Curs valutar
 • EUR
  19.2489
  -0.5886%
 • USD
  18.1679
  -0.191%
 • RUB
  0.1888
  -0.3178%
 • RON
  3.8734
  -0.6351%
 • UAH
  0.4919
  -0.2033%

FOTO Lucrările de reabilitare a sectoarelor drumului național R1 înregistrează progrese. Cum arată

08 Dec. 2021, 12:15
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
08 Dec. 2021, 12:15 // Societate //  Valentina Buză

Reprezentanții ASD au desfășurat o ședință cu antreprenorul Evrascon JSC (Azerbaidjan) pe marginea progresului lucrărilor de reabilitare a drumului național R1 Chișinău – Ungheni – Sculeni. Prin urmare, s-a constatat că primul segment în reparație cu o lungime de 17,6 km, traversează orașele Vatra și Strășeni și înregistrează un progres de execuție a lucrărilor de circa 92%.

„Antreprenorul urmează să execute pe acest sector lucrări de instalare a barierelor metalice, construcție a parapetelor New Jersey, aplicare a marcajului rutier, instalare a indicatoarelor, amenajare a podețelor. Reparația porțiunii de drum, care este parte a traseului național R1 este finanțată din împrumutul de peste 23 de milioane de euro, alocat Guvernului Republicii Moldova de către Banca Europeană de Investiții”.

Totodată, al doilea segment în reparație cu o lungime de 22,1 km, traversează localitățile Cornești, Romanovca și Pîrlița din raionul Ungheni și înregistrează un progres de execuție a lucrărilor de circa 90%.

„Pe acest tronson, antreprenorul trebuie să finalizeze lucrările de amenajare a podețelor, construcție a trotuarelor, amenajare a trecerilor pentru pietoni, executare a acceselor la proprietăți, instalare a indicatoarelor rutiere. Reparația acestui sector are o valoare de circa 15 milioane de euro, împrumut alocat Guvernului Republicii Moldova de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare”.

ASD monitorizează permanent derularea contractelor încheiate cu Evrascon și acordă tot suportul necesar pentru implementarea lucrărilor, care se desfășoară cu întârzieri.

Realitatea Live

27 Sept. 2023, 11:59
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
27 Sept. 2023, 11:59 // Actualitate //  Realitatea.md

Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău sprijină organizarea spectacolului „Revenire la Rădăcini”, dedicat aniversării celor 30 de ani de activitate a Uniunii Meșterilor Populari din Republica Moldova.

Evenimentul va avea loc sâmbătă, 30 septembrie 2023, ora 10.30, la Palatul Republicii din Chișinău.

„Cu această ocazie, vor avea loc: recitaluri muzicale susținute de Ioana Căpraru, Mariana Dobzeu, Ansamblul etnofolcloric „Romanița” din Chișinău, Formația Folclorică „Mocănașii” din Slobozia Mare, Formația Folclorică „Haiducii” din Rezina și Formația folclorică „Ciobănaș de la miori” din Parcova; o expoziție tematică amenajată de Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală și prezentarea noului vizual al Uniunii Meșterilor Populari din Republica Moldova”, anunță organizatorii.

La cei 30 de ani de la înființare, UMP are peste 400 de membri – meșteri populari din Republica Moldova și România.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Uniunea desfășoară o bogată activitate de promovare și valorificare a artei tradiționale românești prin intermediul participării la diferite expoziții și târguri de profil, a organizării de workshopuri tradiționale și a încurajării schimburilor de experiență și a colaborărilor dintre artizanii de pe ambele maluri ale Prutului.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală