldova, TV Moldova 1, Radio Europa Liberă, membru al Consiliului Coordonator al Audiovizualului. Vlad Ţurcanu este licenţiat în Jurnalism şi ştiinţe ale comunicării la Universitatea de Stat din Moldova.

Conform legislaţiei în vigoare, directorul general al furnizorului public naţional de servicii media este desemnat de către Parlament, la propunerea Consiliului de supraveghere şi dezvoltare. Directorul este numit în funcţie pentru un mandat de şapte ani, care nu poate fi reînnoit.

Potrivit Codului serviciilor media audiovizuale, directorul general al TRM poate fi demis din funcţie de către Parlament din proprie iniţiativă, în temeiul cererii depuse, în urma constatării executării necorespunzătoare sau a neexecutării atribuţiilor sale, precum şi în alte cazuri prevăzute de legislaţia în vigoare.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală