Curs valutar
 • EUR
  21.2731
  -0.0475%
 • USD
  17.8788
  -0.2495%
 • RUB
  0.2451
  0.0408%
 • RON
  4.3236
  -0.0139%
 • UAH
  0.6664
  -0.06%

S-a dat start construirii autostrăzii Kiev-Chișinău! Zelenski a anunțat-o pe Sandu prin telefon

13 Iul. 2021, 15:49
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
13 Iul. 2021, 15:49 // În Lume //  Realitatea.md

Ucraina a început construirea autostrăzii moderne despre care se vorbește de ceva timp și care va face legătura între Kiev și Chișinău. În plus, va fi un pod de frontieră peste râul Nistru. Despre acest lucru i s-a raportat președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, de către omologul său ucrainean, Vladimir Zelenski, acum o zi. Cei doi au avut o discuție telefonică, scrie RBC Ucraina cu referire la un comunicat de presă al Președinției. Podul va fi la punctul Yampil-Cosăuţi, ceea ce înseamnă că trecerea va avea loc prin ocolirea Transnistriei.

„Zelenski a purtat o conversație telefonică cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu. Șeful statului și-a felicitat colegul pentru desfășurarea cu succes a alegerilor anticipate pentru Parlamentul Republicii Moldova. Președintele Ucrainei și-a exprimat încrederea că victoria convingătoare a forțele democratice pro-europene la alegerile din Moldova deschid calea pentru implementarea unui program de transformări interne ambițioase, creează condiții pentru intensificarea relațiilor bilaterale în toate domeniile”, scrie în comunicat.

Totodată, Zelenski și-a exprimat convingerea că Ucraina și Moldova își vor coordona acțiunile pe calea integrării europene și mai eficient, în special în contextul activităților „Trioului asociat” cu participarea Ucrainei, Moldovei și Georgiei.

Liderii statelor au făcut schimb de opinii cu privire la provocările asociate cu pandemia COVID-19. De asemenea, președinții Ucrainei și Moldovei au declarat necesitatea intensificării cooperării economice ucrainene-moldovenești și a implementării proiectelor specifice. Aici, Zelenski a menționat că Ucraina a început deja construcția autostrăzii Kiev-Chișinău și cea a unui pod de frontieră care trece peste râul Nistru.

La fel, și-a reafirmat invitația către Maia Sandu de a participa la summitul inaugural al Platformei Crimeei și la sărbătorile care marchează 30 de ani de la independența Ucrainei în august.

Despre această discuție telefonică nu scrie nimic pe site-ul oficial al Președinției Republicii Moldova.

Anterior, s-a anunțat că autostrada va avea următorul traseu: Jitomir – Vinnița – podul Yampil-Cosăuţi – M2 (Soroca-Chișinău). Estimativ, suma proiectului de construcție este de 100 de milioane de euro, fiind alocată din bugetul țării vecine.

Realitatea Live

02 Aug. 2021, 22:19
 // Categoria: Sport // Autor:  Cristina Vlah
02 Aug. 2021, 22:19 // Sport //  Cristina Vlah

Sportiva olimpică din Belarus, Kristina Timanovskaia, a obținut viză poloneză, după ce a cerut ajutor autorităților Poloniei ca să-i ofere azil, după ce a criticat dur autoritățile de la Minsk, informează Realitatea.md cu referire la BBC.

Aflată la Tokyo, unde se desfășoară Jocurile Olimpice, Kristinei Timanovskaia i-a fost asigurată securitatea din partea poliției japoneze. Ea a fost cazată într-un hotel și protejată de oamenii legii din Tokyo.

Timanovskaia a fost forțată să părăsească Jocurile Olimpice și să zboare înapoi spre Minsk, după ce i-a criticat pe antrenori. Ulterior ea a fost exclusă din echipa olimpică a Belarusului.

Acest incident pune din nou într-o lumină negativă Belarusul condus de președintele Alexandr Lukașenko. Anul trecut, în timpul protestelor de după re-alegerea lui Lukașenko în funcția de președinte, mai mulți atleți au fost supuși represiunilor de către reprezentanții structurilor de forță. Sportivilor li s-au tăiat din fondurile bănești sau au fost excluși din echipele naționale.

Ministrul de Externe din Polonia a spus că Timanovskaia a fost în contact direct cu ambasadorul polonez de la Tokyo și că Polonia „va face tot ce e necesar pentru a o ajuta în cariera sportivă a atletei”.

Soțul sportivei a zburat spre capitala Ucrainei, Kiev, de unde urmează să se deplaseze spre Varșovia.

Guvernul de la Minsk deocamdată nu a comentat acțiunile Poloniei.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate