Curs valutar
 • EUR
  19.3352
  0.2131%
 • USD
  17.7549
  -0.1695%
 • RUB
  0.2029
  0.0986%
 • RON
  3.8879
  0.2495%
 • UAH
  0.4328
  -0.5314%

„Satul plânge. Am rămas în drum”. ACUZAȚII grave aduse de diaconul Valuța. Cere mitropolitului Vladimir o a doua șansă

08 Dec. 2021, 12:01
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
08 Dec. 2021, 12:01 // Actualitate //  Realitatea.md

Diaconul Ghenadie Valuța, cel care în vara anului 2019 a legat un câine de mașină și l-a târât fără nici o milă pe asfalt și care a fost dat afară de Mitropolia Moldovei, a ieșit miercuri, 8 decembrie în fața presei cu mai multe clarificări pe marginea ordinului Mitropoliei. Valuța cere mitropolitului Vladimir să anuleze ordinul emis în data de 3 decembrie prin care acesta a fost oprit de a săvârși cele sfinte și exclus din clerul Bisericii Ortodoxe din Moldova.

Diaconul susține că multe lucruri în acest caz răsunător au fost tăinuite, iar acest ordin emis este unul ilegal și că el nu a păcătuit. Mai mult de atât, Valuța susține că nu cunoaște nici până în ziua de azi de ce este învinuit, însă știe cine i-ar fi pus capăt carierei sale.

„De doi ani nu am ieșit în fața media, nu am ieșit în urma scandalului în care am fost implicat, însă am avut de suferit mult. În 2019 l-am pierdut pe tăticul, pe nana, dragul meu vecin, voiam să mă concentrez asupra vieții private. Am fost la duhovnic și m-am spovedit, am luat un canon… Pe 10 noiembrie, mitropolitul Vladimir m-a chemat la Mitropolie să discutăm despre nevoia de a desemna un paroh la biserica pe care o administrez, după ce tatăl meu a decedat. Mitropolitul Vladimir, de față cu alți opt oameni, mi-a adus cuvinte de apreciere: Te-ai schimbat în bine. Să vii după Anul Nou să vorbim despre avansarea ta în preoție. Dar trebuie să faci ceva înainte de asta: Trebuie să schimbi casierul bisericii, căci pe el sunt plângeri. Am zis bine, am pregătit procesul verbal conform legii, iar aici a apărut și indignarea unor persoane apropiate mie care au tangență cu biserica din localitate”, susține Valuța.

Valuța spune că la scurt timp a mai primit o scrisoare de la Mitropolia Moldovei, însă care nu i-a adus vești bune. Printre altele, diaconul susține că mitropolitul Vladimir ar fi nașul de cununie al familiei sale.

„Pe 2 decembrie, la judecata Mitropolitană am fost chemat. Judecata a ascultat reclamanții și am fost ascultat și eu, însă foarte laconic, nu am putut prezenta dovezi pentru a-mi demonstra nevinovăția mea, deși nici nu știam de ce sunt învinuit. Mi-au adus niște acuzații pe bază de zvonuri. Că un polițist ar fi spus că eu am vrut să calc cu mașina o persoană. Or că aș fi agresat soția. După acea judecată, m-a sunat cineva și m-a întrebat dacă am văzut decretul emis. Vă spun sincer, am vărsat lacrimi… Aș tăcea, dar am familie și am rămas în drum. Am patru copii, lumea mă vorbește de rău și vine pe la poartă. Mulțumesc pentru lecția dureroasă…Vă spun că în toate cele menționate în acel decret nu sunt la curent cu nimic. Nu am probe, deși le-am cerut. Nu țin minte să le fi făcut, aștept probele judecății. Nu cunosc probele învinuirii. Ceea ce e scris nu am făcut, sunt conștient. Trebuie să fii dement ca să-ți pui în risc cariera și familia”, a mai adăugat diaconul.

Toate acestea i s-ar întâmpla diaconului și familiei sale, precum spune acesta, din cauza unor persoane apropiate lui care au avut frica că el va prelua biserica și ar fi decis în acest mod să o facă înaintea diaconului, acaparând cu totul lăcașul sfânt.

„Mii greu să vorbesc pe această temă. Din luna iunie am preluat biserica, după ce tatăl meu a decedat. Biserica necesita o reparație urgentă. La biserică s-au făcut multe modificări după asta. Respectiv, mitropolitul s-a gândit că merit să fiu preot, nu vreau pagoane (n.r. epoleți)…. Am descoperit multe încălcări în caserie. Nevrând să piardă biserica, două/trei persoane au recurs la așa metode urâte și au mers la Mitropolie și au spus cele mai josnice lucruri despre mine. Persoanele astea îmi sunt apropiate, nu voi divulga identitatea, pentru a le proteja. Nu am fost pregătit de această judecată, am rămas tablou. Ei vor să acapere biserica, iar eu le încurc. Am fost și la poliție, iar acolo mi-au spus că de fapt una din așa zisele probe miroase a fals. Mi-au spus să vin după conferința de astăzi să descoasem aceste probe”, a mai precizat Valuța într-o conferință de presă.

În fața jurnaliștilor a ieșit și soția diaconului, în lăcrimi, care a negat faptul că ar fi fost agresată de soț, motiv invocat în ordinul Mitropoliei Moldovei.

„Nu sunt vânătă, sunt cu capul întreg, toate teatrele de violență le-am mai trecut și în trecut, știm cu ce scop sunt făcute. În aceste zile nu am putut să îngrijesc copiii, asta nu e creștinește. Ei distrug familia așa. Avem 12 ani împreună și niciodată nu am avut parte de agresiune în familie. Soțul a fost ponegrit de toate canalele, ții rușine să mergi prin Anenii Noi. Rugăm mitropolitul să ne dea o șansă, să ne arate probele pentru care suntem ponegriți”, a spus soția diaconului.

La final, Ghenadie Valuța a acuzat presa că este fățarnică și că îl vorbește de rău.

„Media este fățarnică, mă vorbește de rău. Nu vreau să le plătesc să mă vorbească de bine. După doi ani nu-mi mai puneți pe spate cozile păcatelor tinereții mele. Dați-mi voie să mă reabilitez”, a adăugat acesta.

Valuța susține că a cerut Mitropoliei Moldovei o a doua șansă, iar în replică i s-ar fi spus că dacă prezintă dovezi care vor confirma faptul că nu a comis nici o agresiune față de familia sa, și nu doar, ordinul lui Vladimir ar putea fi anulat, iar Valuța va putea și în continuare sluji Domnului.

Realitatea.md precizează că Ghenadie Valuța a fost dat afară de Mitropolia Moldovei, printr-un ordin al mitropolitului din 3 secembrie. Istituția a precizat în comunicatul de presă emis că diaconul a fost oprit de a săvârși cele sfinte și exclus din clerul Bisericii Ortodoxe din Moldova.

Amintim că Valuța a intrat în gura presei în urma unui caz revoltător din iulie 2019. Acesta a agățat un câine cu un lanț metalic de mașină și l-a târât pe asfalt timp de câteva minute, iar ulterior și-a recunocut fapta și a declarat că astfel voia să apere copii din localitate, întrucât câinele ar fi fost agresiv cu ei. Fotografiile cu scenele șocante au fost plasate pe rețelele de socializare.

De asemenea, în apărarea sa, anterior preotul declara că voia să scoată animalul din oraș și să-l ducă lângă un combinat de carne aflat în apropiere, afirmând că acolo e un câmp și sunt mai mulți câini, iar angajații combinatului îi hrănesc.

Diaconul Ghenadie Valuța realiza anterior și o emisiune religioasă la postul de televiziune NTV Moldova, care este afiliat PSRM și lui Igor Dodon.

Realitatea Live

Sărbătorește Ziua Internațională a Kebabului cu Glovo!
Sărbătorește Ziua Internațională a Kebabului cu Glovo!
Un Centru de dezvoltare a carierei a fost deschis la Tiraspol cu bani europeni
Un Centru de dezvoltare a carierei a fost deschis la Tiraspol cu bani europeni
Peste 60 mii de clienți au trăit experiența Orange 5G în rețeaua #1 din Moldova
Peste 60 mii de clienți au trăit experiența Orange 5G în rețeaua #1 din Moldova
Spune salut noului serviciu Moldtelecom, One Number. Comunică ușor și de pe smartwatch-ul tău
Spune salut noului serviciu Moldtelecom, One Number. Comunică ușor și de pe smartwatch-ul tău
Guvernul va alinia politica de accizare la cele mai bune practici ale UE
Guvernul va alinia politica de accizare la cele mai bune practici ale UE
“O seară în parc”, în compania muzicii şi a vinului de calitate. Cum s-a desfăşurat cea de-a VI-a ediţie a festivalului
“O seară în parc”, în compania muzicii şi a vinului de calitate. Cum s-a desfăşurat cea de-a VI-a ediţie a festivalului
Maib susține femeile în IT, acordând 5 burse studentelor UTM în cadrul programului „You drive IT”
Maib susține femeile în IT, acordând 5 burse studentelor UTM în cadrul programului „You drive IT”
Master LUX – servicii auto profesionale și accesibile
Master LUX – servicii auto profesionale și accesibile
Școala de Vară „Chișinău pentru Capitala Europeană a Tineretului 2027”. Tinerii, îndemnați să participe
Școala de Vară „Chișinău pentru Capitala Europeană a Tineretului 2027”. Tinerii, îndemnați să participe
14 Iul. 2024, 19:30
 // Categoria: Sport // Autor:  Elena Putregai
14 Iul. 2024, 19:30 // Sport //  Elena Putregai

Anul acesta, tradiţionala paradă militară de Ziua Naţională a Franţei, sărbătorită la 14 iulie, nu a avut loc pe celebrul bulevard Champs-Élysées, ci pe Avenue Foch din Paris, perturbarea fiind cauzată de pregătirile pentru Jocurile Olimpice care încep în mai puţin de două săptămâni, la 26 iulie.

Timp de 45 de ani, parada militară tradiţională de 14 iulie a urmat acelaşi traseu pe Champs-Élysées, sar constrângerile organizatorice ale Jocurilor Olimpice, care încep la 26 iulie, au determinat guvernatorul militar al Parisului să propună o altă configuraţie.

Place de la Concorde, unde se încheia de obicei parada, a devenit impracticabilă din cauza Jocurilor: competiţiile de BMX freestyle, skateboarding, breaking şi baschet triplu vor avea loc acolo.

Chiar dacă în trecut s-a mai întâmplat ca parada militară să se desfăşoare în alte locuri din capitala franceză, locul alternativ ales acum pentru paradă, de la Place de l’Étoile la Place du Maréchal-de-Lattre-de-Tassigny, este fără precedent. Dar, indiferent de caz, armatele intenţionează să fie prezente la eveniment. Sărbătoare populară, parada din 14 iulie este şi o ocazie pentru forţele armate franceze de a se face cunoscute şi apreciate de public.

Prin urmare, din cauza Jocurilor Olimpice de la Paris 2024, parada din 14 iulie a avut loc pe avenue Foch, de la Arcul de Triumf la Place du Maréchal-de-Lattre-de-Tassigny, şi nu pe bulevardul Champs-Élysées, aşa cum a fost din 1980. De asemenea, în acest an, nu a existat o paradă a vehiculelor. Într-o versiune redusă, 4 000 de militari vor defila pe Avenue Foch, de la Porte Dauphine la Arcul de Triumf, cu aproximativ 25% mai puţin decât în anii precedenţi. Vor fi mai puţini soldaţi, mai puţine aeronave şi, mai ales, niciun vehicul motorizat.

Ceremoniile au început dimineața, când a fost aşteptat să-şi facă apariţia preşedintele Emmanuel Macron, şi s-au încheiat în jurul prânzului, urmând ca seara să aibă loc tradiţionalul foc de artificii.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Sărbătorește Ziua Internațională a Kebabului cu Glovo!
Sărbătorește Ziua Internațională a Kebabului cu Glovo!
Un Centru de dezvoltare a carierei a fost deschis la Tiraspol cu bani europeni
Un Centru de dezvoltare a carierei a fost deschis la Tiraspol cu bani europeni
Peste 60 mii de clienți au trăit experiența Orange 5G în rețeaua #1 din Moldova
Peste 60 mii de clienți au trăit experiența Orange 5G în rețeaua #1 din Moldova
Spune salut noului serviciu Moldtelecom, One Number. Comunică ușor și de pe smartwatch-ul tău
Spune salut noului serviciu Moldtelecom, One Number. Comunică ușor și de pe smartwatch-ul tău
Guvernul va alinia politica de accizare la cele mai bune practici ale UE
Guvernul va alinia politica de accizare la cele mai bune practici ale UE
“O seară în parc”, în compania muzicii şi a vinului de calitate. Cum s-a desfăşurat cea de-a VI-a ediţie a festivalului
“O seară în parc”, în compania muzicii şi a vinului de calitate. Cum s-a desfăşurat cea de-a VI-a ediţie a festivalului
Maib susține femeile în IT, acordând 5 burse studentelor UTM în cadrul programului „You drive IT”
Maib susține femeile în IT, acordând 5 burse studentelor UTM în cadrul programului „You drive IT”
Master LUX – servicii auto profesionale și accesibile
Master LUX – servicii auto profesionale și accesibile
Școala de Vară „Chișinău pentru Capitala Europeană a Tineretului 2027”. Tinerii, îndemnați să participe
Școala de Vară „Chișinău pentru Capitala Europeană a Tineretului 2027”. Tinerii, îndemnați să participe
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală