Curs valutar
 • EUR
  21.2832
  0%
 • USD
  17.9234
  0%
 • RUB
  0.2450
  0%
 • RON
  4.3242
  0%
 • UAH
  0.6668
  0%

FOTO Trei laboratoare în proces de renovare și echipare pentru Universitatea Agrară din Moldova

14 Iul. 2021, 17:47
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
14 Iul. 2021, 17:47 // Societate //  Valentina Buză

Universitatea Agrară de Stat se va schimba pe interior. Astfel, trei laboratoare, o hală de mecanizare, precum un amfiteatru sunt ale instituției sunt în proces de renovare și echipare. Lucrările sunt încheiate în proporție de 60%. Astfel, odată cu finalizarea procesului de modernizare, studenții vor avea condiții foarte bune de studiu în timpul orelor practice, având acces la o gamă largă de analize și cercetări care vor putea fi efectuate în domeniu.

În cadrul proiectului „Livada Moldovei”, UASM beneficiază de o finanțare în valoare de 2 milioane de euro, și astfel au fost preconizate lucrări în Laboratorul de horticultură, cel de analiză a solului, precum și în Laboratorul de pomicultură. Aici, este procurat mobilier nou, elemente din sticlă, echipamente, reactivi chimici. Totodată, este preconizată construcția unei sere didactice.

„Deja au fost dotate Laboratorul de horticultură și cel de analiză a solului cu mobilier și utilajul care a fost solicitat. Mai rămâne deja să finalizăm reparația aulelor și laboratorul de la Facultatea de Inginerie Agrară și Transport Auto. Practic, dotări de așa nivel, la nivel de facultate, la nivel de universitate au fost cu foarte mulți ani în urmă. Evident, se simte o motivație și din partea studenților, și din partea colegilor mei, a colaboratorilor, și a mea personală de a face lucrări, analize nemijlocit acasă, să spunem așa, în cadrul facultății”, a declarat Gheorghe Nicolaescu, decan al Facultății de Horticultură a Universității Agrare de Stat din Moldova.

În cadrul laboratoarelor modernizate, studenții vor putea efectua cercetări detaliate pentru mai multe produse horticole, cum ar fi fructe, pomușoare, legume, struguri și vin. Va fi posibilă determinarea reziduurilor de pesticide în produsele de origine vegetală, a umidității totale și a materiei uscate în semințe, fructe, legume sau pomușoare, analizarea acidității vinului, a conținutului de zahăr, precum și determinarea conținutului de substanțe fenolice.

Toate acestea le vor permite studenților să acumuleze cunoștințe, precum și competențe practice care, în viitor, vor aduce beneficii întregului sector horticol.

„Ceea ce ne dorim noi este să punem umărul la îmbunătățirea calității studiilor în domeniul horticol, astfel încât acestea să corespundă standardelor europene. În așa mod, actualii studenți și viitori specialiști își vor aduce contribuția la crearea unui sector horticol performant, bazat pe inovație” a declarat Alberto Carlei, șeful oficiului BEI în Republica Moldova.

Până în prezent, în cadrul proiectului „Livada Moldovei ”, 10 instituții de învățământ care pregătesc specialiști în domeniul horticol au beneficiat de finanțări de circa 11,4 milioane de euro.

Proiectul „Livada Moldovei” este o linie de credit în valoare de 120 de milioane de euro, destinată investițiilor întreprinderilor mici și mijlocii din sectorul horticol. 10% din această sumă, adică 12 milioane de euro, sunt prevăzute pentru investiții publice ale Guvernului Republicii Moldova în educație și cercetare pentru dezvoltarea și fortificarea sectorului horticol. Contractul de finanțare dintre BEI și Guvern a fost semnat în iulie 2014, iar proiectul a fost lansat oficial în iulie 2016.

Realitatea Live

30 Iul. 2021, 21:16
 // Categoria: Politica // Autor:  Cristina Vlah
30 Iul. 2021, 21:16 // Politica //  Cristina Vlah

După ce au fost publicate numele a doi pretendenți la șefia Centrului Național Anticorupție (CNA), recent în presă a apărut un nou nume, care ar fi un potențial candidat la această funcție.

Potrivit publicației punctul.md, este vorba despre Iaroslav Bîtcă, șeful Direcției Asigurare Operativă a CNA. Sursa scrie că el a fost angajat al companiei de securitate a oligarhului Vlad Plahotniuc, „Argus-s SRL”. Bîtcă ar fi fost responsabil de filarea și interceptarea discuțiilor telefonice ale unor anumite persoane, în interesul lui Vlad Plahotniuc.

Potrivit surselor „Punctul pe i”, pentru numirea acestuia în funcție de șef al CNA, face lobby unul dintre factorii de decizie din PAS, cu care sunt prieteni și sunt originari din aceeași localitate.

Amintim, că anterior au fost vehiculate: numele fostului procuror anticorupție, Eugeniu Rurac, dar și cel al deputatei PAS, Olesea Stamate.

 
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Expoziție în aer liber “Muzeul Prado iese în stradă”
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Șoferii (nu) respectă și (nu) acordă prioritate transportului public, în Capitală
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Expoziție dedicată istoriei ghetoului din Chișinău
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Emilia Plugaru publică volumul de poezii “Cer de sineală”
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Circulația rutieră pe strada Ion Creangă a fost parțial reluată
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate