Curs valutar
 • EUR
  19.9862
  -0.2232%
 • USD
  17.6978
  -0.0949%
 • RUB
  0.2398
  -0.417%
 • RON
  4.0392
  -0.1931%
 • UAH
  0.6469
  -0.3092%

FOTO Senzațional! Imaginea superbă a Pământului, inundată în particulele Soarelui

14 Nov. 2021, 13:28
 // Categoria: Cosmos // Autor:  Valentina Buză
14 Nov. 2021, 13:28 // Cosmos //  Valentina Buză

Astronautul Agenției Spațiale Europene Thomas Pesquet a reușit să observe furtuna solară super-intensă din acest an, de la Stația Spațială Internațională. A reușit, de asemenea, să surprindă o imagine deosebită, scrie playtech.ro.

Evenimentul rar a surprins atmosfera planetei noastre „bombardată” cu particulele puternic încărcate ale Soarelui, pe măsură ce aceasta intră într-o parte deosebit de activă a ciclului său solar.

Vremea spațială declanșează, de asemenea, niște fenomene naturale superbe, vizibile atât de la sol, cât și de pe orbită.

„Ne-am delectat cu cele mai puternice aurore boreale ale întregii misiuni, peste America de Nord și Canada”, a scris Pesquet pe Twitter, însoțit de o imagine uluitoare cu aurora boreală de sus.

Frumosul fenomen natural al aurorelor boreale este, de fapt, rezultatul coliziunilor dintre moleculele gazoase din atmosfera Terrei cu particulele încărcate electromagnetic provenite din Soare.

Imaginea superbă a Pământului, inundată în particulele Soarelui

Variaţia de culoare a aurorelor boreale se datorează tipului de molecule gazoase implicate în această reacţie. Culoarea observată cel mai adesea are o tonalitate tipică de galben-verzui, fiind produsă de moleculele de oxigen situate la înălţimea de circa 96 kilometri.

Aurorele de culoare complet roşie sunt rare şi sunt produse de particulele de oxigen situate la înălţimi de peste 320 de kilometri. Moleculele de azot produc aurore boreale de culoare albastră sau albastră-purpurie.

Au mai fost observate aurore de culoarea galbenă şi violet, dar sunt extrem de rare. Legătura dintre aurorele boreale şi activitatea solară a fost bănuită încă din anul 1880. Datorită cercetărilor ştiinţifice serioase în această direcţie, derulate din anul 1950, se cunoaşte că electronii şi protonii din lumina solară sunt proiectaţi cu viteze foarte mari spre Terra prin intermediul aşa numitelor „vânturi solare”.

În concluzie, miliarde din aceste fenomene au ca rezultat aurore, așa cum se vede în imaginea lui Pesquet.

În această toamnă, activitatea Soarelui a atins un nivel maxim, o perioadă cunoscută și sub numele de maxim solar, în timpul ciclului său de 11 ani. Această întindere vede cea mai mare activitate, făcând aurorele cu atât mai probabil să apară.

Realitatea Live

07 Dec. 2021, 10:59
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
07 Dec. 2021, 10:59 // Societate //  Valentina Buză

O femeie în vârstă de 71 de ani a ajuns la spital după ce a fost tamponată pe trecerea de pietoni. Potrivit informațiilor, incidentul s-a produs luni, 6 decembrie, iar poliția din Bălți a fost alertată să intervină în jurul orei 18:50, precum că a avut loc un accident rutier și a o persoană a fost traumatizată.

Imediat la fața locului s-a deplasat grupa operativă.

„S-a stabilit că o femeie în vîrstă de 43 ani conducând automobilul de model Mercedes E 220 înmatriculat în R.M. și deplasându-se de pe str. Ştefan cel Mare, ajungând la intersecția cu str. M. Viteazu, a ignorat cerințile semaforului şi anume deplasându-se la culoare roşie, a tamponat femeia în vârstă de 71 de ani care traversa strada regulamentar la trecere de pietoni”, spune poliția.

În urma accidentului rutier, pietonul s-a ales cu leziuni corporale si transportata la Spitalul Clinic Bălți.

Alte circumstante la moment se stabilesc.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală