Curs valutar
 • EUR
  20.8854
  0.2897%
 • USD
  17.6569
  0.0782%
 • RUB
  0.2430
  0.4938%
 • RON
  4.2200
  0.2844%
 • UAH
  0.6628
  0.0604%

FOTO Traversarea Prutului, pe poduri moderne. Cinci pasarele ce leagă R. Moldova cu România, în proces de reabilitare

26 Iul. 2021, 15:51
 // Categoria: Societate // Autor:  Petru Beregoi
26 Iul. 2021, 15:51 // Societate //  Petru Beregoi

Cinci poduri, care leagă Republica Moldova de România sunt în reparație, iar unul din ele chiar este construit de la zero. Despre acest lucru a anunțat astăzi ministrul român al Transporturilor, Cătălin Drulă.

Oficialul român afirmă că, toate podurile sunt reparate, reabilitate și chiar construite cu ajutorul fondurilor europene.

„Reabilită podurile de peste Prut și construim unul nou. Îmbunătățim prin infrastructură legăturile dintre România și Republica Moldova. Compania de drumuri are în derulare cinci proiecte importante, finanțate prin fonduri europene nerambursabile, pentru reabilitarea podurilor de peste Prut și pentru construirea unui nou pod peste acest râu, la Ungheni”, a anunțat Cătălin Drulă.

Potrivit ministrului Transporturilor din România este vorba de:

 • Podul de la Galați – Giurgiulești. Acest pod a fost construit în 1949 și are o lungime de 125 de metri. Execuția lucrărilor a pornit chiar în iulie și se va încheia peste 9 luni. Aici se va consolida grinda cu zăbrele, tablierul va fi sablat și vopsit, placa de beton armat care susține calea pe pod va fi reparată, calea pe pod și trotuarele vor fi refăcute, se vor schimba parapetele pietonale și de siguranță, rampele de acces vor fi refăcute, iar picioarele podului vor fi protejate de un dig de piatră brută.
 • Podul de la Ungheni, de pe Autostrada Unirii A8 Târgul Mureș-Iași-Ungheni, unde proiectarea este deja în derulare. Studiul de fezabilitate pentru pod e finalizat. După obținerea acordului de mediu, aflat în procedură va fi lansată licitația de proiectare și execuție.
 • Podul de la Albița – Leușeni
 • Podul de la Sculeni
 • Podul de la Oancea – Cahul.

Ministrul român al Transporturilor menționează că „accesul peste râul Prut devine astfel mai ușor și mai sigur prin toate aceste puncte, spre beneficiul cetățenilor României și cei ai Republicii Moldova.

Realitatea Live

16 Sept. 2021, 18:12
 // Categoria: Cosmos // Autor:  Mădălina Sorokovsky
16 Sept. 2021, 18:12 // Cosmos //  Mădălina Sorokovsky

SpaceX continuă să ne uimească. Compania anunță că un grup format din patru astronauți amatori – un economist, o asistentă medicală, un veteran al Forțelor Aeriene și un artist spațial s-au aventurat într-o nouă misiune în spațiu denumită „Inspiration4”. Aceștia au decolat în cosmos într-o capsulă Dragon care a fost lansată de la Centrul Spațial Kennedy al NASA cu o rachetă de tip Falcon-9, scrie Bani.md

Înainte de această călătorie spațială, cei patru astronauți amatori s-au antrenat timp de aproape șase luni. Potrivit informațiilor,  aceștia vor ajunge până la altitudinea de 575 de kilometri, adică mai sus cu 150 de kilometri de orbita stației spațiale internaționale.

Misiunea are și un scop nobil, în acest sens vor fi strânse fonduri pentru tratamentul cancerului la copiii de la Spitalul de Cercetare pentru Copii St. Jude din Memphis.

Călătoria a fost achitată integral de comandantul echipajului este Jared Isaacman, un pilot experimentat și antreprenor miliardar.

Amintim că, turismul spațial a fost „deschis“ de miliardarul Richard Branson care a decolat în spațiu pe 11 iulie. Nouă zile mai târziu, Jeff Bezos și-a îndeplinit, de asemenea, visul și a zburat în cosmos.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române