Curs valutar
 • EUR
  21.5242
  0%
 • USD
  17.6884
  0%
 • RUB
  0.2450
  0%
 • RON
  4.3726
  0%
 • UAH
  0.6524
  0%

Cum s-a umplut de cadavre fluviul sacru al Indiei. În spatele imaginilor șocante sunt tradiția, sărăcia și COVID-ul

20 Mai 2021, 05:45
 // Categoria: În Lume // Autor:  Valentina Buză
20 Mai 2021, 05:45 // În Lume //  Valentina Buză

Cel mai sfânt fluviu din India, Gange, s-a umplut de cadavre în ultimele zile. Sute de trupuri au fost descoperite plutind pe fluviu sau îngropate în nisipul de pe malurile sale. Cei care locuiesc aproape de locurile în care au apărut cadavrele, în nordul statului Uttar Pradesh, se tem că este vorba de victime ale Covid-19.

În ultimele săptămâni, India a fost copleșită de cel de-al doilea val devastator al pandemiei de coronavirus. A înregistrat peste 25 de milioane de cazuri și 275.000 de decese, dar experții spun că numărul real al morților este de câteva ori mai mare.

Cadavrele de pe malurile fluviului, alături de cele incinerate non-stop, spun povestea unui număr de morți care nu se reflectă în datele oficiale.

BBC a vorbit cu reporteri locali, oficiali și martori oculari din cele mai afectate districte din Uttar Pradesh și a constatat că în spatele imaginilor cumplite cu cadavre plutind se află convingeri tradiționale, sărăcie și o pandemie care ucide oamenii cu viteza fulgerului.

Malurile fluviului sunt presărate cu morminte

Groaza din Uttar Pradesh a ieșit la lumină pentru prima dată pe 10 mai, când 71 de cadavre au ajuns pe malul Gangelui, în satul Chausa din Bihar, lângă granița cu Uttar Pradesh.

Neeraj Kumar Singh, șeful poliției din Buxar, unde se află Chausa, a declarat pentru BBC că au fost efectuate autopsii ale corpurilor din apă, în mare parte descompuse și că au fost prelevate probe de ADN și de la cadavrele îngropate pe malul fluviului.

Oficialii au spus că unele dintre rămășițe ar putea fi părți ale trupurilor care au fost aruncate în Gange după incinerările improvizate de pe maluri, dar suspectează că aceste cadavre au fost aruncate de la bun început în apă. Poliția a instalat o plasă pe apă, pentru a opri trupurile.

O zi mai târziu, la 10 kilometri de Chausa, zeci de cadavre puternic descompuse au fost găsite împrăștiate pe malul fluviului, în satul Gahmar din districtul Ghazipur, în Uttar Pradesh, și atacate de câini sălbatici și corbi. Oamenii au spus că trupurile erau pe mal de câteva zile, dar autoritățile au ignorat plângerile legate de miros până când informațiile au apărut în presă.

Zeci de trupuri descompuse au ajuns și în localitatea vecină Ballia, fiind descoperite când oamenii au mers să facă baie în cel mai sacru fluviu din India. Ziarul Hindustan a spus că poliția a recuperat de aici 62 de cadavre.

În Kannauj, Kanpur, Unnao și Prayagraj, malurile fluviului sunt presărate cu morminte de suprafață. Imaginile arată zeci de movile sub care se ghicesc trupurile umane.

O controversă a numărului de morți

În mod tradițional, hindușii își incinerează morții. Însă în multe comunități se păstrează tradiția „Jal Pravah” – practica plutirii în râu a corpurilor copiilor, fetelor necăsătorite sau a celor care mor din cauza bolilor infecțioase sau a mușcăturilor de șarpe.

De asemenea, mulți oameni săraci nu își pot permite incinerarea, așa că învelesc corpul cu muselină albă și îi dau drumul în apă. Uneori, de trupuri sunt legate pietre pentru a se scufunda. În vremuri obișnuite, cadavrele care plutesc pe Gange nu sunt o imagine neobișnuită.

Însă numărul lor mare este neobișnuit. Un jurnalist din Kanpur a declarat pentru BBC că trupurile sunt o dovadă a unei „discrepanțe masive între cifrele oficiale ale morților de Covid-19 și cifrele reale”.

El a declarat că, oficial, 196 de persoane au murit din cauza virusului în Kanpur, între 16 aprilie și 5 mai, dar datele adunate de la șapte crematorii arată că sunt aproape 8.000 de incinerări.

„Toate crematoriile electrice au funcționat non-stop în luna aprilie. Dar nici asta nu a fost de ajuns, așa că administrația a permis ca terenurile libere să fie utilizate pentru incinerări cu lemn„, a spus el.

„Dar au acceptat doar corpuri care veneau din spitale, cu certificate Covid-19 și un număr imens de oameni mureau acasă, fără a fi testați. Familiile lor au dus cadavrele la periferia orașului sau în districtele învecinate. Când nu au putut găsi lemn sau un loc de incinerare, i-au îngropat pe malul fluviului.”

Un jurnalist din Prayagraj spune că cele mai multe cadavre de pe Gange erau pacienți Covid care au murit acasă sau oameni săraci, care nu-și permiteau o incinerare.

Este sfâșietor”, a spus el. „Toți acești oameni erau fiul, fiica, fratele, tatăl și mama cuiva. Meritau un pic de respect după moarte. Dar nici măcar nu au devenit parte din statistici”.

Înmormântări între orele 07:00 și 23:00

Descoperirea mormintelor și a cadavrelor putrezite și teama că ar putea fi infectate cu coronavirus au trimis valuri de șoc în satele de pe malurile fluviului.

Cu izvoarele în Himalaya, Gange este unul dintre cele mai mari fluvii din lume. Hindușii consideră că este sacru și cred că scăldatul în Gange îi curăță de păcate, fiind inclus în ritualuri religioase.

La Kannauj, Jagmohan Tiwari, un sătean de 63 de ani, a spus că a văzut „150-200 morminte” pe malul fluviului. „Înmormântările au avut loc între orele 07:00 și 23:00”, a spus el.

Descoperirea mormintelor a declanșat panica în zonă. Oamenii se tem că trupurile îngropate la suprafață vor începe să plutească în fluviu atunci când vor începe ploile și apele vor crește.

Miercurea trecută, guvernul de stat a interzis „Jal Pravah” și a oferit fonduri familiilor sărace, care nu-și permit incinerările. În multe locuri, poliția a scos cadavre din râu cu căngi sau recrutând localnici cu bărci. În aceste cazuri, trupurile descompuse au fost îngropate sau arse.

Vipin Tada, șeful poliției din Ballia, a spus că va vorbi cu liderii consiliului satului pentru a-i face conștienți de faptul că nu ar trebui să arunce corpuri în râuri și că cei care nu-și pot permite o incinerare ar putea căuta ajutor financiar.

Magistratul districtului Ghazipur, Mangala Prasad Singh, a declarat pentru BBC că echipe patrulează malurile și verifică incinerările, pentru a-i opri pe oameni să arunce trupuri în apă sau să le îngroape pe mal.

Însă echipele lui găsesc zilnic câte 1-2 trupuri în apă.

Realitatea Live

România donează alte peste 100.000 de doze de vaccin Republicii Moldova
CEC: Procedura de tragere la sorți privind stabilirea ordinii prealabile de înscriere în buletinul de vot a candidaților electorali
Ilan Șor, președintele Partidului „ȘOR”, anunță lansarea formațiunii în campania electorală
Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova răspunde acuzațiilor apărute în spațiul public
Ceremonia de depunere a Jurământului medicului și farmacistului, Promoția 2021
Ședința festivă a Adunării Generale a Academiei de Științe a Moldovei
„Dacă rămân acasă, merg la Business și Administrare”, eveniment online de orientare în carieră organizat de #diez
Briefing de presă susținut de președintele Curții Constituționale, Domnica Manole
Ședința Comisiei Electorale Centrale, din 10 iunie 2021
12 Iun. 2021, 12:40
 // Categoria: Life // Autor:  Realitatea.md
12 Iun. 2021, 12:40 // Life //  Realitatea.md

Regina Elisabeta a II-a a stârnit zâmbete la summitul G7. A insistat să taie tortul cu o sabie la un eveniment la care a participat împreună cu ducesele de Cornwall și Cambridge.

Sabia a primit-o de la un ofițer și părea grea pentru ea, de aceea cei din jur i-au replicat: „Nu cred că va merge…”.

Atunci când i se spune că e un cuțit acolo pe care-l poate folosi în loc de sabie, regina a răspuns prompt: „Știu că e! Doar că așa e mai neobișnuit”.

„Poate dacă folosiți ambele mâini”, i-a sugerat ducesa de Cornwall, care într-un final a și ajutat-o să taie din tort.

La final, regina a mai spus că asta, de fapt, a fost ideea locotenentului.

 
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Activități pentru copii, la Școala Securității a IGSU
Activități pentru copii, la Școala Securității a IGSU
Maratonul de vaccinare pe roți continuă în Chișinău
Maratonul de vaccinare pe roți continuă în Chișinău