Curs valutar
 • EUR
  20.5404
  -0.1339%
 • USD
  18.0378
  0.1081%
 • RUB
  0.2356
  0.1273%
 • RON
  4.1543
  -0.142%
 • UAH
  0.6339
  -0.8361%

„Satul plânge. Am rămas în drum”. ACUZAȚII grave aduse de diaconul Valuța. Cere mitropolitului Vladimir o a doua șansă

08 Dec. 2021, 12:01
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
08 Dec. 2021, 12:01 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Diaconul Ghenadie Valuța, cel care în vara anului 2019 a legat un câine de mașină și l-a târât fără nici o milă pe asfalt și care a fost dat afară de Mitropolia Moldovei, a ieșit miercuri, 8 decembrie în fața presei cu mai multe clarificări pe marginea ordinului Mitropoliei. Valuța cere mitropolitului Vladimir să anuleze ordinul emis în data de 3 decembrie prin care acesta a fost oprit de a săvârși cele sfinte și exclus din clerul Bisericii Ortodoxe din Moldova.

Diaconul susține că multe lucruri în acest caz răsunător au fost tăinuite, iar acest ordin emis este unul ilegal și că el nu a păcătuit. Mai mult de atât, Valuța susține că nu cunoaște nici până în ziua de azi de ce este învinuit, însă știe cine i-ar fi pus capăt carierei sale.

„De doi ani nu am ieșit în fața media, nu am ieșit în urma scandalului în care am fost implicat, însă am avut de suferit mult. În 2019 l-am pierdut pe tăticul, pe nana, dragul meu vecin, voiam să mă concentrez asupra vieții private. Am fost la duhovnic și m-am spovedit, am luat un canon… Pe 10 noiembrie, mitropolitul Vladimir m-a chemat la Mitropolie să discutăm despre nevoia de a desemna un paroh la biserica pe care o administrez, după ce tatăl meu a decedat. Mitropolitul Vladimir, de față cu alți opt oameni, mi-a adus cuvinte de apreciere: Te-ai schimbat în bine. Să vii după Anul Nou să vorbim despre avansarea ta în preoție. Dar trebuie să faci ceva înainte de asta: Trebuie să schimbi casierul bisericii, căci pe el sunt plângeri. Am zis bine, am pregătit procesul verbal conform legii, iar aici a apărut și indignarea unor persoane apropiate mie care au tangență cu biserica din localitate”, susține Valuța.

Valuța spune că la scurt timp a mai primit o scrisoare de la Mitropolia Moldovei, însă care nu i-a adus vești bune. Printre altele, diaconul susține că mitropolitul Vladimir ar fi nașul de cununie al familiei sale.

„Pe 2 decembrie, la judecata Mitropolitană am fost chemat. Judecata a ascultat reclamanții și am fost ascultat și eu, însă foarte laconic, nu am putut prezenta dovezi pentru a-mi demonstra nevinovăția mea, deși nici nu știam de ce sunt învinuit. Mi-au adus niște acuzații pe bază de zvonuri. Că un polițist ar fi spus că eu am vrut să calc cu mașina o persoană. Or că aș fi agresat soția. După acea judecată, m-a sunat cineva și m-a întrebat dacă am văzut decretul emis. Vă spun sincer, am vărsat lacrimi… Aș tăcea, dar am familie și am rămas în drum. Am patru copii, lumea mă vorbește de rău și vine pe la poartă. Mulțumesc pentru lecția dureroasă…Vă spun că în toate cele menționate în acel decret nu sunt la curent cu nimic. Nu am probe, deși le-am cerut. Nu țin minte să le fi făcut, aștept probele judecății. Nu cunosc probele învinuirii. Ceea ce e scris nu am făcut, sunt conștient. Trebuie să fii dement ca să-ți pui în risc cariera și familia”, a mai adăugat diaconul.

Toate acestea i s-ar întâmpla diaconului și familiei sale, precum spune acesta, din cauza unor persoane apropiate lui care au avut frica că el va prelua biserica și ar fi decis în acest mod să o facă înaintea diaconului, acaparând cu totul lăcașul sfânt.

„Mii greu să vorbesc pe această temă. Din luna iunie am preluat biserica, după ce tatăl meu a decedat. Biserica necesita o reparație urgentă. La biserică s-au făcut multe modificări după asta. Respectiv, mitropolitul s-a gândit că merit să fiu preot, nu vreau pagoane (n.r. epoleți)…. Am descoperit multe încălcări în caserie. Nevrând să piardă biserica, două/trei persoane au recurs la așa metode urâte și au mers la Mitropolie și au spus cele mai josnice lucruri despre mine. Persoanele astea îmi sunt apropiate, nu voi divulga identitatea, pentru a le proteja. Nu am fost pregătit de această judecată, am rămas tablou. Ei vor să acapere biserica, iar eu le încurc. Am fost și la poliție, iar acolo mi-au spus că de fapt una din așa zisele probe miroase a fals. Mi-au spus să vin după conferința de astăzi să descoasem aceste probe”, a mai precizat Valuța într-o conferință de presă.

În fața jurnaliștilor a ieșit și soția diaconului, în lăcrimi, care a negat faptul că ar fi fost agresată de soț, motiv invocat în ordinul Mitropoliei Moldovei.

„Nu sunt vânătă, sunt cu capul întreg, toate teatrele de violență le-am mai trecut și în trecut, știm cu ce scop sunt făcute. În aceste zile nu am putut să îngrijesc copiii, asta nu e creștinește. Ei distrug familia așa. Avem 12 ani împreună și niciodată nu am avut parte de agresiune în familie. Soțul a fost ponegrit de toate canalele, ții rușine să mergi prin Anenii Noi. Rugăm mitropolitul să ne dea o șansă, să ne arate probele pentru care suntem ponegriți”, a spus soția diaconului.

La final, Ghenadie Valuța a acuzat presa că este fățarnică și că îl vorbește de rău.

„Media este fățarnică, mă vorbește de rău. Nu vreau să le plătesc să mă vorbească de bine. După doi ani nu-mi mai puneți pe spate cozile păcatelor tinereții mele. Dați-mi voie să mă reabilitez”, a adăugat acesta.

Valuța susține că a cerut Mitropoliei Moldovei o a doua șansă, iar în replică i s-ar fi spus că dacă prezintă dovezi care vor confirma faptul că nu a comis nici o agresiune față de familia sa, și nu doar, ordinul lui Vladimir ar putea fi anulat, iar Valuța va putea și în continuare sluji Domnului.

Realitatea.md precizează că Ghenadie Valuța a fost dat afară de Mitropolia Moldovei, printr-un ordin al mitropolitului din 3 secembrie. Istituția a precizat în comunicatul de presă emis că diaconul a fost oprit de a săvârși cele sfinte și exclus din clerul Bisericii Ortodoxe din Moldova.

Amintim că Valuța a intrat în gura presei în urma unui caz revoltător din iulie 2019. Acesta a agățat un câine cu un lanț metalic de mașină și l-a târât pe asfalt timp de câteva minute, iar ulterior și-a recunocut fapta și a declarat că astfel voia să apere copii din localitate, întrucât câinele ar fi fost agresiv cu ei. Fotografiile cu scenele șocante au fost plasate pe rețelele de socializare.

De asemenea, în apărarea sa, anterior preotul declara că voia să scoată animalul din oraș și să-l ducă lângă un combinat de carne aflat în apropiere, afirmând că acolo e un câmp și sunt mai mulți câini, iar angajații combinatului îi hrănesc.

Diaconul Ghenadie Valuța realiza anterior și o emisiune religioasă la postul de televiziune NTV Moldova, care este afiliat PSRM și lui Igor Dodon.

Realitatea Live

19 Ian. 2022, 20:03
 // Categoria: Slider // Autor:  Maria Timofti
19 Ian. 2022, 20:03 // Slider //  Maria Timofti

Alte 3255 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova, dintre care 327 de cazuri în regiunea transnistreană.

Din numărul total de cazuri, 52 sunt asociate cu contact în afara țării: 23-India, 7-România, 6-Ucraina, 3-Rusia, 2-Spania, 2-Italia, 1-Belgia, 1-Bulgaria, 1-Germania, 1-Irlanda, 1-Israel, 1-Marea Britanie, 1-Pakistan, 1-Turcia, 1-Ungaria.

Numărul total de teste efectuate – 14636.

Bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la 396678. Din numărul total de cazuri, 222 sunt în rândul lucrătorilor medicali: (46-medici, 112-asistenți medicali, 64-personal auxiliar).

În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești, sunt internate 1720 persoane confirmate cu infecția COVID-19, dintre care 174 în stare extrem de gravă și 21 pacienți sunt supuși ventilării mecanice.

Alte 645 persoane au fost vindecate. În total, 368373 persoane au fost tratate de COVID-19.

În tratament la domiciliu cu forme ușoare și moderate de COVID-19 se află 8349 persoane, iar 14366 sunt sub supraveghere la domiciliu.

Totodată, au fost raportate alte opt decese provocate de COVID-19, dintre care unul în regiunea transnistreană.

Deces 10.463 din 18.01.2022: Bărbat de 73 de ani din r. Soroca, internat în IMSP SR. Soroca. Comorbidități: diabet zaharat, hipertensiune arterială.

Deces 10.464 din 17.01.2022: Bărbat de 61 de ani din r. Ungheni, internat în IMSP SR. Ungheni. Comorbidități: accident vascular cerebral, boală cerebral – vasculară.

Deces 10.465 din 18.01.2022: Femeie de 75 de ani din r. Nisporeni, internată în IMSP SR. Ungheni. Comorbidități: cardiopatie, fibrilație.

Deces 10.466 din 18.01.2022: Femeie de 68 de ani din mun. Chișinău, internată în IMSP SCM „Sfântul Arhanghel Mihail”. Comorbidități: sindromul MODS, cardiopatie, hipertensiune arterială, pancreatită, encefalopatie, boală cerebral-vasculară.

Deces 10.467 din 18.01.2022: Bărbat de 66 de ani din mun. Chișinău, internat în IMSP SCM „Sfânta Treime”. Comorbidități: hipertensiune arterială, cardiomiopatie, encefalopatie.

Deces 10.468 din 19.01.2022: Bărbat de 68 de ani din r. Șoldănești, internat în IMSP SR. Florești. Comorbidități: cardiopatie, hipertensiune arterială, boală cerebral-vasculară, accident vascular cerebral.

Deces 10.469 din 17.01.2022: Bărbat de 60 de ani din or. Florești, internat în IMSP SR. Florești. Comorbidități: cardiopatie, hipertensiune arterială, obezitate, diabet zaharat, fibrilație.

Deces 10.470 din 16.01.2022: Femeie de 68 de ani din regiunea transnistreană. Comorbidități: cardiopatie, hipertensiune arterială, obezitate, diabet zaharat, encefalopatie.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală