În pragul noului an școlar, responsabilii Ministerului Educației și Cercetării s-au întrunit în ședință cu reprezentanții Federației Sindicale a Educației și Științei.
Aceștia au analizat deciziile recente ale Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, alături de șefa catedrei de epidemiologiei a USMF Angela Paraschiv și cu președinta Comisiei Parlamentare pentru Cultură, Educație, Cercetare, Tineret, Sport și Mass Media, Liliana Nicolaescu-Onofrei.
S-a discutat despre importanța obținerii imunității colective prin vaccinare, despre gradul de risc al răspândirii virusului de tip Delta, însă nu au fost aprobae noi hotărâri în acest sens.
În cele din urmă, responsabilii au reiterat că este nevoie de a atinge, până la 1 octombrie, o rată de vaccinare de cel puțin 95% în rândul angajaților din instituțiile educaționale.
„Înțelegem importanța imunizării colective și vom depune tot efortul pentru a sprijini instituțiile educaționale și cadrele didactice. Am transmis în adresa CNESP propunerile noastre și sperăm că se vor găsi soluții viabile. În parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării, vom contribui și mai departe la organizarea unor sesiuni pentru colectivele de muncă, cu participarea specialiștilor din domeniul epidemiologiei”, a menționat Ghenadie Donos.
Iar ministrul Anatolie Topală a spus că:
„Rezolvarea oricăror probleme este posibilă, prin schimbarea de atitudine și prin eforturile noastre de colaborare. Siguranța copiilor și, implicit, a întregii comunități trebuie să fie prioritatea noastră, a tuturor.”
Potrivit datelor preliminare, peste 450 de instituții de învățământ general au raportat o rată de vaccinare de 100% a cadrelor didactice.
În dimineața zilei fostul deputat al Platformei DA, Liviu Vovc, a salutat din numele formațiunii decizia autorităților de a începe noul an școlar cu prezența fizică a elevilor în instituțiile de învățământ, însă critică inițiativa de a-i obliga pe angajații de a face testul odată la 14 zile, în cazul în care nu sunt vaccinați sau refuză să o facă din anumite considerente.
Decizia CNESP a fost criticată și de membrii Alianței pentru Unirea Românilor care au anunțat că nu este corect ca cadrele didcatice să se testeze din cont propriu la COVID-19, la fiecare două săptămâni.
Anterior, primarul municipiului Chișinău a anunțat că decizia Comisiei Naționale Extraordinară de Sănătate Publică, prin care cadrele didactice din țară sunt obligate să prezinte teste negative la noul coronavirus la fiecare două săptămâni din 1 septembrie din cont propriu, este nulă pe teritoriul municipiului Chișinău.
Între timp și deputatul PAS, Radu Marian a criticat decizia lui Ion Ceban. Marian a scris că Ion Ceban își bate joc de eforturile autorităților centrale de a impulsiona vaccinarea gratuită în rândul cadrelor didactice și de a relua în siguranță procesul de învățământ.